Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taarastin kesäkauden avaavassa näyttelyssä abstraktisuus luo vapautta

Taidekeskus Taarastin kesäkausi käynnistyi sunnuntain näyttelyavajaisissa.

Taarasti avasi kesäkauden ovensa näyttelyillä Metamorfooseja ja Elämän virta. Metamorfooseja on taiteilijoiden Olli Korkalan, Hannu Lahden ja Reijo Liimun yhteisnäyttely.

Korkala on taiteilija, jonka vuosikymmenten varrelle on kuulunut esittävän ja abstraktin maalaamisen lisäksi myös kuvanveistoa. Lahti on niin sanottu “Taarastin isä”. Häneltä esillä on niin abstrakteja akryyliteoksia kuin esittävämpiäkin kuvia.

– Hän on tehnyt pitkän uran taidekeskuksen ja Nastolan taiteen hyväksi, Korkala kertoo.

Liimu on orimattilalainen, jonka näyttelyteokset ovat karikatyyrisiä ja impressionistisia. Hän ja Korkala ovat vanhoja koulukavereita.

– Olemme kaikki yli 70-vuotiaita, eli emme suinkaan mitään nuoria taiteilijoita enää, Korkala toteaa.

Metamorfooseja-näyttelyssä pääosassa ovat abstraktin taiteen monet eri vivahteet ja muodonmuutokset.

Teokseni nimi yrittää aina kertoa jotain.

Taiteilija Olli Korkala

– Aiemmin itsekin maalasin realistisia kuvia, mutta jo useita vuosia olen tehnyt tällaista ei-esittävää taidetta. Omalla kohdallani on siis tapahtunut tällainen metamorfoosi, Korkala kertoo.

Abstrakti taide kiehtoo häntä etenkin sen jännittävyyden ansiosta.

– Siirryin mielikuvitusmaailmaan, jossa voi aina ajatella jokaisen taulun olevan tarina itsessään, eikä sen tarvitse esittää mitään.

Korkalan näyttelyteoksista löytyy niin klassisempaa abstraktisuutta kuin modernimpaa värijälkeä.

– Teokseni nimi yrittää aina kertoa jotain. On esimerkiksi Ydinajatus, Feeling grey, Pakkanen ja Maan voima, taiteilija esittelee.

Taidekeskuksen toinen avausnäyttely on taiteilija Seija Marinin Elämän virta. Hän aloitti Vedic art -maalaustekniikan opinnot vuonna 2014 aloittaen aktiivisemman maalaamisen vuonna 2019.

– Olen siinä mielessä aika nuori taiteilija, Marin toteaa.

Hänen näyttelykokonaisuus kattaa 50 teosta, joissa korostuvat monipuoliset värimaailmat ja vaihtuva tunnelma. Taiteelle hän kokee olevansa ensisijaisesti kanava.

– En mieti, mitä nyt tekisin, vaan annan luvan tulla. Värien kanssa ensin ajattelin käytännön järjellä, mutta totesin pian, että on parempi kuunnella itseään ja sitä, mistä se juttu tulee. Silloin siinä on sellaista voimaa, taiteilija fiilistelee.

Abstraktissa taiteessa jokaiselle jää tilaa tulkita teoksia omista lähtökohdistaan käsin, ja tämä korostuu Marinin taideajattelussa.

– Toivon, että kävijä saisi juuri itselleen elämyksen siitä, mihin hänen silmä osuu. Työt ovat sellaisia, että kun tuijotat ja keskityt, se lähtee elämään tavallaan.

Metamorfooseja sekä Elämän virta -näyttelyt ovat esillä 3.–31.5. ke–su kello 12–17, sisäänpääsymaksu 5 euroa ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.