Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuripuistoon ovat kaikki tervetulleita

Kaupunginpuutarhuri toivoi, että yhteisestä hengailupaikasta pidetään yhdessä myös hyvää huolta.

Viime vuonna valmistuneen Rakokiven kulttuuripuiston virallisia avajaisia päästiin viettämään viime tiistaina suuren osallistujajoukon voimin.

Monitoimitalo Loiston kupeeseen entiselle parkkialueelle rakentunut keidas kutsuu kaikkia kaupunkilaisia hengailemaan ja oleskelemaan alueella.

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala kuvaili kulttuuripuistoa monitoimitalon jatkeeksi.

– Voidaan kesällä kauniilla ilmalla, kuten tänään, olla täällä ulkona, eikä jossakin tuolla auditoriossa. Tämä on tosiaan vapaasti kaikkien käytettävissä, ja on kiva nähdä, että tänään on näin paljon väkeä avajaisissa, Kujala totesi.

Puiston paikka määriteltiin samassa asemakaavassa kuin monitoimitalo.

– Kaavoittajan näkemys samoin kuin asukaskyselyiden perusteella oli, että tähän rakennettaisiin kaikille yhteinen oleilemiseen sopiva alue, Kujala kertoi.

Alueen suunnittelussa oli mukana ulkopuolinen konsultti, mikä Kujalan mukaan oli myös resurssikysymys. Kulttuuripuistoon rakennettiin asukkaiden toiveesta amfiteatterimainen katsomo.

 Voidaan kesällä kauniilla ilmalla, kuten tänään, olla täällä ulkona eikä jossakin tuolla auditoriossa.

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala

– Tavoitteena ei ollut varsinaisesti leikkialue, vaan tori- ja tapahtuma-alue.

Alunperin alueelle oli suunniteltu vain yksi suurehko leikkiväline. Siitä järjestettiin koululaisille oma kyselynsä, jossa oli viisi eri välinevaihtoehtoa.

– Ääniä tuli 110, ja 38 prosenttia äänistä meni tälle Frisbee-nimiselle kiipeilyverkolle, joka tänne sitten tuli, Kirsi Kujala kertoo.

Hänen mukaansa toiveita tuli myös muun muassa onkipaikan ja frisbeegolfradan rakentamisesta alueelle.

–  Mutta tällaiselle alueelle ei kauheasti koreja tai muita pelejä voida ottaa.

Kujalan mukaan suunnitteluvaiheessa tuli aika pian selväksi, että puistoon haluttiin myös sopivaa tekemistä pienemmille lapsille, ja niinpä alueelle rakennettiin myös pienille sopiva leikkialue liukumäkineen ja maatrampoliineineen.

– Sitten haluttiin jotain ikäihmisillekin, ja tänne tuli tasapainopolku niin ikäihmisille kuin pienille lapsillekin. Siinä on maanpinnassa erilaisia tasoja, joita pitkin voi kävellä ja testata pysyykö tasapaino.

Kulttuuripuistoon tuli myös käsipyörälaitteita, joilla voi vetreyttää hartioita.

Kulttuuripuistoon on suunnitelman mukaan tulossa myös Rakokivi-aiheinen taideteos, esimerkiksi haljennut kivi, mutta sen rahoitus ja toteuttaja ovat Kujalan mukaan vielä avoinna.

Jatkossa Rakokiven alueella toteutetaan muun muassa liikenneturvallisuutta lisääviä toimenpiteitä, ja esimerkiksi monitoimitalon läheisyydessä valaistusta uusitaan.

– Turvalliseen ja jouhevaan liikkumiseen panostetaan kaupungissa erityisesti koulujen läheisyydessä, Kujala kertoi.

Kulttuuripuiston avajaisissa esiintyivät lahtelainen räppäri Typelik ja tubettava faija Siniverkkarimies, joka järjesti nuoremmille avajaisvieraille moneyball-kilpailun paikallisen kauppiaan tarjoamin palkinnoin.

Terveisinä puiston käyttäjille Kirsi Kujala toivoi, että uudesta puistosta pidettäisiin yhdessä hyvää huolta.