Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Remontti sulkee Hollolan uima­hallin huhtikuussa 2024

Hollolan uimahalli pysyy peruskorjauksen takia kiinni arviolta puolitoista vuotta.

Hollolan kirjastossa pidettiin viime viikon tiistaina keskustelutilaisuus, jossa kysyttiin kuntalaisten mielipiteitä ja ehdotuksia Hollolan uimahallin peruskorjauksen suunnittelun tueksi. Samalla kunnan työntekijät ja projektin vetäjä esittelivät kuntalaisille alustavaa peruskorjaussuunnitelmaa.

Projektia vetävä rakennuttajakonsultti Tuomo Vesikko kertoi, että uimahalli on näillä näkymin menossa kiinni ensi vuoden huhtikuussa. Remontti alkaa toukokuun alussa uimahallin sisätiloissa, jonka seurauksena uimahallin ovet sulkeutuvat asiakkailta noin kahdeksantoista kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen urakka jatkuu noin kuusi kuukautta ulkona, mutta se ei estä uimahallin käyttöä.

Rakennushistorialliset tekijät rajoittavat peruskorjauksen muutosmahdollisuuksia. Museovirasto on rajoitusten taustalla.

– Hollolan uimahalli on hyvin rakennushistoriallinen paikka. Tähän on tehty rakennushistoriallinen selvitys, joka rajaa sitä, mitä siellä saa tehdä. Rakennushistoriallisen selvityksen perusteella on tehty asemakaava, jossa on ehkä vieläkin tarkempia määräyksiä, Vesikko pohjusti.

– Allasalue on tärkein, siellä ei voi tehdä paljoakaan. Se pitäisi säilyttää ennallaan. Uskomme, että sinne voisi tehdä kylmävesialtaan. Se voi olla joko lattiatasossa tai sinne noustaan vähän.

Myös saunat on määrätty kaavassa suojeltaviksi.

– Niihin ei voi tehdä mitään isompia muutoksia. Lauteiden muodot ja muut pysyisivät ennallaan, Vesikko selvensi.

Eräs kuntalainen kysyi, voisiko uimahallin ratojen ja kaaren väliin saada seinää, jotta kaariallasta saisi lämmitettyä.

– Ei ole mahdollista saada seinää, ei edes lasiseinää. Olemme tämän selvittäneet. Allastilan avoimuus pitää säilyttää rakennushistoriallisista syistä, vastasi Vesikko.

Kuntosaliin kaavaillaan muutoksia. Jatkossa kuntosali ja uimahallin puoli tarvitsevat omat, erilliset lippunsa.

– Nykyisen kuntosalin ongelmana on ollut se, että on aika vaikea myydä erikseen kuntosalilippuja ja uimahallilippuja, Vesikko kertoi.

Kuntosalista tulee hieman aiempaa suurempi, ja se siirtyy sisääntulon vasemmalle puolelle.

– Silloin eteisestä päästään molempiin suuntiin, ja siinä on omat lippunsa ja puominsa kummallekin.

Yleisöstä kysyttiin, miksi lippuja pitää myydä erikseen kuntosaliin ja uintitiloihin.

– Osa ihmisistä ei välttämättä halua mennä uintitiloihin. Osa haluaa mennä vain kuntosalille, osa haluaa uimahalliin ja osa haluaa käydä molemmissa. Varmaankin voi ostaa sellaiseen lippuyhdistelmän, jossa nämä molemmat ovat. Se on aika yleinen tapa, Vesikko vastasi.

Kuntosalin yhteyteen aiotaan rakentaa oma pukuhuone ja suihkutilat.

– Kun kuntosalin pukuhuonetilat menevät omaan paikkaansa, syntyy väljyyttä uimahallin pukutiloihin, kun kuntosalikävijät eivät ole siellä.

Kuntosalivisiitin jälkeen on myös mahdollista mennä uimapuolelle yhtä avainta tai ranneketta käyttäen, mutta ei ilman lisämaksua. Portista kulkeminen kuntosali- tai uimapuolelle tarkoittaa aina yhtä käyntiä. Osa yleisössä olleista koki suunnitellun käytännön rahastukseksi.

Kuntalaiset myös toivoivat, että lippujen hinnat eivät nousisi ainakaan hirveästi. Kunnan hyvinvointikoordinaattori Antti Anttosen mukaan pientä nousua voi olla odotettavissa.

– Viedään tuota viestiä meidän päättäjillä, että ei nosteta hintoja. Varmasti ne vähän nousevat, kun palvelu paranee.

– Hyvinvointivaliokuntahan meillä päättää taksoista. Jos vuosittain uimahallin lipputuloista tulevaa kertymää vertaa siihen, että kuinka paljon uimahallin olemassaolo lähtökohtaisesti maksaa, niin niissä pylväsdiagrammeissa on aika iso ero. Kulupuolta ei tälläkään hetkellä lipputuloilla kateta, jatkoi vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo.

Kahvilan toiminnasta vastaa todennäköisesti jatkossakin nuorten työpaja Osuma.

– Konsensus on se, että Osuma hoitaa myös jatkossa uimahallin kahvion ja lipunmyynnin. Kahvion kehittämissuunnitelmat toteutetaan siitä näkökulmasta, että pystyisimme tarjoamaan nuorille työkokeilupaikkoja. Se on ollut erittäin toimiva ja hyvä palvelu, Puodinketo alleviivasi.

– Vuosittain kymmeniä hollolalaisia nuoria lähtee opiskelemaan ja työelämään Osuman hellän huoman kautta. Siellä tehtävä työkokeilu on oikeaa työtä, se aktivoi junnuja oikealla tavalla.

Kahvila kokee pieniä muutoksia, sillä se lasketaan lattian tasolle esteettömyyden parantamiseksi.

– Lähtökohtana on se, että tehdään täysin esteettömyysmääräykset täyttävä rakennus, Vesikko lupasi.

Samalla on tarkoitus avartaa uimahallin aulaa.

Kuntosalin ja kahvion vieressä olevan monitoimisalin korotettu näyttämö on tarkoitus purkaa pois. Tilalle on suunniteltu esimerkiksi varastotiloja ja siivouskeskusta.

Kaikki keskustelutilaisuuteen osallistuneet eivät olleet tyytyväisiä järjestelyihin. Kuntalaisia pyydettiin lähettämään ehdotuksia ensisijaisesti kännykän kautta.

– Kun katselen meidän yleisöä täällä, niin ei meillä suinkaan ole kaikilla kännykät edes mukana. Jos tämä on nyt se meidän vaikuttamisväylä, niin olisi siitä voinut ilmoittaa. Kaikki eivät käytä kännyköitä, eräs osallistuja kritisoi.

– Jos kännykän käyttö ei ole mahdollista, niin voimme myös kirjata ehdotuksia. Toivottavasti suurin osa pystyy kännykällä ne tänne kirjaamaan, niin se nopeuttaa tilannetta, Anttonen vastasi.

Keskustelijoille kerrottiin, että kommentteja sai lähettää myös sähköpostilla.

Prosessia kritisoinutta henkilöä ei myöskään miellyttänyt se, että vastaavaa vaikutusmahdollisuutta ei järjestetty aikaisemmassa vaiheessa.

– Olen laittanut Hollolan kunnan sivuille, että olisi kysytty mielipidettä silloin, kun tehtiin päätös tästä. Miten vastaatte kahden vuoden aikana vanhusten ja oppilaiden uintihuollosta? Haastettiinko Museovirastoa ollenkaan?

– Tämän illan tarkoituksena ei ole käsitellä päätöksentekoa ja päätöstä, joka on tehty uimahallin peruskorjauksesta. Tiedostamme työntekijäpuolella ja kuntalaisina, että se herättää paljon negatiivisia ajatuksia ja huolta. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus mennä asiassa eteenpäin, kun valtuusto on päättänyt peruskorjausvaihtoehdon toteuttamisesta, vastasi Puodinketo.

– Sen takia haluamme osallistaa niin kuntalaisia kuin kiinteistössä toimivia yhdistyksiäkin, että voisimme ottaa vastaan toiveita, joita tämä peruskorjaus mahdollistaa. En kiellä ketään olemasta harmistunut Museoviraston vaikutuksesta. Tietysti päätöksen tekevät meidän valtuutetut, joiden kädet ovat sidottuja rahan takia.

Hollolan valtuusto päätti uimahallin peruskorjauksesta viime marraskuussa.