Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Remontti lykkää näkötornin avausta

Kunnostustöiden takia suljettuna olleen Vuorenpeikon näkötornin on määrä avautua vapun tienoilla.

Luontomatkailijat ovat tänä keväänä joutuneet pettymään Nastolan Järvisten kylässä, kun alueen vetonaula, Vuorenpeikon näkötorni, ei huhtikuun alussa avautunutkaan tavalliseen tapaan.

Tornia omassa pihapiirissään ylläpitävä Erkki Salonen ei sentään – ainakaan vielä – ole lyönyt hanskoja tiskiin, vaan kunnostaa paikkoja, minkä vuoksi kauden alku on siirtynyt.

– Ehkä vapun aikoina aukeaa, tai joku päivä ennemminkin, miten minä nyt saan pitkät raput uusittua. Työmaa on aika iso, Salonen kertoo.

Korjauksen alla on parkkipaikalta ylös tornille kulkeva väylä.

– Kallion sivussa on 20 metriä pitkät raput. Siinä on sellainen nouseva luiska yhdessä tasossa. Siihen menee 140 uutta lankun pätkää, hän kuvailee työmaataan.

Oma urakkansa oli siinäkin, että hän sai vanhat, huonot rakenteet ensin purettua.

– Niitä on vuosittain uusittu, mikä on pehmeää, mutta nyt ajattelin, että se on ihan turhaa hommaa, paras kun laittaa koko pätkän uusiksi. Ei tarvitse sitten pariinkymmeneen vuoteen mitään tehdä.

Jo ennen luiskan purkua hän ehti kunnostaa myös itse tornia.

Minulle tämä on sellainen harrastus, vähän turhan kallis kylläkin.

Vuorenpeikon näkötornin omistaja Erkki Salonen

– Sinne tuli neljään ensimmäiseen kerrokseen filmivanerit lankkujen päälle.

Tornissa hän on myös maalaillut pintoja.

– Kustannukset pyörivät tuhansissa, ei se ilmaista hommaa ole.

Salonen on välillä jo väläytellyt tornin lopullista sulkemistakin, semminkin kun kävijämäärät ovat vähentyneet eikä vapaaehtoisesta, parin euron pääsymaksusta häävejä summia kerry. Viime vuonna kävijöitä oli tuhatkunta vähemmän kuin edellisvuonna: torniin kapusi pari tuhatta aikuista, mukana usein lapsiakin. Salosen arvion mukaan ehkä puolet kartutti pääsymaksukassaa, jonka tuotto menee paikan ylläpitoon.

– Ei tällä rikastumaan pääse.

Tornin jatko riippuu myös viranomaisista, sillä viideksi vuodeksi saatu lupa umpeutuu kesällä, ja edessä on rakennusviranomaisten tarkastuskäynti.

– Se sitten ratkaisee lopullisesti. Jos he eivät annan jatkolupaa, torni menee kiinni.

Google-haku tosin ilmoittaa jo nyt tornin olevan ”lopullisesti suljettu”, mikä ei siis pidä paikkaansa.

Erkki Salosen omin käsin kallion päälle rakentama näkötorni kohoaa noin 28 metrin korkeuteen. Hänen tiedossaan ei ole yhtä korkeaa, yksityistä näkötornia.

Yhteiskunnan tukea tornin ylläpitoon hän ei kuitenkaan kaipaa.

– Siinä on sitten liisterissä, kun ne rupeavat määräilemään, mitä täällä saa tehdä.

– Minulle tämä on sellainen harrastus, vähän turhan kallis kylläkin.

Luonnon tarkkailu on hänelle mieluisaa, tornista onkin hyvät näkymät tiirailla siivekkäitä.

– Hanhien muutto on ollut tapetilla, ja kurjet ja joutsenet lentelevät edestakaisin, kun katselevat, mihin ryhtyisivät pesäntekoon. On tässä haukkoja ja pöllöjäkin.

Remontin valmistumisesta Salonen lupaa ilmoitella Vuorenpeikon näkötornin Facebook-sivulla, ja Googleenkin tiedon pitäisi päivittyä.

Nastolan Vuorenpeikon näkötorni sijaitsee osoitteessa Vuorenmäentie 104, ja se on aiempina vuosina ollut auki päivittäin kello 9–21 marraskuun loppuun saakka.