Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Hymnos on laulanut 50 vuotta kaikesta sydämestään

Nastolan seurakunnan entinen nuorisokuoro juhlistaa puolta vuosisataansa juhlakonsertein.

Nastolan seurakunnan entinen nuorisokuoro Hymnos konsertoi 50-vuotisjuhlansa merkeissä Nastolan kirkossa toisena pääsiäispäivänä 10. huhtikuuta kello 15. Konsertin johtaa Juha Korkeamäki ja kuoroa säestävät Anne Käki-Kuorikoski (piano) ja Juhani Aaltonen (huilu).

Hymnoksen aktiivitoiminta loppui 2000-luvun alkupuolella, mutta vuodesta 2016 kuoro on harjoitellut ja esiintynyt jälleen projektiluontoisesti, tähtäimenään 50-vuotiskonsertit. Uudelleen aktivoitumisen jälkeen Hymnos on pitänyt kaksi joulukonserttia ja yhden pääsiäiskonsertin. Aktiivisia ja innokkaita entisiä kuorolaisia on ollut viime vuosina mukana noin 25. Kuoron ohjelmisto on rakentunut vuosikymmenten aikana Hymnoksessa lauletuista lauluista.

Vuonna 1973 Nastolan seurakunta sai uudeksi kanttorikseen Juha Kuparisen. Hän oli innokas kuoromies ja johti taannoin useita eri kuoroja lähinnä Lahden seudulla.

Ensi töikseen Kuparinen perusti Nastolan seurakuntaan nuorisokuoron syksyllä 1973. Hieman myöhemmin kuoro sai nimekseen Hymnos.

Jo aiemmin seurakunnassa oli toiminut kanttori Kalevi Niemen johdolla nuorten lauluryhmä, mutta ei varsinaista kuoroa. Ensi vaiheessa laulajia oli vain noin 15, mutta kuoron suosio laulajien ja yleisön keskuudessa lähti pian nousuun. Muutamassa vuodessa kuoron jäsenmäärä nousi jo viiteenkymmeneen. Koko toimintansa historian aikana Hymnoksessa on laulanut satoja nuoria.

Juha Kuparinen oli kuoronjohtajana innostava, osaava ja vaativakin. Hänen inspiroimanaan monille kuoron laulajista, kuorolaulusta on tullut elinikäinen harrastus ja muutamille jopa ammatti. Kuparinen johti kuoroa 22 vuoden ajan ja hänen jälkeensä kuoroa ovat johtaneet myös Markus Tikkanen sekä Sanna-Maria Salli.

Kuoron toiminnan rungon muodostivat viikoittaiset harjoitukset ja viikonloppuisin pidetyt laululeirit. Kuoro avusti usein Nastolan kirkon jumalanpalveluksissa, ja perinteeksi muodostui jouluaamun kirkossa laulaminen kello 6 ja 8. Samoin perinteeksi muodostui Tapaninpäivän joulukonsertti Nastolan kirkossa.

Näiden perinteiden lisäksi kuoro esiintyi usein eteläisen Suomen alueella ja ulkomaan kuoromatkojakin kuoro on tehnyt useita, muun muassa Englantiin ja Saksaan. Kuoro on tehnyt myös useita äänitteitä 1970–90-luvuilla.

Kuoron toiminnassa on mukana edelleen neljä alkuperäisjäsentä: Laura Kuokkanen, Satu Sihvonen, Riitta Luukkonen ja Roope Heiskanen. Laura ja Roope lauloivat ennen Hymnokseen liittymistä seurakunnan lauluryhmässä, jossa he saivat kipinän kuoroharrastukseen. Kuultuaan Hymnoksen perustamisesta he hakeutuivat mukaan kuoron riveihin.

Alkuvaiheen harjoitus- ja esiintymistahti oli kova. Perjantai-iltaisin oli harjoitukset Nastolan seurakuntatalolla. Siellä harjoiteltiin laulut, jotka käytiin esittämässä jo heti seuraavana sunnuntaina kirkossa.

Alkuun esitettävät laulut olivat kolmiäänisiä, koska kuoron riveistä puuttuivat tenorilaulajat. Myöhemmin tenoreitakin saatiin kuoroon mukaan. Kuoron ensimmäinen virallinen esiintyminen oli Ruuhijärvellä, syksyllä 1973. Siellä kuoro esitti laulun Kaikesta sydämestä, joka kuullaan myös tulevassa pääsiäiskonsertissa.

Laura, Satu ja Roope muistelevat Juha Kuparista lämmöllä saamastaan innostavasta ja ammattitaitoisesta laulunopetuksesta ja elinikäisestä lauluharrastuksesta.

Tulevassa pääsiäiskonsertissa kuullaan niitä lauluja, jotka ovat olleet suosikkeja laulajien ja kuulijoiden keskuudessa. Nykyisellä kuoronjohtajalla, entisellä Hymnoksen laulajalla, Juha Korkeamäellä on ollut vaikeuksia valita kuoron runsaasta ohjelmistosta ne laulut, jotka hän halusi konsertin ohjelmistoon. Myös laulajat saivat toivoa omia suosikkejaan mukaan ohjelmistoon.

Muutama esitettävistä lauluista on Juha Kuparisen Hymnokselle sovittamia. Konsertti on läpileikkaus siitä ohjelmistosta, jota Hymnos on laulanut kuluneiden viiden vuosikymmenen aikana, muun muassa Enkeli vieritti pois kiven, Dance Alleluia ja Amen. Yksi kokonaan uusikin laulu kuullaan ja se on Kärlekens tid. Konsertissa kuoro lupaa laulaa kaikesta sydämestä.

Konserttiin on vapaa pääsy ja vapaaehtoinen kolehti kerätään Nastolan seurakunnan diakonia- ja musiikkityön hyväksi.