Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienten lasten perheet kohtaavat joka arkiaamu Hollolassa

Kunnan järjestämissä Perheiden aamuissa leikitään vapaasti ja opetellaan erilaisia elämän taitoja varhaiskasvatussuunnitelman sisällöin.

Hollolan kunta on järjestänyt avoimen varhaiskasvatuksen Perheiden aamuja jo kaksi vuotta, ja kuluneena talvena toiminta on vakiintunut ympäri kuntaa.

– Avoin varhaiskasvatus on osa kunnan varhaiskasvatustoimintaa. Se tarkoittaa, että Perheiden aamut ovat kaikille 0–6-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen suunnattuja kerhoja, eikä niihin vaadita erillistä hakua tai ilmoittautumista. Ne ovat osallistujille myös maksuttomia, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Katri Hytönen.

Aiemmin toiminta tapahtui Hollolan pääkirjastolla, mutta nyt mukaan pääsee myös Kalliolassa ja Hämeenkoskella.

– Kunta halusi tuoda palveluja lähemmäs perheitä, onhan Hollola maantieteellisesti iso alue. Monien perheiden on helpompi lähteä liikenteeseen, kun toiminta tapahtuu lähempänä kotia. Kun ajatellaan lapsiperhearkea, niin mitä pidempi matka sitä todennäköisemmin ei ehkä lähde liikenteeseen, Hytönen pohtii.

Perheiden aamu kokoontuu joka päivä – maanantaisin ja perjantaisin pääkirjastolla, tiistaisin ja torstaisin Kalliolan kirjastolla ja keskiviikkoisin Hämeenkoskella. Hytönen vastaa toiminnan organisoimisesta ja ohjaamisesta.

– Paikalle voi alkaa tulla joka aamu 8.45 lähtien. Ohjattu osio aloitetaan noin 9.15, mutta korostan aina perheille, ettei oteta paineita aikatauluista, sillä suuri osa toiminnastamme on vapaata leikkiä ja yhdessäoloa. Mukaan saa tulla mihin aikaan tahansa, sillä olemme paikalla aina 10.45 asti.

Sisällöt ovat samoja kuin mitä varhaiskasvatuksen suunnitelma edellyttää päiväkodeilta.

– Esimerkiksi kielellistä puolta tuetaan saduilla, loruilla ja tietenkin juttelemalla paljon lasten kanssa. Sitten on kädentaitoja, liikuntaa, musiikkia, sosiaalisten taitojen harjoittelua eli kaikkea sitä, mikä tukee lasten kasvua. Mutta toki pienemmässä mittakaavassa kuin päiväkodissa. Tarjoamme tavallaan makupaloja siitä, mitä varhaiskasvatus on, Hytönen kertoo.

Häntä on aina kiinnostanut lasten kanssa työskentely, lapsen kasvu ja hoivaaminen.

– Tämä työ Perheiden aamuissa on ollut minulle tosi mieleinen työelämän muutos. Nautin perheiden kanssa työskentelystä ja tässä pääsen työskentelemään kokonaisvaltaisesti perheiden kanssa. En itse koskaan ollut päiväkodissa, ja olin aina vähän kateellinen kaikille, ketkä olivat, hän naurahtaa.

Yksi toiminnan ydinasioista on vanhemmuuden tukeminen. Koska aamuihin osallistutaan aina lapsen kanssa, pääsevät aikuisetkin tutustumaan toisiinsa sekä verkostoitumaan. Aikuinen voi olla kuka tahansa lapselle läheinen ja tärkeä henkilö.

– Tämä on paikka, minne voi tulla lapsen kanssa ja hetken joku muu on miettinyt, mitä tehdään ja tapahtuu. Otan lapsiin aktiivisesti kontaktia ja yritän löytää jokaiselle mielekästä tekemistä.

Verkostoitumisen lisäksi toiminta tarjoaa aikuisille mahdollisuuden keskustella kasvatusalan ammattilaisen kanssa lapsiperheen arjesta, iloista ja suruista.

– Autan myös palveluissa eteenpäin, jos sellainen mahdollisuus on perheelle tarpeellinen, Hytönen toteaa.

Perheiden aamu -kokoontumisilla pyritään rohkaisemaan ja tukemaan etenkin sellaisia perheitä, joissa lasta tai lapsia hoidetaan kotona. Uusia kokemuksia tarjotaan niin aikuisille kuin lapsillekin.

– On tärkeää, että arjessa on monipuolista tekemistä, ja että on kiva lähteä kotoa pois ja tavata muita, ystävystyä kenties. Tarjoamme esimerkiksi digitaalisuutta, joka on osa varhaiskasvatuksen suunnitelmaa. Meillä on muun muassa ohjelmointia lapsille opettava Beebot-robotti sekä älytaulu, johon voi piirtää.