Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkodin lapset koettiin häiriöksi

Näkemykset siitä, missä uuden ­päiväkodin lapset voivat liikkua ja ­leikkiä, ovat jakautuneet.

Soramäen päiväkodissa eletään poikkeusaikoja. Päiväkodissa käynnistyi remontti maaliskuun lopulla, ja osa päiväkodin lapsista on siirtynyt uusiin tiloihin Koulurinteentie 3:een. Toiminnan muutokset ovat aiheuttaneet soraääniä ja hämmennystä Koulurinteentiellä niin uuden päiväkodin naapurustossa kuin päiväkodin lasten vanhemmissakin.

– Tunnen kuvion. Pyrkimyksenä siirrossa oli tukeutua kunnan omistamiin tiloihin. Tässä tapauksessa Hollolan asuintalojen, joka on kunnan konsernin yhtiö, palvelukohteessa oli käyttämätöntä tilaa. Sijainti oli myös hyvä, kertoo kiinteistöpäällikkö Arto Nuuttila Hollolan Tilapalvelu oy:stä.

Koulurinteentie 3:n tilat kartoitettiin ja todettiin pienelle päiväkotitoiminnalle sopiviksi. Nuuttilan mukaan kaikki sopimuksen osapuolet olivat myönteisiä uuden päiväkodin suhteen, mutta hän kertoo, ettei tiloja ole niiden ahtauden vuoksi tarkoitettu laajemmalle päiväkotitoiminnalle.

Ahtauden vuoksi toiminnassa korostuu ulkotilojen tarve, jota päiväkoti lähti ratkomaan käyttäen Koulurinteentie 5:n kahden rivitalokiinteistön yhteistä leikkipaikkaa.

Talojen asukkaat lähtivät reagoimaan lapsiin välittömästi.

– Lapset olivat touhottaneet ensimmäisenä päivänä leikkimään rivitalojen leikkipaikalle. Sitten oli tullut ilmoitus, etteivät lapset saa sitä käyttää, eivätkä kävellä rivitalon pihan läpi, kertoo päiväkotia käyvän lapsen vanhempi Maria Metsola.

Toiminnan vakiintuessa ei tästä pitäisi ­kellekään haittaa olla.

Arto Nuuttila

Kyseiset Koulurinteentie 5:n rivitalot omistaa myös Hollolan kunta ja niitä hallinnoi Hollolan asuintalot. Asukkaat ovat olleet huolissaan kotirauhastaan, ja Nuuttila valottaa, ettei kunta voi osoittaa asuinalueille tai -tonteille toimintaa, joka asumista häiritsisi.

– Rivitalojen välissä on aika iso viheralue ja rivitalojen leikkialue. Tekovaiheessa sovittiin, ettei asumisrauhaa tai -viihtyvyyttä häiritä, joten lähtökohtaisesti päiväkoti ei siis kulje rivitalopihojen poikki, eikä myöskään käytä leikkialuetta, hän kertoo sopimuksesta.

Uuden päiväkodin omaa pihaa ei pystytty talven vuoksi vielä tekemään, joten leikkipaikaksi osoitettiin kiinteistön päädystä rajattu alue.

– Se on työmaaverkkoaidoin rajattu, kuin häkki, jossa on vain yksi lumikasa, Metsola kuvailee.

Tällä hetkellä päiväkoti on keksinyt ratkaisuksi viedä lapsia lähialueen muihin leikkipaikkoihin, kuten Salpakankaan koulun läheisyyteen. Myös Kankaan koulun liikuntasalia hyödynnetään.

– Vaikka meille on annettu selkeät ohjeet, missä lapset milloinkin ovat, tuntuu järjestely hölmöltä, kun lapsilla kuitenkin on päiväkoti, jossa olisi piha käytettävissä. Me vanhemmat kuitenkin maksamme päivähoidosta saman summan kuin ennenkin, Metsola toteaa.

Kevään edetessä kunta on rakentamassa päiväkotikiinteistön pihaan leikkipaikan. Kankaan koulu on ilmoittanut päiväkodin voivan käyttää pihojaan silloin, kun koulu ei itse niitä tarvitse.

– Kunnan eri hallintosektorit tekevät yhteistyötä näiden tilojen käytössä, mikä on meille kaikille äärimmäisen hyvä juttu, Nuuttila toteaa.

Lapsia viedään näillä poikkeusjärjestelyillä ulkoilemaan ja leikkimään, kunnes oma piha valmistuu. Metsola kertoo päiväkodin lasten vanhempien olevan surullisia ja kokevan tapauksen ilmentävän yhteiskunnan lapsivihamielisyyttä.

– Se, ettei siihenkään saakka rivitalon pihan leikkipaikkaa saanut käyttää, herättää ihmetystä ja kysymyksiä siitä, mikä juttu tämä on, Metsola hämmästelee.

Toukokuun puolella kunnan on tarkoitus järjestää asukasilta, jossa kaikki osapuolet pääsevät tutustumaan toisiinsa.

– Tällä saadaan hienoa yhteisöllisyyttä, kun asukkaina on esimerkiksi vanhuksia ja nyt tuodaan lapsia sekaan. Ettei aina lokeroiduttaisi kauhean erilleen toisistaan. Tässä on paljon hyvää, ja toiminnan vakiintuessa ei tästä pitäisi kellekään haittaa olla, Nuuttila sanoo.