Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan seurakunnan talous on tukevalla pohjalla

Orimattilan seurakunnan viime vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus olivat kirkkoneuvoston käsittelyssä.

Orimattilan seurakunta teki viime vuonna taloudellisesti hyvän tuloksen. Vuosikatetta kertyi hieman yli puoli miljoonaa euroa. Tilikauden ylijäämä oli 45 628 euroa. Seurakunnan tulos olisi ollut ilman kertaluonteisia eriä, Vanhan Pappilan remonttiin liittyviä purkukustannuksia ja Artjärven kirkon urkujen perushuoltoa, noin 275 800 euroa ylijäämäinen.

Toimintatuotot olivat yhteensä 290 000 euroa ja ne alenivat edellisvuodesta reilut 60 000 euroa.

Kirkollisverojen tuotto oli hieman yli kolme miljoonaa euroa, jossa oli kasvua edelliseen vuoteen 2,9 prosenttia. Kirkollisverotuottojen osuus kokonaistuloista oli 81,3 prosenttia.

– Henkilöstökulut veivät kirkollisverotuotoista 53,4 prosenttia, kertoo viime vuoden tammikuussa seurakunnan talouspäällikkönä aloittanut Rauno Saarnio.

Valtionrahoitusosuus oli reilut 300 000 euroa, joka käytetään seurakuntien yhteiskunnallisten tehtävien hoitoon. Näitä tehtäviä ovat muun muassa hautaustoimi sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten ylläpito.

Meidän on pohdittava tarkkaan, ovatko kaikki kiinteistöt tarpeellisia.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Markku Viljanen

Vuodenvaihteessa seurakunnan palveluksessa työskenteli 38 vakituista työntekijää.

Seurakuntaan kuului viime vuoden joulukuun viimeinen päivä 11 173 jäsentä, joka on 263 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

– Seurakunnan jäsenmäärän lasku selittyy osin sillä, että paikkakunnalta pois muuttaneet ovat kuuluneet seurakuntaan, mutta tänne muuttaneet eivät kuulu seurakuntaan, kirkkoherra Annakaisa Rantala toteaa.

Kirkosta eronneiden määrä oli 168, kun taas liittyneiden määrä jäi 47 henkilöön. Myös kuolleiden määrä oli kastettuja suurempi. Seurakuntaan kastettiin 84 uutta jäsentä ja kuolleita kirjattiin 141.

Orimattilassa seurakuntaan kuulutaan kansallista keskiarvoa enemmän. Kirkkoon kuuluvia on 71,0 prosenttia asukkaista, kun valtakunnallinen keskiarvo on 65,1 prosenttia.

Toiminnan kannalta viime vuoden tärkeimmät tapahtumat olivat koronan takia myöhässä toteutunut Kuivannon kirkon 90-vuotis‑juhla viime vuoden huhtikuussa sekä paikkakunnalle merkitykselliseksi muodostuneen gregoriaanisen kuoron Ictus Spein loppuminen joulukonserttiin.

Seurakunnan omistamat kiinteistöt aiheuttavat säännöllisesti keskustelua. Seurakunnalla on kaikkiaan neljä kirkkoa ja niiden lisäksi Art‑järven ja Orimattilan seurakuntakodit, remontin alla oleva vanha pappila, Heinämaan rukoushuone, Anninkammari, entinen kirkkoherranvirasto sekä Mallusjoen leirikoti.

– Meidän on pohdittava tarkkaan, ovatko kaikki kiinteistöt tarpeellisia ja mitä niille voi mahdollisesti tehdä, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Markku Viljanen pohtii.

– Vai onko niin, että tulevaisuudessa seurakunnalla on omistuksessaan ainoastaan kirkko, jonne mahdutetaan kaikki seurakunnan toiminnot, Annakaisa Rantala heittää ilmoille ajatuksen.