Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkovuoren Vesi sanailun keskipisteenä Asikkalan valtuuston kokouksessa

Maanantain valtuustokokouksessa puhuttiin Aurinkovuoren Veden tilanteesta sekä ­siitä, miten asiasta ylipäätään voidaan keskustella valtuustossa.

Asikkalan kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina käsittelemään valtuustoaloitteita. Eniten puhetta herättivät Aurinkovuoren Vesi oy:n tilanne ja tapa, jolla asiasta keskusteltiin valtuustossa.

Aurinkovuoren Vesi on Asikkalassa toimiva Asikkalan kunnan täysin omistama vesihuoltoyhtiö. Yhtiön omistajaohjaajana toimii kunnanhallitus.

Viime vuoden syyskuussa oli jätetty valtuustoaloite Asikkalan vesihuollon kunnallistamisesta. Tuoreimpana kehityksenä Aurinkovuoren Veden hallituksen puheenjohtaja Mikko Raulahti ja varapuheenjohtaja Sami Polvela ovat jättäneet eronpyynnöt.

– Antaisin sellaisen vinkin, että kahden keskeisen luottamushenkilön irtisanoutuminen hallituksen työskentelystä on kriisitilanne. Kriisissä erinomaista on se, että se mahdollistaa asioiden tarkastelun uudesta näkökulmasta. Kriisi, jonka taustoja ei analysoida, on hukkaan heitetty oppimistilaisuus, Hannu Mäkinen (sd.) aloitti yhtiötä koskevan keskustelun.

– Vesi oy ei ole kriisissä, tämä tiedoksi valtuutetuille ja niille kuntalaisille, jotka ovat seuraamassa tätä kokousta. Kaksi yhtiön hallituksen jäsentä on ilmoittanut irtisanoutuvansa hallituksen tehtävistä. Asia tulee seuraavaan kunnanhallituksen käsittelyyn. Uudet henkilöt tullaan valitsemaan ja toiminta jatkuu normaalisti, ja yhtiössä on myös uuden toimitusjohtajan [Aki Tiihosen] aikana laitettu moni asia liikkumaan eteenpäin, alleviivasi kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen (kok.).

Kunnanhallitus käsittelee Aurinkovuoren Veden tilannetta seuraavassa kokouksessaan 24. huhtikuuta.

Keskustelu sai uuden käänteen, kun Aurinkovuoren Veden hallituksen jäsen Kari Kallio (kd.) astui puhujanpönttöön.

– Olen keskustellut Aurinkovuoren Veden varapuheenjohtaja Sami Polvelan kanssa Asikkalan Veden tilanteesta. Kun Hannu Mäkinenkin haastoi, että pitää hyödyntää tämä myös oppimistilanteena, niin minulla on joitakin kohtia tähän kerrottavana valtuutetuille, Kallio aloitti.

Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.) keskeytti Kallion.

– Tämä asia on tänään aamulla ilmeisesti tullut tiedoksi kunnanvirastolle, ja kunnanhallituksen vastuulla on käsitellä se asianmukaisesti. Toivon, että jätämme nämä yhtiön sisäiset asiat hallituksen käsiteltäväksi, koska hallitus toimii omistajaohjaajana. Toki valtuustossa käsittelemme asiaa, mikäli tähän yhtiöön liittyy jokin kriisi, joka vaatii valtuustoa reagoimaan, mutta yhtiön sisäiset asiat eivät sinänsä kuulu valtuutetuille.

Oman harkintanne mukaan voitte pitää puheenvuoron, sitä en voi teiltä viedä.

Hilkka Kemppi

– Mutta oman harkintanne mukaan voitte pitää puheenvuoron, sitä en voi teiltä viedä, mutta pyydän huomioimaan, että omistajaohjausasiat kuuluvat kunnanhallitukselle ja lain mukaan valtuusto käsittelee ainoastaan sille etukäteen valmisteltuja asioita, Kemppi lisäsi.

Kallio halusi jatkaa keskustelua asiasta.

– Se on selvää, mutta tästä on ollut myöskin valtuustotasolla keskustelua, että pitäisikö tämä koko vesiyhtiö siirtää kunnan hallintaan ja lopettaa koko vesiyhtiö. Nämä kohdat liittyvät siihen. Samalla tuon jossain määrin esiin Sami Polvelan syitä, miksi hän irtisanoutui ja miksi saman teki myöskin puheenjohtaja.

Kemppi keskeytti jälleen Kallion.

– Valtuutettu Kallio, me emme voi täällä referoida niiden kuntalaisten tai hallituksen jäsenien kommentteja, jotka eivät ole läsnä. Nähdäkseni se ei ole arvokasta tämän salin ja päätöksenteon kannalta. Mutta teidän harkinnassanne on, mitkä asiat tuotte tänne.

– Yhtiön asiat ovat osakeyhtiölain alaisia, ja ne ovat silloin yhtiön sisäisiä asioita. Meillä on yhtiöitetty tässä kunnassa vesiasiat, ja ne kuuluvat siis Aurinkovuoren Vesi oy:lle. Ajattelen, että niiden asioiden tuominen valtuutetuille tässä yhteydessä ei ole sopivaa.

– Mikäli teillä on laajempaa keskustelua tästä yhtiön tulevaisuudesta, niin toki sen te voitte tuoda esiin, kun täällä on sitä käsittelevä valtuustoaloite. Mutta toivon, että senkin keskustelun voisimme säästää siihen kohtaan, kun kunnanhallitus on käsitellyt tämän asian ja tuo meille esityksen, että miten yhtiön tulevaisuuden kannalta toimitaan, ehdotti Kemppi.

Vesiyhtiön taloustilanne huolestutti Kalliota.

– Yhtiön selkeä tavoite on positiivinen tulos. Tämän hallituksen selkeä tavoite on ollut päästä tähän positiiviseen tulokseen, mutta koska siinä syntyi luottamuspula, niin siinä tapahtui irtisanoutuminen. Samalla yhtiö menetti huomattavan määrän osaamista, ja meillä on nyt pienempi mahdollisuus pysyä budjetissa.

Kemppi tarttui uudestaan mikrofoniin.

– Nyt pyydän olemaan erittäin tarkka, koska te istutte yhtiön hallituksessa ja kannatte vastuuta siitä, että ne asiat, jotka ovat yhtiön sisäisiä, pysyvät yhtiön sisäisinä. Teidän harkinnassanne on, mitä asioita tuotte esiin, kun saatte puheenvuoroa täällä pitää niin kuin kaikki muutkin valtuutetut, mutta pyydän tässä käsittääkseni jo kolmannen tai neljännen kerran olemaan erittäin tarkkana tässä asiassa.

– No niin, ei mulla sitten muuta, Kallio lopetti puheenvuoronsa.

Kemppi halusi vielä muistuttaa kaikkia valtuutettuja, että vesiyhtiön omistajanohjaajana toimii kunnanhallitus.

– Tämä siksi, että kunnanhallituksella on mahdollisuus käsitellä asioita erityisen huolella ja kunnanhallitus seuraa yhtiöiden tilannetta. Minulla ei ole tiedossa, että kunnanhallituksen omistajaohjaamassa yhtiössä Aurinkovuoren Vesi oy:ssä olisi merkittävä kriisi menossa. Yhtiön hallituksesta on eronnut kaksi jäsentä, mutta käsittääkseni siihen ei liity kovin suurta dramatiikkaa.

– Kuten kunnanhallituksen puheenjohtaja [Ilkka Viljanen] kertoi puheenvuorossaan, niin yhtiöön tullaan valitsemaan uudet jäsenet. Se tullaan tekemään pian, ja yhtiö jatkaa toimintaansa. Tämähän on yhtiö, joka koskettaa joka ikistä asikkalalaista. Toivon, että tämän asian ympärillä ei reviteltäisi valtuustosalissa. Asia on toki vakava, mutta se on otettu erittäin vakavasti myös hoidettavaksi tässä kunnassa.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoi, että Aurinkovuoren Veden osalta on valmisteilla pitkän tähtäimen suunnitelma.

– Selvitys on todennäköisesti valmis toukokuun loppuvaiheilla, ja se käsitellään viimeistään syksyn aikana. Sen jälkeen voimme miettiä tämän valtuustoaloitteen osalta, että mikä on oikea ratkaisu. Olemme tärkeän asian äärellä. Tarvitsemme pitkän tähtäimen suunnitelman, jotta pystymme tekemään näitä päätöksiä. Erilaisten vaihtoehtojen kartoitus on varmaan teidän valtuutettujenkin näkökulmasta avainroolissa, kun aletaan tehdä päätöksiä.

Valtuusto käsitteli myös kaksi valtuustoaloitetta. Ensimmäinen aloite koski varhaiskasvatuksen järjestämistä Länsi-Asikkalassa. Valtuusto hyväksyi opetus- ja kasvatuslautakunnan esityksen, jonka mukaan Länsi-Asikkalan alueelle kohdennetaan perhepäivähoidon ja avoimen varhaiskasvatuksen palveluita. Erillistä varhaiskasvatuksen yksikköä ei perusteta Länsi-Asikkalaan, vaan hoitopaikkaa haetaan nykyisiin varhaiskasvatuksen yksiköihin nykyisen toimintamallin mukaisesti.

Toinen valtuustoaloite koski valtuustoaloitteiden käsittelemistä vuoden kuluessa. Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen.

”Valmistelijoiden näkemys on, ettei valtuustoaloitteiden loppuunkäsittelylle aseteta määräaikaa, jotta valmistelijat pystyvät reagoimaan muihin muuttuviin valmistelutilanteisiin joustavammin”, kunnanhallituksen pöytäkirjassa sanotaan.

”Valmistelijat uskovat siihen, että tuleva seurantatyökalu valmistelun etenemisestä tulee osaltaan tukemaan sitä, etteivät aloitteet jää enää samalla tavalla odottamaan etenemisestä, kuten nyt on ajoittain joidenkin aloitteiden kohdalla käynyt. Uuden seurantamenetelmän lisäksi valtuustoaloitteiden käsittelytilanne tuodaan hallintosäännön mukaan tiedoksi valtuustolle vuosittain huhtikuun loppuun mennessä.”