Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Runolliset rytmittävät lausuntaa musiikilla

Sunnuntaina on Pyrylässä tarjolla ilmaisutaidonnäytteitä 30 vuoden taipaleelta.

Nastolan Runolliset on harjoitellut sanataidetta ahkerasti taas yhden lukuvuoden, ja yleisö pääsee ihailemaan harjoittelun tuloksia kevätmatineassa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina Pyrylässä. Kevätmatinea juhlistaa samalla myös Runollisten 30-vuotista taivalta.

Ryhmän vetäjänä toimiva Päivi Backlund on tehnyt suuren työn kokoamalla tämän kevään ohjelman runoryhmän koko 30 vuoden taipaleelta. Nastolan Runollisissa ilmaisutaitoaan hioo Backlundin lisäksi 12 aktiivista harrastajaa.

Sunnuntaina Pyrylässä on tarjolla monipuolinen kulttuurielämys, sillä runoja rytmitetään musiikilla. Ohjelmassa kuullaan niin Juice Leskistä, Heli Laaksosta kuin Tuomas Kyröäkin. Ohjelmassa on mukana myös kaksi ryhmän jäsenten omaa tekstiä.

Yksi ohjaajan tehtävistä on miettiä sitä, että esittäjän persoona sopii esitettävään tekstiin.

– Tekstit voi esittää niin monella tavalla. Oma persoona tietenkin vaikuttaa, mutta myös se, että meistä jokaisesta löytyy niin monta puolta, ohjaaja Backlund, sanoo ja kertoo, miten harrastus aikanaan vei mennessään.

– En ollut itse harrastanut runoja tai ilmaisutaitoa laisinkaan ennen muuttoani Lahteen ja ohjauduin ryhmään ihan vaan uuden harrastuksen perässä. Sitten yhtenä kesänä Martti (Kuosmanen) soitti ja sanoi, että hei, mä tiedän mitä sä teet syksyllä: rupeat vetämään tätä ryhmää!

Martti Kuosmanen on Backlundin onnistuneen värväämisen lisäksi tuonut mukanaan ryhmän toimintaan musiikkia. Ja siksi ohjelmassa on nytkin mukana lauluja.

Täällä on ollut niin hirveän kiva porukka.

Ulla-Leena Haikonen

Ohjaaja Backlundin mukaan musiikki rytmittää ohjelmaa mukavasti ja antaa yleisölle mahdollisuuden lepuuttaa ajatuksiaan runojen välissä.

– Kyllä ryhmän ja Nastolan sielu on kuitenkin Ulla-Leena Haikonen, joka on tämän ryhmän perustajajäseniä ja edelleen aktiivisesti toiminnassa mukana, Kuosmanen kehaisee Haikosen jo vastatessa.

– Täällä on ollut niin hirveän kiva porukka. Sen takia täällä on varmaan niin hyvin viihtynyt.

Nastolan Runolliset on ryhmän alkuperäinen nimi, ja nykyisin Wellamo-opiston kurssitarjonnasta löytyvän kurssin virallinen nimi on Ilmaisutaito ja lausunta.

Tänä vuonna tiensä ryhmään löysivät kaksi uutta jäsentä, Tiia Makkonen ja Aini Lehtosalo.

– Mä en koskaan aiemmin ollut missään tämmöisessä harrastuksessa ja ajattelin, että tämä kuulosti sellaiselta hauskalta jutulta ja lähdin sitten kokeilemaan. Kaikki on ottanut vastaan tosi hyvin, eikä ole tarvinnut jännitellä mitään, Makkonen kertoo.

– Tästä on hyötyä monissa eri asioissa, ihan arkielämässäkin; osaa ilmaista ja sanoa asiansa selvästi sekä myös suhtautua erilaisiin tilanteisiin paremmin, toteaa puolestaan Lehtosalo innostaen kommentillaan muitakin lausujia listaamaan harrastuksensa monia muita hyötyjä. Muisti kehittyy, kun opettelee tekstejä, runoja ja lauluja ulkoa. Rohkeus kasvaa. Ja se, että nolaa itsensä, on erittäin tärkeä taito oppia.

Runoilijoita ohjattiin vuoden aikana viikkoharjoitusten lisäksi muillakin tavoin. Suomen lausujainliiton järjestämän koulutuksen kautta ammattinäyttelijä Henna Hakkarainen kävi valmentamassa ryhmää yhden viikonvaihteen ajan.

– Runoista koostuu erilaisia kokonaisuuksia, kuin seuraisi näytelmää, tiivistää Ulla Nakari, yksi sunnuntaina nähtävän runokavalkadin ilmaisijoista.

– Näyttelemisen rooli sekä ilmaisu runojen ja esittäjän persoonan mukaan korostuivat entisestään; toisia tekstejä näytellään enemmän ja toisia enemmän, Päivi Backlund summaa koulutuksen antia ryhmänsä toiminnalle Martti Kuosmasen vielä jatkaessa.

– Jos Hakkarainen ei olisi käynyt, ei oltaisi älytty ottaa tällä tavalla oheistoimintaa mukaan kuin nyt on tehty.

Nastolan runoilijat harjoittelevat Rakokiven monitoimitalo Loiston tiloissa torstai-iltapäivisin. Toimintaan on seuraavaksi mahdollista lähteä mukaan syksyllä, kun Wellamo-opiston toiminta taas käynnistyy.

Runola, runoja ja lauluja 30 vuoden ajalta Su 26.3. klo 14 Pyrylässä (Villähteentie 333) ja to 13.4. klo 18 Nastopolin auditoriossa (Rakokiventie 2).