Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan Vuoden Nuoret Yrittäjät: ”Tämä on ollut aikamoista vuoristorataa”

Toukolan Vihannestilan yrittäjäpari Antti ja Anni Toukola on valittu Asikkalan Vuoden Nuoriksi Yrittäjiksi.

Asikkalan Yrittäjät ry on valinnut Kurhilassa toimivan Toukolan Vihannestilan Antti ja Anni Toukolan vuoden yrittäjiksi.

”Vuoden Nuoren Yrittäjän valinta oli tänäkin vuonna helppo. Toukolan Vihannestila on tunnettu makoisista porkkanoistaan ja tilalla viljellään myös sipulia ja punajuurta. Asikkalan Yrittäjät kokee ylpeyttä puhtaan, paikallisen ruuan tuotannosta”, Asikkalan Yrittäjät perustelee valintaa.

”Tilalta toimitetaan juureksia lähialueen kauppoihin elokuusta pitkälle kevääseen. Kasvulohkoja hoidetaan tarkasti ja kaikki juurekset pakataan omassa pakkaamossa. Ympäristön lisäksi viljelijät kokevat tärkeänä pitää huolta myös työntekijöistään”, yrittäjät jatkavat.

Toukolat ottivat palkinnon vastaan yllättyneinä ja iloisina.

– Mahtavaa, että palkitaan maatalouden edustajia. Varsinkin nuoria, kun niitä ei nykypäivänä ehkä niin paljoa ole, Anni hehkuttaa.

– Hyvältähän se tietysti tuntuu, kun positiivisia uutisia tulee, Antti komppaa.

Toukolan tilalla on harjoitettu maanviljelyä jo vuodesta 1782, ja Antti Toukola on tilan yhdeksäs isäntä.

Tilan sukupolvenvaihdos tapahtui 2019 tammikuussa, eli Toukolat ovat ehtineet toimia jo yli neljä vuotta tilan yrittäjinä.

Kyllä se positiivisen puolella on.

Antti Toukola

Vihannestilan puikkoihin tarttuminen oli Antin mielestä luonteva ratkaisu.

– Vanhemmat olivat tehneet hyvän pohjatyön, niin tässä oli valmiit palikat, joista oli hyvä jatkaa. Olen tässä koko ikäni ollut maataloushommassa, joten tämä oli tuttua ja mieluisaa hommaa.

Antti keskittyy myyntiin ja varaston pakkauspuoleen. Anni vastaa enemmän laskutus- ja talouspuolesta.

– Mutta kaikkeahan tässä joutuu tekemään tarpeen tullen, Anni summaa.

Yrittäminen on ollut viime vuosina pomppuista.

– Kyllä se positiivisen puolella on, mutta tietenkin aina riittää haasteita. Nytkin tässä on ollut kaikennäköistä koronavirusta, sota on syttynyt ja kustannukset ovat nousseet, Antti kertaa.

– Tämä on ollut aikamoista vuoristorataa. On ollut paljon asioita, joihin ei oikein olisi edes pystynyt varautumaan ennakkoon. Monenlaisia haasteita on ollut, mutta olemme niistä selvinneet, Anni kertoo.

– Sota on tullut eri tavalla lähelle, koska osa työntekijöistä on ukrainalaisia.

Myös Asikkalan Yrittäjät huomioi ukrainalaisten työllistämisen valintaperusteissaan.

”Erityistä arvostusta nuoria yrittäjiä kohtaan kohottaa sekin seikka, että Venäjän hyökkäyssodan alkaessa Toukolan tilan toimintaa vilkastuttivat ukrainalaisperheet, joille tarjottiin työtä ja tehtiin tilaa omassa kodissa”, Asikkalan Yrittäjät toteaa.

Toukolan Vihannestilalla on yrittäjien lisäksi kymmenen henkilöä töissä.

– Kaksi kuljettajaa ja pakkaamossa pystymme työllistämään kahdeksan henkilöä. Osa on vakituisia, osa kiireapulaisia, Antti kertoo.

Yrittäjäkaksikon mielestä tulevaisuus vaikuttaa haasteista huolimatta positiiviselta.

– Tuotteet ja asiakaskunta ovat kunnossa. Uskomme, että tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikkei tässä ehkä pysty taas sanomaan, mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. Ainakin hyvässä uskossa olemme, Anni Toukola naurahtaa.

– Myymme vakiokauppoihin, ja ne näyttäisivät jatkossakin pysyvän. Ja tietenkin se aina lämmittää mieltä, jos tulee hyvää palautetta, Antti Toukola jatkaa.