Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heinäsuolla uskaltaa nauraa

Kevätteatteri tuo näyttämölle farssin.

Heinäsuon Näytelmäpiirin tämän kevään esityksen Kakkua kerrakseen yhtenä suurena ajatuksena on saada katsojat nauramaan

– Tänä päivänä maailmassa moni ehkä kysyy, uskaltaako täällä edes nauraa. Haluan tämän näytelmän kautta osoittaa, että uskaltaa ja pitää. Kun jaksaa nauraa ja iloita, jaksaa myös auttaa muita, stressiä on vähemmän ja sydänkin voi hyvin. Tutkimukset kertovat, ettei ole väliä, onko nauru tekonaurua vai aitoa. Nauru joka tapauksessa piristää elämää, sanoo ohjaaja Mervi Valtanen.

Heinäsuon Näytelmäpiirin kevään produktiossa Kakkua kerrakseen apulaispoliisipäällikkö Heikki Vanamoa uhkaa katastrofi hänen elämänsä tähtihetkenä.

Vanamon perheessä valmistaudutaan ottamaan vastaan tärkeä vieras, peräti sisäministeriön kansliapäällikkö Pelttari. Illan on onnistuttava, koska vierailu saattaa ratkaista Vanamon ylennyksen. Rouva Vanamo laittaa kystä kyllä ja palkatun hovimestarin on tarkoitus hoitaa etiketti. Periaatteessa mikään ei voi mennä pieleen.

Illan sekoittavat perheen tytär Raisa, tämän poikaystävä MC Butcher’s moottoripyöräkerhon koejäsen Tero ”Tertsa” Toivakka ja kerhon pomo Torsten ”Thor” Saxen. Loppujen lopuksi hovimestari osoittautuu koko tilanteen aivoiksi.

– Tykästyin tekstiin, koska juoni etenee jouhevasti ja näytelmä on kaikin puolin helppo seurattava, sanoo Valtanen.

Farssi voi näyttää katsojan silmin jotenkin helpolta, mutta näyttelijälle farssi on aika vaativakin näyteltävä.

– Tässä farssissa riittää vauhtia, joten vuorosanat on osattava vaikka unissaan. Tilanteet tulevat nopeasti, eikä miettimiseen ole aikaa. Harjoituksia on ollut kolme kertaa viikossa, mutta tahti taitaa vielä tästä kiihtyä, apulaispoliisipäällikön roolissa oleva Raimo Hauta-aho sanoo.

Näytelmäpiirillä ei ole kesäteatteria. Viime vuonna näytelmäpiiri vaihtoi kesäteatterin kevätteatteriin, ja sama linja jatkuu myös tänä vuonna.

– Osa meistä haluaa pitää kesälomaa. Heinäsuon Suojapirtti on lisäksi meille edullinen paikka ja sisään mahtuu sata ihmistä. Kesäteatteri oli alunperin Mantereenrannassa ja sen jälkeen muutamia vuosia Kyläniemen kartanolla, mutta kummatkin paikat menivät alta, eikä kohtuuhintaista ulkotilaa oikein ole ollut saatavilla, sanoo Hauta-aho.

– Näyttelemisen kannalta ainoa pieni miinus on lavan pienuus. Meitä on tässäkin näytelmässä enimmillään yhtä aikaa lavalla seitsemän ihmistä, joten paikat pitää miettiä tarkkaan, lisää Valtanen.

Näytelmäpiirissä on seitsemän jäsentä ja itse näytelmän vetäminen vaatii 15 hengen ryhmän. Valtanen kokosi väkeä ympäri Lahden seutua tätä produktiota varten.

– Nastolan kesäteatterissa näyttelimme Nummisuutarit-näytelmässä pariskuntaa ja tutustuimme. Tässä näytelmässä olemme ex-pari, mutta oikeasti olemme pari, sanovat Toivakkaa näyttelevä Kalle Hellman ja Raisa Vanamona näyttelevät Helinä Niska.

Farssin ensi-ilta on 11.3. kello 15. Muut näytökset: su 12.3., su 19.3., su 26.3., su 2.4., su 16.4., la 22.4., su 23.4. ja su 7.5. Esitykset alkavat kello 15.