Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hälvälän koulua muisteltiin ilolla ja kaiholla

Kevätlukukauden päätteeksi ­koulun ovet sulkeutuvat pysyvästi.

Hälvälän koulun täyttää soljuva puheensorina. Kevätlukukauden päätteeksi lopullisesti suljettavan koulun muistojuhla on alkamassa ja sitä on tullut juhlistamaan lähes 200 ihmistä. Yhtäkkiä ovelta kajahtaa kuin vanhojen hyvien kouluaikojen muistoksi “Hiljaisuus!” – juhlaväki on saatu kuulolle, eikä tarvittu edes karttakeppiä.

Juhlan järjesti koulun vanhempaintoimikunta, ja nyt sen puheenjohtaja Mikko Niipala on astunut estradille.

– Olemme tulossa yhden melko pitkän aikakauden päätepisteeseen. Kaikilla on varmasti omanlaiset muistot ja olemmekin saaneet hienosti eri vuosikymmeniltä puhujia, hän kertoo.

Ohjelmassa oli koulun entisten oppilaiden ja opettajien puheenvuoroja, joissa avattiin koulun kommelluksia ja historiaa.

Avauspuheenvuoron pitää Kyösti Toivonen, joka tarkistaa ensin kuuluvuuden.

– Kekkonenkin aina kopautti mikrofonia ennen puhetta, hän naurahtaa.

Toivonen kertoi Hälvälän koulun saaneen alkunsa kolmen siskoksen vastaiskuna vanhan kirkkoherran ratkaisuun, jossa tämä oli päättänyt toisen alueen koulun kuuluvan vain pojille.

– Hälvälän koulu alkoi näiden resursseja omaavien siskojen ansiosta. Koulu oli aluksi tyttökoulu.

Tuohon aikaan lapset saatettiin ottaa kouluista pois, sillä laki oppivelvollisuudesta säädettiin vasta vuonna 1921.

– Lasta tarvittiin tilalla töihin tai vanhemmille riitti, että lapsi oppi lukemaan, Toivonen kertoo.

Seuraavassa puheenvuorossa Matti Rehula kertoi koulunkäynnistä Jussilan salissa ajalta, kun puukoulu oli käynyt ahtaaksi väestön kasvaessa. Kun kivikoulua rakennettiin 40-luvun alussa, käytettiin sillä välin lähitiloja hyödyksi koulunkäynnissä. Paikalle saapunut kansanedustaja Teemu Kinnari (kok.) jakoikin välikevennyksenä omakohtaisen tarinan Kinnarin maatilalta.

– Teimme remontin tilaan, jota aikoinaan oli käytetty luokkahuoneena. Purettaessa vanhoja rakenteita alta paljastui sen aikaisia pintoja, joihin oli kaiverrettu ja kirjoitettu omia nimikirjoituksia ja muita viestejä. Eli on sitä ennenkin osattu, hän naurahtaa.

Puhujia tapahtumassa olivat myös Timo Palkamo, joka kertoi koulunkäynnistä kivikoulussa ja Riikka Salokannel, joka kertoi uuden liikuntasalin tulosta 70–80-luvulla. Entinen rehtori Jukka Sipilä kertoi 90-luvun opetuksesta ja Terhi Hentilä koulunkäynnin digitalisaatiosta. Hollolan vapaa-aikatoimi tarjosi tapahtumaan kahvitarjoilut.

Hälvälän koulun oppilaat siirtyvät syksyllä Tiilikankaan kouluun. Opettajat saivat toivoa sijoituspaikkaansa, ja Tiilikankaalle jatkaakin heistä moni.

– Sinne minäkin siirryn. Haikeat fiilikset on, kun olen täällä seitsemän vuotta opettanut, toteaa luokanopettaja Katri Hietanen.

147

vuotta on käyty Hälvälän koulua.