Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

70-vuotiaiden lentopallon SM-kilpailuissa paikallisedustusta

”Helevetin hyvä porukka. En puhunut pelitaidoista. Hyviä kavereita, ja on mukava käydä reeneissä.”

Toissa viikonloppuna miteltiin 70-vuotiaiden miesten lentopallon SM-turnaus Hollolassa. Paikallisväriä edusti Päijät-Äijät ry, jonka turnausjoukkueeseen kuului pelaajia Asikkalasta, Kärkölästä, Hollolasta, Nastolasta, Lahdesta ja Heinolasta asti.

Päijät-Äijät ry on lahtelainen ja ikäjärjestyksessään maan kolmanneksi vanhin veteraaniseura. Se on perustettu vuonna 1981, ja seura on saavuttanut matkan varrella runsaasti menestystä niin SM-kisoissa kuin erilaisissa turnauksissakin.

Päijät-Äijät jäi turnauksessa lohkonsa viimeiseksi, mutta kisaviikonloppu oli silti onnistunut. Kisojen vanhimman pelaajan, Päijät-Äijien 75-vuotiaan Markku Mäkisen, mielestä turnaukseen osallistuminen oli hieno kokemus.

– Hauskaa on pidetty. Minäkin olen kaksi kertaa voittanut suomenmestaruuden sekä maailmanmestaruuspronssia. Kyllä siinä riittää.

Päijät-Äijien konkareilla on hyvä henki ja vitsit lentävät.

– Tosi kiva porukka. Siellä on aika paljon lopettaneitakin, kun on ikää tullut, Mäkinen kertoo.

– Helevetin hyvä porukka. En puhunut pelitaidoista. Hyviä kavereita, ja on mukava käydä reeneissä, vitsailee nastolalainen Markku Salminen.

– Kyllä tässä yhdessäolo ja reeneissä käynti ovat hyviä viikoittaisia tilaisuuksia, komppaa asikkalalainen Tapio Heinonen.

Päijät-Äijät keskittyy lentopalloon. Joukkue harjoittelee kaksi kertaa viikossa, harjoittelupaikkoina toimivat Lahti ja Hollola. Turnauksiin joukkue osallistuu pääasiassa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin välillä.

Hyvä seura ja turnaukset vetävät miehiä mukaan joukkueen toimintaan.

– Siinä saa turnauksia ja otteluita vanhemmissa ryhmissä. Onhan niitä eri harraste- ja talkoosarjoja meillä Asikkalassakin jonkin verran, mutta jos Päijät-Äijien mukana lähtee peleihin ja turnauksiin, niin on hyvä olla ainakin muutaman kerran silloin tällöin harjoituksissa mukana. Asikkalassa on vielä normaalivuorojakin liikuntahallilla, ja oma harrastesarja pyörii siellä koko talven. Siinä on mukana yhdeksän joukkuetta, se on pyörinyt yli 50 vuotta, Heinonen kertoo.

– Hyvä seura. Nastolassa ei ole enää oikeastaan yhtään lentopalloseuraa hengissä niistä vanhoista seuroista, joita Nastolassa oli neljä tai viisi, jatkaa Salminen.

Salminen on ollut mukana joukkueessa viisi vuotta, Heinonen 25-vuotta ja Mäkinen Päijät-Äijien perustamisesta lähtien.

Mikä saa konkarit vuosi toisensa jälkeen pelaamaan lentopalloa?

– Se on se rakkaus lajiin. Ja se, että on jotakin tekemistä ja pääsee vähän sällien kanssa vittuilemaan. Paljon mukavampaa tämä on kuin lähteä yksin johonkin mettään juoksemaan, letkauttaa Salminen.

– Tässä pystyy määrätyllä tasolla vielä säilyttämään lajiosaamista seittemänkymppisenäkin, Heinonen tuumaa.

– Se on taitolaji, ja sitä voi pelata pienemmällä porukalla. Jalkapallossa tarvitsee olla 22 äijää, niin tässä pääsee kahdellatoista. Jalkapallossa on se ongelma, että alkaa esimerkiksi polvet mennä. Tässä rasitus ei ole niin kova, vaikka tässäkin on sitä hyppimisen takia, taustoittaa Mäkinen.