Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liian kaukana, liian vähän käyttäjiä

Nastolaan ei heru asemaa kaupunkipyörille, vaikka asemien määrä tuplaantui.

Uusien asemien ja kaksinkertaistuneen pyörämäärän toivotaan lisäävän kaupunkipyörien suosiota Lahdessa. Nastolaan Mankelien asemaverkko ei kuitenkaan vieläkään ulotu, vaikka asemien määrä on tuplaantunut viime vuodesta.

– Nastolassa oli vähän haasteena se, että se on niin kaukana. Sinne olisi pitänyt useampi asema saada, joten se jätettiin vielä ulkopuolelle. Ahtialakin oli siinä rajoilla, mutta kysyntää testataan nyt yhdellä asemalla, selventää uusien asemien kriteereitä Lahden kaupungin liikenneinsinööri Juhana Polojärvi.

Kaupunkipyörät ovat ilmestyneet katukuvaan tällä viikolla. Pyörien määrä on kaksinkertaistunut 500:aan, ja myös asemia on tuplasti enemmän eli 62.

Nastolan tapaiset, erillään, kaukana olevat asemat olisivat Polojärven mukaan ylläpidon kannalta hankalia.

– Tiiviissä verkossa akkujen vaihto ja kaikki tämmöinen on helpompaa.

Asemien sijoitteluun vaikuttaa sekin, että niille tullaan yleensä kävellen. Nastolassa asema ei saavuttaisi riittävän suurta ihmismäärää.

Kaukaisen ja pienen porukan asema on vähän haasteellinen.

Liikenneinsinööri Juhana Polojärvi

– Kaukaisen ja pienen porukan asema on vähän haasteellinen, hän harmittelee.

Nastolaan on kaupunkipyörien asemaa kyllä toivottu, tarve nousi esiin myös ennen vuodenvaihdetta järjestetyssä asemakyselyssä

– Siinä jonkun verran Nastolaan tuli toiveita. Nastolassa toiveet hajaantuivat aika paljon, sellaisia keskeisiä paikkoja ei oikein tullut, mikä osoittaa, että sinne tarvittaisi useampi eri piste.

Asemien määrää rajoittaa myös pyörien kokonaismäärä.

– Keskustan ympärille saatiin nyt hyvälle säteelle mukava asemaverkko.

Polojärven mukaan Nastolan asemaa voidaan kuitenkin jatkossa harkitaan uudestaan.

– Totta kai sitä mietitään ja punnitaan. Se riippuu pyörämäärästäkin. Nyt vähän kokeillaan, onko asemamäärä kasvatettavissa vai ei. Katsomme nyt varsinkin, miten kovalla käytöllä reuna-alueiden asemat ovat.

Uusien asemien paikat noudattavat pitkälti käyttäjien toiveita.

Asemista suosituimmat ovat Lahdessa olleet kauppatorilla, Trion edustalla ja satamassa.

– Verkoston laajentuessa kannustamme yhä useampaa lahtelaista ottamaan Mankelin käyttöön koko kaudeksi. Käyttäjien mielestä Mankeli on vaivaton, nopea ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Lahdessa. Palautteen perusteella käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä Mankeleihin, kertoo kunnossapitoinsinööri Anniina Lyijynen.

Seitsemän kuukauden kausilippu maksaa 60 euroa. Muut lipputuotteet ovat kolmen kuukauden lippu, kuukausilippu, viikkolippu, päivälippu ja minuuttiveloitus. Joukkoliikennelautakunta päätti Mankelien lippuhinnoista tammikuussa. Lipun voi ostaa Freebike 2.0 -sovelluksesta.