Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan yläkoululaiset valmistivat Earth Hour -menuja

Vääksyn Yhteiskoulun 9.-luokkalaisten kilpailussa suunniteltiin ympäristöystävällisiä aterioita.

Vääksyn Yhteiskoulun yhdeksännen luokan oppilaat kehittivät kotitalousopetuksen tunneilla Earth Hour -menuja leikkimielisen kilpailun merkeissä.

– Tarkoitus on ollut saada nuoret suunnittelemaan kolmen ruokalajin ympäristöystävälliset illallismenut, joita voimme mainostaa kuntalaisille ennen varsinaista Earth Hour -päivää, joka on aina maaliskuun viimeisenä lauantaina, pohjusti Asikkalan kunnan tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen.

Oppilaat jakautuivat kuuteen eri ryhmään suunnittelemaan ateriakokonaisuuksia, joista oppilaat itse äänestivät kaksi parasta jatkoon. Viimeisenä kilpailupäivänä kaksi kotitalousluokkaa toteuttivat kukin yhden finaaliin valitun menun.

Parhaan menun valinnasta vastasi raati, johon kuuluivat Vääksyn Yhteiskoulun opo, kuraattori, nuorisotyöntekijä sekä Vääksyn K-Supermarketin kauppias Kirsi Verkka ja Ruokakasvatus Ruukku ry:n Aliisa Hyvönen.

Valintakriteereinä olivat ruoan maku, ulkonäkö, rakenne ja tietysti ympäristöystävällisyys. Kilpailu oli tiukka, sillä parhaaksi valittu menu sai 57,5 pistettä ja toiseksi tullut 55 pistettä.

Voitto maistui parhaan menun valmistaneille oppilaille.

– Tuntui hyvältä, että arvostettiin meidän ruoanlaittotaitoa, Juhana Ahvenainen iloitsi.

Kilpailussa käytettiin kasvisproteiineja, eli liha ei kuulunut proteiinivalikoimaan.

– Ainakin mun mielestä on ihan helppoa tehdä kasvisproteiinista ruokaa, totesi Ahvenainen.

– Vähän pitää miettiä, että miten maustaa. Jotenkin olisin voinut kuvitella, että olisi ollut vaikeampaa, ainakin kun itse en arjessa käytä kasvisproteiinia, jatkoi Henrietta Ruonakoski.

– Olisi saanut olla lihaa siihen kylkeen, kommentoi puolestaan Patrik Malinen.

Oppilaat pitivät kilpailua onnistuneena.

– Hyvinhän tämä toteutui loppujen lopuksi, Malinen tuumasi.

– Oli mukavaa yhdessä tekemistä, komppasi Ruonakoski.

– Yhteistyö onnistui hyvin ja oppi uusia reseptejä ja kasvisproteiinien laittamista, summasi Ahvenainen.

Kestävän kehityksen teema huomioidaan myös normaalisti Asikkalan kotitalousopetuksessa.

– Joka vuosiasteen perusopetukseen kuuluu ympäristöystävällinen ruokailu, mikä pitää sisällään sitä, että käytetään paljon kotimaista, kausituotteita ja vältetään hävikkiä, Pettinen kertoi.

– Meillä on nyt kymmenisen vuotta tehty aktiivista työtä kasvisruoan eteen. Se alkaa nyt näkyä, nuoriso ei ole enää niin sitä vastaan. Alakoulussa kasvisruokaa menee jopa paremmin kuin yläkoulussa. Kun opettelu on aloitettu jo varhaiskasvatuksessa, niin ei ole niitä ennakkoluuloja.

Kilpailun organisoinnista vastasivat kotitalousopettajat Tiina Niemi ja Johanna Uusi-Uitto sekä Asikkalan vs. ympäristönsuojelutarkastaja Kristiina Myller.