Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pullomuseon henki elää edelleen

Tänä vuonna vapunpäivän teemana ovat sodan ajan lentolehtiset.

Orimattilan kotiseutumuseon kainalossa sijaitseva Orimattilan pullomuseo yllättää aina. Joka kerta silmä tarkentuu yksityiskohtaan, joka edellisillä kerroilla on jäänyt huomaamatta.

Tällä kertaa yllättävä tieto on, että Orimattilassa on toiminut vuosien 1904–1950 välillä peräti neljä eri virvoitusjuomatehdasta. A.V. Heleniuksen, E. Raekallion, Vihreämäen sekä Orimattilan Virvokkeen tehtaat tuottivat juomia orimattilalaisille jokainen vuorollaan.

Pullomuseon nykyinen isäntä, Lauri Hakama, iloitseekin siitä, että pullomuseosta löytyy myös Orimattilan paikallishistoriaa monessa eri muodossa.

Pullomuseon perustaja, Hakaman isän veli, Panu Hakama (1961–2019) avasi pullomuseon ensimmäisen kerran yleisölle vuonna 1987. Aluksi museo oli kerrostaloasunnossa Rantatiellä, josta se siirtyi myöhemmin omakotitaloon Puistotielle.

– Panu oli keräilijäluonne jo pikkupoikana. Parivuotiaana hän keräsi jäniksenpapanoita, kiviä ja linnunsulkia, joita on edelleen täällä museolla, Hakama kertoo.

Samalla hän myöntää, että keräily kulkee suvussa verenperintönä.

– Löysin vähän aikaa sitten lapsena keräilemäni jääkiekkokortit vanhempien varastoista ja innostuin jälleen aiheesta. Ne olivat pitkään unohduksissa, mutta kai kokoelmat täytyy yrittää saada täydennettyä, Hakama nauraa.

Pullomuseon vanhin esine on viina-astia vuodelta 1706, jonka Panu Hakama sai ostettua Perttelistä, vanhan muinaistalon aarrevintiltä. Hakama kartutti kokoelmaansa muun muassa vanhoilta pihatunkioilta sekä asuintalojen vinteiltä.

– Panun tietämys suomalaisesta lasista oli huikea. Lasimuseoiden tapahtumissa hän sai jakaa tietojaan niin keräilijöille kuin professoreillekin.

Kerrotaan vielä Hakaman perusteellisesta tavasta etsiä aarteita, jonka hän kertoi Antiikki ja Taide -lehteen antamassaan haastattelussa viimeisenä syksynään.

”Kaivoin Orimattilan Kestikievarin maakellarista 70 sentin syvyydestä hiekan alta täysinäisen limonadipullon. Pullo oli Myrskylässä toimineen A.G. Anderssonin vesitehtaan appelsiinilimonadia. Soitin talon omistajalle ja ehdotin, että maistetaan vuosina 1902–1904 toimineen tehtaan juomaa. Isäntä ehdotti, että odotettaisiin kymmenen vuotta ja maistettaisiin vasta sitten. Juoma oli kuitenkin ollut vuosikymmenet tasaisessa viiden asteen lämpötilassa, joten mielestäni maistamisen aika oli oikea. Ruostuneen korkin suljinrautalanka oli jo tiensä päässä, mutta korkki oli edelleen toimiva. Limonadin maku oli loistavan täydellinen, ja sokeri oli edelleen tallessa. Hiilihappoa ei ollut, mutta sitä ei varmaan ollut ollutkaan.”

Pullomuseo on yleisölle avoinna ainoastaan vappupäivinä. Joka vuosi on ollut oma teemansa, viime vuosi oli museon 35-vuotisjuhlavuosi, edellinen Orimattilan Apteekin 120-vuotisjuhlavuosi ja vuonna 2020 vietettiin Helsingin olympialaisten 80-vuotispäivää.

Tämän vuoden teemana ovat sodan ajan lentolehtiset.

– Isoisälläni Valdemar Hakamalla oli iso määrä Suomen talvi- ja jatkosodan aikaisia lentolehtisiä. Viimeksi kokoelma on ollut esillä joskus 1990-luvulla keräilymessuilla Porvoossa.

Lentolehtisten avulla levitettiin sotapropagandaa rintaman molemmin puolin – suomalaiset tekivät venäjänkielisiä ja neuvostoliittolaiset suomenkielisiä.

Panu Hakaman loistavasta kirjastosta löytyi onneksi teos, jossa oli kuvattuina suurin osa lentolehtisistä.

– Se pelasti käännöstyöt, sillä oma venäjän kieleni on jo melko ruosteessa, Lauri Hakama kiittelee.

Osa propagandalehtisistä on kuvituksiltaan niin raakoja, että Hakama pohtii niiden sijoittamista eri huoneeseen, jonne tulee vappupäivän ajaksi K18-ikäraja.

Pullomuseo (Puistotie 12 B, Orimattila) on avoinna 1.5. klo 10–18. Museolla on myös avoinna kahvila ja sään salliessa makkaranpaistomahdollisuus. Sisäänpääsy on maksullinen.