Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomas Laiho on vuoden nuori yrittäjä Kärkölässä

Oppia autoilijan uralle tuli omalta isältä.

Kärkölän Yrittäjät ry järjesti hauskan yllätyksen autoilija Tuomas Laiholle. Hänet nimittäin kutsuttiin yhdistyksen kevätkokoukseen, mutta valinnasta Kärkölän vuoden nuoreksi yrittäjäksi hänelle ei hiiskuttu sanaakaan.

– Ohjelmasta näin, että valitaan vuoden nuori yrittäjä ja ajattelin tulla katsomaan, että kuka, ja nauttimaan samalla kahvista ja kakusta, Tuomas Laiho kertoo.

– Yllätys oli iso, mutta tietenkin olin hyvin otettu, hän tunnustaa.

Nuori yrittäjä on vasta 24-vuotias mutta hän on valmistautunut ammattinsa huolella. Isä oli myös autoilija, ja ensiopit tulivat tietysti häneltä.

Välillä poliisit pysäyttivät nähdäkseen kulkijan.

Kuljetusyrittäjä Tuomas Laiho

– Yrittäjä ja autoilija minulla oli haaveissa jo ammattikoulussa. Suoritin logistiikan perustutkinnon Lahdessa Salpauksessa ja valmistauduin yhdistelmäajoneuvokuljettajan tittelillä.

Laiho suoritti asevelvollisuuden Parolannummella huoltopataljoonan autokomppaniassa.

– Siellä piti hoitaa inssiajo uudestaan, mutta vähän nopeutetussa aikataulussa. Hyödyllistä oli se, että sain myös linja-auton kortin ajettua. Nyt sitten on mahdollisuus ajaa rahtia tai lähteä linja-ajoliikenteeseen, Tuomas Laiho tuumaa.

Armeijan jälkeen Laiho sai töitä maitoauton kuljettajana. Tehtävän oli kerätä maitoa Valion asiakastiloilta Kärkölässä. Tuohon vaiheeseen osuu myös yksi koronan dramaattisimmista ulkoisista vastatoimista, kun Uusimaa eristettiin muusta Suomesta. Eristystä kesti maaliskuun lopusta huhtikuun puoliväliin 2020.

– Keräsin silloin maitoa Kärkölän tiloilta. Osa lenkeistä meni Uudenmaan puolelle. Saatettiin ajaa yövuorossa pari kolme kertaa tiesulun läpi. Välillä poliisit näyttivät, että mene vaan, kun näkivät, että se oli maitoauto. Mutta välillä poliisit pysäyttivät nähdäkseen kulkijan ja halusivat tarkistaa, että luvat ovat kunnossa. Mukana täytyi olla kirjallinen kulkulupa. Tilanne oli niin epävarma tuohon aikaan, Laiho muistelee.

Sitten nuoren miehen oli tehtävä ratkaiseva päätös, jatkaako kuljettajana vai ryhtyäkö yrittäjäksi. Sinnikäs Laiho päätyi yrittäjäksi. Hän perusti oman toiminimen, hankki liikenneluvan, järjesti auton hankinnan ja suoritti jopa nosturikortin.

– Olen pitänyt 1.6.2020 firman aloituspäivänä. Sinä päivänä minulla oli kaikki luvat kunnossa, kaikki sopimukset selvillä ja vakuutukset astuivat voimaan. Sille päivälle osuu myös ensimmäinen työ, kun kävin nostokoritöissä Koskisen lastulevytehtaalla, Tuomas Laiho myhäilee.

Nosto- ja kuljetustehtäviin erikoistunut Tuomas Laiho kiittelee Kärkölää toimintaympäristönä.

– Täällä on mukava mennä työmaille, ilmapiiri on positiivinen ja täällä on kiva työskennellä.