Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevään ylioppilaskirjoitukset ovat loppusuoralla

Orimattilalaisia Arttu Mäkelää ja Otto Määttää odottavat kirjoitusten jälkeen kesätyöt ja varusmiespalvelus.

Orimattilalaiset Arttu Mäkelä ja Otto Määttä lähtivät ensimmäisinä lyhyen englannin ylioppilaskirjoituksista viime torstaina.

– Ihan ok kai se meni. Aika peruskoe. Mutta ihan hirveen varmat mietteet ei ole siitä, että keväällä juhlittaisiin, Mäkelä toteaa kokeen jälkeen.

Erkko-lukiolaiset ovat tavoitelleet valkolakkiaan Orimattila Areenalla. Torstaina paikalla oli kahdeksan kevään ylioppilasta. Mäkelä ja Määttä eivät viihtyneet kokeessa kuin pakollisen kolme tuntia.

– Heti lähdettiin, kun sai lähteä, Mäkelä ja Määttä naureskelevat, mutta eivät myönnä, että asia olisi etukäteen sovittu.

Mäkelä kirjoitti syksyllä terveystiedon. Keväälle jäi neljä ainetta, torstaina kirjoitetun englannin ja perjantain äidinkielen kirjallisen kokeen lisäksi keskiviikkona on edessä vielä matematiikan ja perjantaina fysiikan kokeet. Sen jälkeen pääseekin jännittämään koetuloksia.

Mäkelän suunnitelmissa on mennä kesäksi töihin sekä pyrkiä opiskelemaan ammattikorkeakouluun.

– Pääasiassa mielessä ovat maanrakennusinsinöörin opinnot, Mäkelä paljastaa.

Edessä on myös armeija, joka kutsuu tammikuussa 2024 Parolaan.

– Sieltä olisi tarkoitus päästä mahdollisimman lyhyellä ajalla.

Entä millä mietteillä tämänhetkisestä maailmantilanteesta ja naapurivaltion toimista näin armeijaan menon alla?

– Ei kauhistuta. Luotan maailmantilanteeseen. Ja tarvittaessa itseeni, Mäkelä vakuuttaa.

Myös Otto Määttä on tuleva varusmies. Palveluspaikka Vekarajärvellä aukeaa kesällä. Sitä ennen Määttä ehtii maalata kattoja pääkaupunkiseudulla.

Ylioppilaskirjoitusurakka on sama kuin Mäkelälläkin.

– Englanti piti uusia nyt, kun se jäi syksyllä ihan pienestä kiinni. Kovin ahkerasti en ole kokeisiin lukenut, mutta toivottavasti kuitenkin riittävästi.

Vuodet Erkko-lukiossa ovat olleet nuorten miesten mieleen. Lukiossa on ollut hyvä porukka, jota onneksi näkee opiskeluiden ja kirjoitusten jälkeenkin.

Määtällä on vielä mietinnässä tuleva opiskelupaikka ja -ala.

– Olen yrittänyt miettiä, mikä olisi kiinnostavaa, mutta toistaiseksi ei ole vielä mitään hajua. Onneksi tulee intti, niin sen aikana voi vielä miettiä, hän toteaa.

Loppuviikon koetarjottimella on keskiviikon lyhyt ja pitkä matematiikka, perjantain reaalissa psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia. Ensi viikon maanantaina vielä toinen kotimainen kieli, keskiviikkona reaalin uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto sekä viimeisenä 31. maaliskuuta saamen äidinkieli.

Kevään 2023 ylioppilastutkinnon tulokset lähetetään lukioille 16. toukokuuta. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 17. toukokuuta alkaen.