Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Messilässä ylittynee 100 000 kävijän raja

Hiihtokeskuksessa on riittänyt vilskettä koko talven, pandemian jälkeen laskettelu ­houkuttelee nyt uusia harrastajia.

Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa eletään talven kiivainta sesonkia, kun hiihtolomalaiset kansoittavat rinteitä. Lomaviikot tuovat hyvän lisän kävijämääriin, ja uusien harrastajien osuus on lisääntynyt.

– Silmiinpistävää on, että uusia harrastajia on tullut paljon. Pandemia-aika toi sen, että taas innostuttiin laskettelusta. Se näkyy vuokraamotoiminnassakin, ja hiihtokoulut ovat hyvin olleet työllistettyjä, iloitsee Messilän rinnepäällikkö Sami Mattiniemi.

Vaikka kelit ovat tänä talvena vaihdelleet vesisateesta paukkupakkaseen ja takaisin, ovat olosuhteet Messilässä mahdollistaneet laskettelun koko kauden ajan.

– Välillä kelit menivät kuin sydänkäyrä, mutta meillä tehdään aina alkutalvesta rinteet niin hyvin, että ne kestävät koko kauden, vakuuttaa Mattiniemi.

Yleensä Messilässä nousuja kertyy kaudessa noin kaksi miljoonaa ja kävijöitä noin 100 000, minkä rinnepäällikkö uskoo nytkin ylittyvän.

– Eli ihan normaali, hyvä kausi, hän summaa.

Vaihtelevan sään hän tosin harmittelee vaikuttavan rinnekansan liikkeelle lähtöön: kun sää on märkä ja kotipiha lumeton, moni kuvittelee, ettei rinteeseen ole asiaa. Hän soisi, että ihmiset kodin ikkunan sijasta kurkkaisivat rinnekameroita, jotka kertovat muuta.

Välillä kelit menivät kuin sydänkäyrä.

Sami Mattiniemi

– Olemme yrittäneet kovasti somettaa, että täällä Messilässä lunta kyllä riittää.

Hän uskookin, että juuri Salpaussselän lumivarmuus on yksi Messilän valttikortteja, kartanomiljöön ohella.

– Kun keskustassa tulee räntää, täällä Etelä-Suomen tunturilla se tulee usein lumena.

Muutaman kerran on tänä talvena jouduttu varoittelemaan liukkaudesta, kun lauhan jakson jälkeen on tullut pakkasia.

– Silloin rinteet ovat kovemmat ja liukkaammat, ja erikoissuorituspaikoilla on otettava se sopiva vauhti. Välillä se yllättää, että suksi tai lauta liukuu kovempaa kuin tavallisella kelillä.

Kausi jatkuu yleensä huhtikuulle, vaikka moni kuvittelee sen tuolloin jo olevan ohi. Tänä vuonna pääsiäistä vietetään Messilän kannalta otollisesti huhtikuun toiselta viikolta alkaen.

– Siihen saakka ainakin meillä on sesonki päällä.

Messilä on myös pääkaupunkiseudulla asuvien suosiossa sijaintinsa vuoksi. Mattiniemi arvelee, että viikonloppuisin jopa 80 prosenttia kävijöistä tulee pääkaupunkiseudulta, viikolla enin osa laskijoista on Lahden ympäristöstä. Hiihtolomaviikoilla kävijöitä on ollut ympäri Etelä-Suomen.

Kävijöiden enemmistö on Mattiniemen mukaan laskettelijoita.

– Näppituntuma on, että 60 prosenttia on suksijoita ja 40 prosenttia lautailijoita.

Alue on nykyisellään rakennettu täyteen, joten uusia rinteitä tai hissejä ei ole tulossa, mutta joka kaudelle muokataan erilaisia streettejä ja reilejä.

Vaikka väkeä rinteissä riittää, rinnekulttuurissa ei ole hänestä ole ollut moittimista, joskin alkutalvesta jouduttiin jonkun kerran puuttumaan nuorten turhan raisuun menoon. Rinteissä kiertelee jatkuvasti seitsemän hengen skipatrol eli koulutetut valvojat, jotka seuraavat rinneturvallisuutta ja antavat tarvittaessa ensiapua.

Kansaa houkutellaan myös rinnetapahtumin, esimerkiksi 17.3. Messilässä järjestetään Friday Night Fever, jolloin musiikki soi ja rinteet ovat auki iltakymmeneen.