Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenkoskelta muodin huipulle

Muotoiluinstituutin kasvatti voitti suositun TV-formaatin 3. kauden. Nyt suunnitteilla on oma mallisto Stockmannille.

Viime kesänä aurinkoisessa Ruisrockin illassa päätti muotisuunnittelija ja stylisti Pali Albin laittaa hakemuksen vetämään MTV-kanavan Muodin huipulle -ohjelmaan. Ohjelmassa muotialan taitajat kilpailevat kauden voitosta viikkotehtävien mukaisilla luomuksillaan. Haku tapahtui keskellä festareita.

– Olimme saaneet influencer-alueelta kokis-pyyhkeitä, joita otimme kämpille messiin. Mietin, pitäisikö tehdä näistä tyyliin joku rotsi. Kämpillä oli ompelukone, joten ilman kaavoja tai mittanauhoja tein takin tyttöystävälleni. Kaveriporukasta huikattiin, että nyt olisi haku auki, ja päädyinkin täyttämään hakemuksen siinä Ruissin rannassa, Albin kertoo.

Hakemus lähti ”läpällä” ja ajatus ohjelmaan osallistumisesta tuntui hänestä kaukaiselta. Yhdeksän kuukautta myöhemmin, huhtikuun alussa, hän voitti koko kilpailun.

Hämeenkoskelta lähtöisin oleva muodin ammattilainen muutti perheineen Lahteen varhaislapsuudessaan. Lahdessa koulut käynyt Albin pohti Kannaksen lukiosta kirjoittaessaan, mitä lähtisi opiskelemaan.

– Muotsikka [Muotoiluinstituutti] oli ihan siinä vieressä ja tiesin, että halusin opiskella ja tehdä jotain luovaa. Mietin pitkään graafisen suunnittelun ja muotisuunnittelun välillä. Enää en kyllä muista, millä perusteella valinnan lopulta tein, 27-vuotias Albin kertoo.

Mietin pitkään graafisen suunnittelun ja muotisuunnittelun välillä.

Stylisti Pali Albin

Muodin huipulle -ohjelmaan pääsy tapahtui monivaiheisesti. Hakulomakkeen täyttämisen jälkeen hakijoiden tuli lähettää itsestään esittelyvideot, joissa kerrottiin omasta persoonasta sekä suunnittelijaidentiteetistä.

– Niiden perusteella valittiin haastatteluun, joka oli viimeinen vaihe, Albin kertoo.

Ohjelmaan pääsyn jälkeen työmoodi löytyi nopeasti. Tosi-tv:n maailmassa Albin huomasi pian, että kuvaukset tiivistyivät pitkälti kahteen tunnelmaan: kameroita, mikkejä ja muuta teknologiaa säädettäessä ei voinut kuin odottaa, minkä jälkeen hommia jatkettiin kiireessä.

Ohjelmassa kilpailemista hän kuvaa rankaksi kokemukseksi. Kun muotisuunnittelussa tuotteen toimitusaika tiukimmissakin olosuhteissa on vähintään kaksi viikkoa, tuli nämä projektit saada alusta loppuun valmiiksi kahdessa päivässä.

– Eikä siihen sisälly vain, että teet sen tuotteen, vaan se täytyy myös suunnitella ja luoda tyhjästä. Toki ohjelmassa materiaalit olivat valmiina eli siihen ei mennyt aikaa. Ohjelmassa näkyi myös se, että materiaalit olivat sellaisia, joista en normaalisti tekisi mitään kamppeita. Se ohjasi suunnittelua tiettyyn suuntaan.

Reilu kaksi viikkoa sitten ulos tulleessa päätösjaksossa Albin seisoo kärkikolmikon rivissä toisen lahtelaisen kilpailijan Jarkko Karppisen sekä helsinkiläisen Sakari Säämäen kanssa. Hetki oli hänelle yksi tähänastisen elämän jännittävimmistä.

– Kun Miisa [Grekov, juontaja] sanoi “voittaja on”, odotusaika kesti varmaan kymmenen kertaa niin pitkään kuin telkkarissa, Albin hämmästelee.

Muistikuvat finaalin ratkaisuhetkistä ovat usvaiset hänen kuultuaan oman nimensä.

– Tunnetta on tosi vaikea kuvailla, koska se tuntui niin epätodelliselta – onko oikeastaan tapahtunut mitään? Läheisten reaktiot auttoivat käsittämään, mutta tilanne oli absurdi, jopa abstrakti, Albin kuvailee.

Muodin huipulle -voittaja lähtee seuraavaksi suunnittelemaan ja luomaan ohjelman pääyhteistyökumppani Stockmannille mallistoaan, jonka on tarkoitus tulla syksyllä myyntiin.

– Kaikenlaisia projekteja on tulossa. Esimerkiksi teimme pikkubroidini skeittibrändin kanssa collabon [yhteistyön], joka tulee ulos tällä viikolla, Albin hehkuttaa.