Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konkurssiin hakeutuneen Orimattilan Kehräämön toiminta jatkuu normaalisti

Kehräämön yrittäjät voivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta.

Hellimön toiminnanjohtaja Emma Malisen äänestä kuuluu helpotus. Hän on maanantaiaamuna keskustellut Kehräämön konkurssipesän hoitajan Pertti Ylikrakan kanssa, joka vahvisti, että toiminta Kehräämöllä jatkuu normaalisti.

– Pesänhoitaja ilmoitti, että uudet sähkö- ja lämpösopimukset on tehty, eikä yrittäjien tarvitse hätäillä jatkumisesta. Ehdimme olla jo turhan kauan epätietoisuudessa, Malinen kertoo.

Rakennukselle etsitään nyt ostajaa, mikä voi viedä kauankin aikaa. Kehräämön yrittäjien keskuudessa on käyty keskustelua yhdistyksen tai säätiön perustamisesta, joka jatkaisi toimintaa.

– Mikäli siihen saataisiin esimerkiksi kaupunki mukaan, olisi mahdollista saada jatkossa avustuksia korjauksiin muun muassa Museovirastolta, maalailee Jokeri Kirppiksen yrittäjä Sami Silmukari tulevaisuuden näkymiä.

– Harva ymmärtää, miten yhteisöllinen paikka tämä on. Täällä on täysin oma tunnelmansa, 30 yritystä sekä heidän toimeentulonsa. Vaikka yrittäjät löytäisivätkin uudet toimitilat, ei tätä tunnelmaa pääse tavoittamaan muualla, Silmukari korostaa.

Silmukari muistuttaa vastaavista kohteista Forssassa ja Hyvinkäällä, joista on saatu hyviä kokemuksia, kun isommat toimijat ovat lähteneet varmistamaan toiminnan jatkuvuutta.

Harva ymmärtää, miten yhteisöllinen paikka tämä on.

Sami Silmukari

Silmukarin mielestä pahin skenaario olisi, että rakennuksen ostaisi rakennusliike, joka rakentaisi tiloihin asuntoja.

– Se olisi kuolinisku täällä toimiville yrityksille.

Viime viikkojen uutisoinnit sekä viime viikon maanantainen sähkökatko tekivät isot vahingot Kehräämöllä toimiville yrittäjille.

– Epäonnistunut uutisointi tilanteesta johti siihen, että pääovi pysyi seuraavat päivät lähes tulkoon kiinni. Ihmiset eivät tietystikään tulleet kun luulivat yritysten jo pakkaavan tavaroita, Silmukari harmittelee.

Malinen toivoo, että rakennukselle löytyisi ostaja, joka laittaisi rakennuksen kuntoon ja antaisi vuokralaisten jatkaa toimintaansa entiseen malliin.

– Hellimön ja Hotelli Teltan kaltaiset yritykset eivät voi muuttaa minnekään, koska ne ovat rakennettu tähän rakennukseen, Malinen toteaa.

Sunnuntain avoimissa ovissa Kehräämön käytävillä kulki hieman tavallista sunnuntaita enemmän ihmisiä.

– Sellaista viestiä on asiakkailta tullut, että olisi hyvä, että toiminta täällä jatkuisi, kertoo Retrotori Kehräämön Rukin yrittäjä Petri Eklund järjestellessään pikkuautoja ojennukseen myyntipöydälle.

Orimattilalaiset Tuija Leppänen-Tiukkanen ja Harri Tiukkanen yhtyvät Eklundin sanoihin mutta toivoisivat lisää houkuttavuutta Kehräämön sisääntuloon ja ulkotiloihin.

– Rakennusta kiertävä aita ei esimerkiksi ole kovin houkutteleva. Olisi myös hienoa, jos täällä olisi joku väkeä enemmän vetävä yritys. Hampurilaisravintolaa Orimattilaan ei saada, mutta tämä olisi hyvä paikka vaikka sille Subwaylle.

Erityiskiitosta pariskunta antaa Kehräämön kirpputoreille, kuntosalille sekä Hellimölle.

Kaija Pesonen tuli paikalle poikansa Roopen kanssa Mäntsälästä. Roope oli löytänyt kirpputorilta toistakymmentä uutta pikkuautoa kokoelmiinsa, ja perhe päätti vielä tutustua Kehräämön muihin yrityksiin.

– Ensimmäistä kertaa olemme täällä, mutta tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta. Siinä mielessä Kehräämö on tuttu, että anoppini on ollut täällä tanssinopettajana, Pesonen paljastaa.