Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkovuoren Veden hallituksen puheen-johtajisto erosi

Eronneen puheenjohtajan mielestä Aurinkovuoren Veden päätöksenteossa ei keskitytty riittävästi yhtiön etujen ajamiseen. Uusi puheenjohtajisto valittiin maanantaina.

Asikkalan kunnan vedenjakelun ja jäteveden puhdistuksesta vastaavan Aurinkovuoren Vesi oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Raulahti (kesk.) ja varapuheenjohtaja Sami Polvela (askoti.) erosivat omasta tahdostaan kaksi viikkoa sitten.

Asikkalan kunnanhallitus valitsi maanantaina Aurinkovuoren Veden kunnanhallitukseen uudet jäsenet eronneiden tilalle. Keskusta esitti uudeksi puheenjohtajaksi kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Heikki Vahtoa (kesk.), ja Kotikunta puolestaan ehdotti Yrjö Wederhornia (askoti.). Kunnanhallitus valitsi Aurinkovuoren Veden puheenjohtajaksi Vahdon ja varapuheenjohtajaksi Wederhornin.

Asikkalan kunta omistaa Aurinkovuoren Veden ja toimii yhtiön omistajaohjaajana.

Edellinen puheenjohtaja Raulahti erosi, koska Aurinkovuoren Veden päätöksenteko ei hänen mukaansa tapahtunut osakeyhtiölle sopivalla tavalla.

– Pienimmän haitan ajattelu oli se syy, miksi erosin, riiteleminen ei edistäisi yhtiön toimintaa. Alun perin pari vuotta sitten lähdimme ilman puoluerajoja rakentamaan hallitusta, kuten oikeaa osakeyhtiön hallitusta. Pyrimme tekemään osakeyhtiön hallituksen tavoin päätöksiä. Se tarkoittaa sitä, että kun osakeyhtiön hallitus tekee päätöksiä ja ylipäätään yhtään mitään, ajatuksena on osakeyhtiön etu, Raulahti selventää.

– Tuossa tuli selväksi se, että tämmöinen kunnan omistajaohjaama osakeyhtiö ei vielä tällä hetkellä ole valmis. Kunta ja osakeyhtiö eivät ole valmiita siihen, että elettäisiin niin kuin osakeyhtiön lainsäädäntö vaatisi. Minä ja koko hallitus pyrimme saamaan asioita eteenpäin nimenomaan sillä ajatuksella, että lähtökohtana on yhtiön etu, kun tehdään päätöksiä ja esitetään asioita.

Osakeyhtiölain lisäksi yhtiön toimintaa säätelevät yhtiöjärjestys ja omistajaohjauksen näkökulmasta valtuuston hyväksymät konserniohjeet.

Riiteleminen ei edistäisi yhtiön toimintaa.

Mikko Raulahti

Sami Polvela on samoilla linjoilla Raulahden kanssa.

– Koin, että yhtiön hallituksella ei ollut toimintaedellytyksiä. Kunnan ja yhtiön konsernirakenne on sellainen, että se ei toimi siten kuin osakeyhtiön ja kunnan tulisi toimia. Lähdin mukaan sillä periaatteella, että päästään kehittämään yhtiötä ja nostamaan se jaloilleen, koska minulla on sen verran pitkäaikaista kokemusta yrittäjyydestä.

Raulahden mielestä osakeyhtiötä ja kuntaa ei eriytetty riittävästi toisistaan.

– Ei ehkä olla totuttu vielä siihen erillisyyteen, että on osakeyhtiölainsäädännön puitteissa toimiva osakeyhtiö ja sitten on erikseen kunta omistajana. Siinä saattaa olla vielä pieni siirtymävaihe, että päästään hyvään toimintaan, yhteistyöhön ja oikeaan ohjaamiseen.

– En ota sen vahvemmin kantaa siihen, mitä ja miten tehtiin, koska minua sitovat edelleen nämä samat osakeyhtiön lainsäädännön puitteet kuin kahta viikkoa aikaisemminkin.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan ja Aurinkovuoren Veden toimitusjohtaja Aki Tiihosen mukaan hallituksen puheenjohtajiston erot eivät vaikuttaneet Aurinkovuoren Veden toimintakykyyn.

– Ei vaikuta operatiiviseen toimintaan. Meillä on selkeät suunnitelmat, mitä me teemme. Omistajan kanssa olemme keskustelleet hyvin selkeästi asiasta. Uudet jäsenet on jo päätetty, ja meillä ei ole mitään ongelmaa, Tiihonen sanoo.

Uudet jäsenet on jo päätetty, ja meillä ei ole mitään ongelmaa.

Toimitusjohtaja Aki Tiihonen

– Hallituspaikkahan on luottamuspaikka. Jos yksityiset henkilöt kokevat, että he eivät halua enää olla toiminnassa mukana, niin minä en voi siihen ottaa kantaa. Jokainen tekee itse valintojaan. He ovat oma-aloitteisesti jättäneet eropyyntönsä ja omistaja on käsitellyt ne.

– Toki on valitettavaa, että ovat henkilökohtaisesti päätyneet tämmöiseen ratkaisuun, mutta onneksi saimme asian nopeasti käsiteltyä ja yhtiön toiminta on jatkunut koko ajan normaalisti. Olemme kovasti kiittäneet siitä työstä mitä he ovat tehneet Aurinkovuoren Veden eteen, Ikola-Norrbacka toteaa.

Eroaminen tapahtui Raulahden mukaan hyvässä hengessä.

– Siihen ei sisälly tämän enempää draamaa. Ihmiset vaihtuvat ja homma jatkuu, ei tämän kummempaa.

Aurinkovuoren Vesi oy:n kunnallistamisen puolesta on jätetty valtuustoaloite viime syyskuussa, ja asiasta on selvitys käynnissä. Aihetta käsitellään seuraavassa Päijät-Hämeessä.