Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakimuutos lisää paineita varhaiskasvatukseen

Orimattilassa kuusi lastenhoitajaa on aloittanut varhaiskasvatuksen sosionomiopinnot.

Varhaiskasvatuksen kelpoisuusvaatimukset muuttuvat vuonna 2030, jonka jälkeen henkilöstöstä vähintään kahdella kolmasosalla on oltava varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus.

Päijät-Hämeessä tilanteeseen on varauduttu hyvissä ajoin. Päijät-Hämeen kunnat ja LAB-ammattikorkeakoulu käynnistivät työelämäyhteistyön, jolla vahvistetaan varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuutta alueella. Yhteistyön tuloksena varhaiskasvatuksessa jo työskenteleviä lastenhoitajia koulutetaan varhaiskasvatuksen sosionomeiksi.

Päijät-Hämeen kunnissa lastenhoitajan tehtävissä työskenteleville tarjottiin mahdollisuutta hakeutua sosionomin polkuopintoihin, joiden kautta avautuu reitti sosionomikoulutuksen tutkinto-opiskelijaksi.

Tammikuussa käynnistyneisiin opintoihin osallistuu 22 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa Asikkalasta, Hollolasta, Lahdesta, Orimattilasta ja Padasjoelta.

Orimattilassa polkuopinnot aloitti kuusi lastenhoitajaa.

– Kysyimme kaupungin varhaiskasvatuksessa työskentelevien halukkuutta osallistua koulutukseen ja yllätykseksemme halukkaita löytyi kuusi, kertoo Avoimen päiväkoti Kimpan johtaja Pia Jäämaa.

Orimattilan kaupunki maksaa opiskelijoiden lukukausimaksut sekä mahdollistaa osan opiskeluista työajalla. Opiskelupäiviä on viikossa kaksi, joista puolet saa opiskella palkallisella työajalla.

Kaikkien työpanosta tarvitaan voidaksemme parhaalla mahdollisella tavalla olla lasten ja ­perheiden tukena.

Tiina Savola

Tällä hetkellä kaupungin varhaiskasvatuksessa ei työskentele kuin muutama sosionomi. Vuonna 2030 voimaantuleva lakimuutos tulee edellyttämään, että opettajia, sosionomeja ja hoitajia tulee olla samassa suhteessa.

– Kaikkien näiden ammattiryhmien ammattitaitoja tarvitaan. Tällä hetkellä ryhmissä ei työskentele lastenhoitajien lisäksi kuin varhaiskasvatuksen opettajia eli aikaisemmalta koulutukseltaan lastentarhaopettajia. Sosionomit tulevat olemaan uusi ryhmä, joka on nimetty lain mukaan.

Jäämaa uskoo, että jatkossa sosionomeja tarvitaan enemmänkin.

– Toivotaan, että tämän ensimmäisen ryhmän saatua opinnot valmiiksi, löytyisi lisääkin halukkaita opiskelijoita. On tietysti hienoa nähdä, miten opiskelut työn ohessa tulee käytännössä pyörimään.

Tiina Savola on yksi Orimattilan kuudesta koulutuksen aloittaneesta lastenhoitajasta.

Jo ensimmäiset opintoviikot ovat päässeet yllättämään yli 23 vuotta kaupungilla työskennelleen Savolan.

– Opiskelu vie yllättävän paljon aikaa. Kahtena päivänä viikossa on puoli päivää verkko-opintoja ja siihen päälle vielä tehtävät. Välillä tuntuu, että tunnit loppuvat päivistä kesken, Savola nauraa.

Vuonna 1998 lähihoitajaksi valmistunut Savola työskenteli aluksi kaupungin kotihoidossa, josta siirtyi reilut kymmenen vuotta sitten varhaiskasvatukseen.

– Kyllä tämä on oma alani. Välillä tietysti tulee ikävä vanhuksia, mutta perheiden kanssa tehtävä yhteistyö on lähellä sydäntäni.

Tiina Savolan työpaikalla Avoin päiväkoti Kimpassa on kerhotoimintaa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Maanantain Avoin perhepirtti on lasten ja vanhempien yhteinen kohtaamispaikka, joka on kaikille avoin. Perjantain lapsiparkkiin voi jättää lapsen ammattilaisten hoitoon omien menojen ajaksi. Lapsiparkkiin on varattava etukäteen aika.

– Perheet ovat löytäneet takaisin Kimppaan nyt koronan jälkeen. Tällaiselle palvelulle on selkeästi kysyntää, sillä matalan kynnyksen palveluita ei juurikaan ole paljon tarjolla.

– Lähes viikoittain meille löytää uusi perhe, jolla ei esimerkiksi ole Orimattilaan muuton vuoksi vielä muodostunut omaa sosiaalista verkostoa, Savola kertoo.

Vuoden verran kestävien verkko-opintojen jälkeen avautuu reitti sosionomikoulutuksen tutkinto-opiskelijaksi. Sosionomiopinnot kestävät yhteensä 3,5 vuotta.

– Varhaiskasvatuksen sosionomin työtehtävät eivät ole vielä täysin hioutuneet, mutta kaikkien työpanosta tarvitaan voidaksemme parhaalla mahdollisella tavalla olla lasten ja perheiden tukena. Työtä varhaiskasvatuksessa tehdään kuitenkin tiiminä, Tiina Savola toteaa.

Päijät-Hämeessä ei ole toistaiseksi vielä samanlaisia ongelmia henkilöstön saatavuudessa kuin pääkaupunkiseudulla, jossa parhaillaankin on monta sataa varhaiskasvatuksen opettajan paikkaa avoimena, kun tekijöitä ei ole.