Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiestön rapautuminen huolettaa nastolalaista kuorma-autoilijaa

Uuteen kalustoon investoineella Mika Korkeamäellä riittää uskoa tulevaan vaikeina aikoina.

Kuorma-autoilija Mika Korkeamäki oli loppuvuodesta 2021 juuri tilannut uuden kuorma-auton, kun alan näkymät synkistyivät Ukrainan sodan ja polttoaineen hinnannousun takia.

– Hullunrohkeuttahan tällainen investointi vaatii, Korkeamäki tuumii ja tunnustaa kylmän hien hetkittäin nousseen otsalle, kun korkotasokin ehti heilahtaa epäedulliseksi tuliterän ajopelin saapumista odotellessa. Epävarma tilanne heijastui viime vuonna ajojen vähenemisenä.

– Siinä uskoa kyllä koeteltiin. Mutta tästä mennään eteenpäin, tuumaa omaa kuljetusalan yritystä Nastolassa 34 vuotta pyörittänyt konkari.

Asennetta alalla toimiminen vaatii, sillä kilpailu vaihtolavatöissä on kiristynyt.

– Kiinteistönhuoltoyhtiöillä on oma autokanta lisääntynyt, eli tekijöitä on enemmän ja kakku jakaantuu pienempiin osiin.

Korkeamäki tekee vaihtolava- tai konekuljetuksia pääasiassa Lahden ja Päijät-Hämeen alueella, asiakkaina on yritysten ohella yksityisiäkin, joille hoituvat esimerkiksi mullan ja soran ajot sekä remonttijätteen kuljetukset. Muuttokuljetuksia hän ei enää tee, vaikka muuttolaatikoita vuokraakin. Viime aikoina eniten ovat työllistäneet yritysten kuljetukset.

Yrittäjää harmittaa alalla lisääntynyt epäterve hintakilpailu.

– Toiminnan pitäisi olla kaikille meille kannattavaa, mutta joillakin se on sitä, että saadaan vain mahdollisimman paljon ajoa, vaikka se ei kannata.

Homman on pelattava niin, että kuljetus tulee silloin kun se on tilattu, ei silloin kun autoilija sattuu muistamaan.

Mika Korkeamäki

Oman yrityksensä kilpailuvalttina hän pitää ennen kaikkea hyvää asiakaspalvelua.

– Luotettavuus ja rehellisyys ovat tärkeitä. Homman on pelattava niin, että kuljetus tulee silloin, kun se on tilattu, ei silloin, kun autoilija sattuu muistamaan.

Hän toivoisi ihmisten suosivan paikallisia yrittäjiä. Korkeamäki kuuluu yrittäjäyhdistyksen lisäksi kuljetusyrittäjien paikallisyhdistykseen.

Uudella autollaan hän pystyy kuljettamaan aiempaa isompia kuormia, sillä kantavuus parani 8 500 kiloa.

– Olen aina ajanut kaksiakselisella autolla, mutta uusi on teliauto eli kolmiakselinen. Autolla pystytään viemään vaikka 15 tonnin kaivuri. Myös maansiirtomahdollisuus tulee, kunhan lavan saan päivitettyä.

Uuden auton lavassa on nosturi, jossa on koura- ja kahmarivarustus. Auto täyttää alan tiukimmat päästönormit.

Ammattiautoilijaa harmittaa tiestön aina vain huonontunut kunto.

– Sen parantamiseen toivoisin valtiovallalta toimia. Nastolassakin esimerkiksi Kouvolantiellä on kuin junanraiteet, urat ovat sellaiset.

Alan kustannuspaineita lisää jakeluvelvoite, jossa hän toivoisi päättäjiltä harkintaa. Kiitosta sen sijaan tulee kehätiestä, joka on helpottanut raskasta liikennettä.

Korkeamäelle alanvalinta kirkastui jo pikkunassikkana, kun hän istui isän kuorma-autossa.

– Dieseliä olen pienestä pitäen haistellut, kun isän kolme veljeäkin olivat kuorma-autoilijoita.

Se on vielä arvoitus, löytyykö suvun nuoresta polvesta haluja jatkaa alalla.

Vaikeita aikojakin on koettu, mutta alassa on puolensa.

– Tässä on se oma vapaus, tykkään järjestellä kuljetusaikatauluja.

Vapaa-ajallaan Korkeamäki rentoutuu soittamalla harmonikkaa ja sulkapalloilemalla.