Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Päitsi on aina tosi kova”

Päijänteen ympäriajo ajetaan jälleen tulevana viikonloppuna. Asikkalassa on kolme erikoiskoetta.

87. Päijänteen ympäriajo kisataan alkavana viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina.

Kilpailu käynnistyy viimevuotisen uudistuksen seurauksena Vääksystä, jossa kilpailukeskuksena toimii jälleen Hotelli Tallukka.

Endurokuskit ottavat mittaa toisistaan ja kalustostaan noin 750 kilomerin pituisella reitillä, joka koostuu 26 erikoiskokeesta. Yleisöllä on vapaa pääsy kaikille Päijänteen ympäriajon erikoiskokeille. Tämän vuoden kilpailuun on ilmoittautunut 157 kuskia.

Päijänteen ympäriajo ajetaan niin sanotulla rallisäännöllä. Kuljettajat lähtevät puolen minuutin välein erikoiskokeelle.

– Erikoiskokeiden pituus vaihtelee. Esimerkiksi Urajärven erikoiskokeen pituus on noin kuusi kilometriä. Kärki ajaa semmoisen vajaa kymmenen minuuttia sitä. On lyhkäisempiä ja pitempiä. Erikoiskokeita on neljästä kilometristä kahteenkymmeneenkahteen kilometriin saakka, pohjustaa Asikkalan yleisöerikoiskokeen suunnitellut Marko Ojala.

Asikkalassa ajetaan kolme erikoiskoetta. Alustavan aikataulun mukaan endurot lähtevät liikkeelle lauantaina kello 8 Tallukasta kohti Vesivehmaan erikoiskoetta (ET 1), joka starttaa kello 8.20. Sieltä kisaajat siirtyvät Vääksyyn Laidunpuiston yleisöerikoiskokeelle (ET 2), joka käynnistyy kello 8.53.

– Yleisöerikoiskokeella on kahvia, puhvettia ja Asikkalan moottorikerhon juniorit esittäytyvät siellä ja tekevät ajonäytöksen ja esittelevät kalustoaan. Yritämme tehdä siitä mahdollisimman lapsiperheystävällisen koko kunnan tapahtuman, kertoo Vääksyn tapahtumaa järjestelevä Tuomo Riihilahti.

– Viime vuonna meillä oli 500–700 henkeä paikalla. Nyt odotamme vähintään sen verran väkeä. Toki nyt on Salppurin kisat samana viikonloppuna, mutta ensimmäiset kisat alkavat siellä vasta 11.30. Meidän ensimmäiset kuskit tulevat ennen yhdeksää siihen.

Yleisöerikoiskokeen ohjelma loppuu noin kello 12.

Kilpailun yöhuolto tapahtuu lauantaina alustavasti kello 19–22 Päijännetalolla, joka on samalla avoinna. Päijänteen ympäriajon aloittaa sunnuntaina Urajärven lähettyvillä Matkakeitaan erikoiskoe (ET 16) kello 8.30.

Asikkalan erikoiskokeet ovat Ojalan mukaan vauhdikkaita.

– Yleisöerikoiskokeesta on pyritty tekemään vauhdikas ja näyttävä. Siihen on tehty pari pöytähyppyriäkin. Ne voidaan ajaa, jos on pakkaskeli. Jos on pehmeää ja vettä sataa, ne joudutaan ehkä kiertämään.

Säällä voi olla suuri rooli Päijänteen ympäriajossa.

– Päitsi on aina tosi kova, oli keli millainen tahansa. Mutta se muuttaa kilpailun luonnetta, jos sataa vettä ja on oikein pehmeää. Siitä tulee ikävä kilpailijoille, jos vertaa pakkaseen. Se tulee fyysisesti raskaammaksi.

Päijänteen ympäriajon tavoiteltuna palkintona on Päijännekilpi, johon kilpailun voittaja saa nimensä. Kilven saa omakseen, jos siihen saa kolme nimeä.

– Näitä kilpiä on jaettu kilpailun historiassa noin kymmenkunta vuodesta 1927, eli suhteellisen harvinaisesta saavutuksesta ja asiasta on todellakin kysymys, Ojala summaa.

Monella kuskilla on jo vähintään yksi nimikiinnitys kilpeen.

– Aleksi Jukola on muutaman vuoden tauon jälkeen tehnyt paluun enduron pariin ja metsästää tosissaan Päitsin voittoa sekä toista kiinnitystä legendaariseen Päijännekilpeen.

Eemil Pohjolalla on jo kaksi kiinnitystä kilpeen, eli hän saisi voitolla kilven tänä vuonna itselleen, jolloin homma muiden kohdalla nollaantuu ja nimien keruu kilpeen alkaa alusta.

– Pohjola on etukäteisasetelmien valossa vaikea voitettava. Hän on hallinnut viime vuodet talvienduroa Suomessa. Päitsin voitosta tänä vuonna Jukola ja muutama muu kuski on varmasti eri mieltä, ja tältä osin tämän vuoden Päitsistä onkin tulossa todellinen jännitysnäytelmä. Viime vuoden voittajalla Peetu Juupaluomalla on yksi kiinnitys kilpeen, ja myös hänellä saattaa olla sanansa sanottavana, Antti Hännistä ja Hugo Svärdiä unohtamatta.

Vuoden 2023 kilpailussa on jälleen myös yksipäiväinen Trophy-reitti, jota pääsevät ajamaan Kunto-, Pariajo-, Classic-, V70-, ja Naisten luokkaan osallistuvat kuskit.

Päijänteen ympäriajon järjestelyistä vastaa Helsingin moottorikerho tukenaan 25 seuraa ja yhdistystä sekä apunaan toista tuhatta vapaaehtoista.