Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pajulahti-halli täyttyi kannustushuudoista

Viides- ja kuudesluokkalaisten Hese-kisat pyrkivät positiivisiin kokemuksiin niin liikunnasta kuin kilpailemisestakin.

Suomen Urheiluliiton ja Hesburgerin H-hetki-koululiikuntaohjelmaan kuuluvat Hese-kisat mittelöitiin Lahden osalta tiistaina Pajulahdessa. Hese-kisa on valtakunnallinen viides- ja kuudesluokkalaisten kouluyleisurheilukilpailu, jossa lajeina ovat sukkulaviesti, keihäänheitto, pituushyppy ja kierrosviesti. Kisoja käydään piirikisoina sekä hybridinä, jossa lajeja voi suorittaa myös koulun liikuntatunneilla.

Kisapaikalle Pajulahti-hallille saapuessa pihasta kuuluu iloista koululaisten jutustelua, ja sisälle mennessä intoa ja vauhtia puhkuvia kisaajia näkyy koko areenan täydeltä urbaanin ysäri-hiphopin soidessa taustalla.

Lahden piirikilpailujen järjestämisessä yhteistyökumppanina toimii Lahden Ahkera.

– Ollaan Pajulahden kanssa yli kymmenen vuotta yhteistyössä näitä kisoja pyöritetty. Tämä on ollut tosi suosittua, paikka on huikea ja tänne on kiva tulla, kertoo Lahden Ahkeran nuorisopäällikkö ja valmentaja Matti Hannikainen.

Koulujen oppilaat osallistuvat Hese-kisaan joukkueina, eli koko tiimin suoritukset ynnätään pistelaskussa yhteen. Pajulahden kilpailussa mukana oli 13 joukkuetta: Mukkulan koulusta kaksi, Kullasvuoren koulusta kaksi, Kirkonkylän koulusta kaksi, Kausalasta ja Iitistä neljä, Alasenjärven koulusta kaksi ja Ahtialan koulusta yksi joukkue.

– Joka vuosi tänne tullaan isolla jengillä, iloitsee Hannikainen.

Liikkumattomuuteen tarvitaan kivaa, yhteisöllistä ja liikunnallista tekemistä.

Nuorisopäällikkö ja valmentaja Matti Hanninen

Lasten liikkumattomuus on puhuttava huolenaihe yhteiskunnassa. Hannikainen pohtii liikkumattomuuden olevan seurausta elämän yleisen helppouden lisääntymisestä, mikä näkyy yksilöiden passivoitumisena.

– Voit olla juuri niin passiivinen kuin ikinä haluat, kun ei ole pakollista mennä ulos tai mennä pyörällä kouluun tai tehdä muutakaan liikunnallista. Ja kliseiset älypuhelimetkin ovat osa ongelmaa, hän sanoo.

Hese-kisa pyrkii osaltaan tuomaan ratkaisuja.

– Liikkumattomuuteen tarvitaan kivaa, yhteisöllistä ja liikunnallista tekemistä. Ja tämä [Hese-kisa] on juuri sitä. Lapset tekevät luokkansa kanssa yhteistuloksia, ollaan kannustamassa koko luokan voimin ja samalla he touhuilevat ja liikkuvat koko päivän, Hannikainen kertoo.

Tulokset eivät näissä kisoissa olekaan se ykkösjuttu, vaan porukalla yhdessä tekeminen.

Lapsien liikkumattomuudessa suuri vastuu on paitsi vanhemmilla ja huoltajilla myös liikuntaharrastusten valmentajilla ja ohjaajilla. On tunnistettava se, mistä lapsi nauttii ja innostuu. Siinä missä aikuinen pystyy harrastamaan liikuntaa väkisinkin sen hyödyn motivoimana, lapsia on lähestyttävä ensisijaisesti tekemisen mielekkyyden kautta. Plussaa on, jos se “kiva tekeminen” on jotain liikunnallista. Hannikaisen mukaan olennaista olisikin innostaa lapsia liikkumaan “ihan millä ikinä tavalla”.

– Se on se ratkaisu, eikä siitä pääse mihinkään. Koululiikunnalla on iso paikka siinä, että oppii liikunnasta ja itsestään liikkujana.

Hese-kisoilla halutaan tarjota lapsille positiivisia kokemuksia niin liikunnasta kuin kilpailemisestakin. Positiivista jännitystä lienee vähän jokaisella, mutta kilpailun tarkoitus ei ole olla ikävä paikka kenellekään.

– Luokkamme ilmapiiri on kannustava, ja jännittää, miten pärjätään, kertoo viidesluokkalainen Meeri.

Luokan joukkueessa kilpailee myös Niki, jonka mielestä päivä on sujunut mukavasti.

– On ollut tosi kivaa!