Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maantie 313:n kevyen liikenteen väylän rakentaminen etenee hyvää vauhtia

Lentotielle ulottuva pätkä voi valmistua jo tämän vuoden lokakuussa.

Maantie 313:n oheen tulevan kevyen liikenteen väylän rakennustyöt ovat käynnissä. Tällä hetkellä rakennetaan 4,8 kilometrin mittaista Vehkoontien ja Lentotien väliä, ja myöhemmin reitti on tarkoitus ulottaa Heinolan suuntaan Matkakeitaalle asti.

– Rakentaminen on mennyt vauhdikkaasti, ja mitään yllätyksiä ei ole tullut, Asikkalan kunnan tekninen johtaja Aki Tiihonen kertoo.

– Uudenmaan elyn kanssa on sovittu, että urakkaa olisi mahdollista tehdä ensi vuoden syyskuun loppuun, mutta tällä hetkellä aikataulu näyttäisi siltä, että se valmistuu tänä vuonna lokakuussa, jos mitään yllätyksiä ei tule.

Tiihonen arvioi, että osuuden Vehkoontie–Lentotie hinnaksi tulee noin miljoona euroa.

– Se oli mielestäni edullinen niin pitkäksi yhteydeksi, siellä oli aika hyvät pohjaolosuhteet. Urakan hinta riippuu usein pohjaolosuhteista ja siitä, pitääkö tehdä esimerkiksi pohjaveden suojauksia. Silloin hinnat voisivat äkkiä tuplaantua, pohjustaa tien suunnitteluvaiheessa mukana ollut Mari Ahonen Uudenmaan ely-keskuksesta.

Uudenmaan ely-keskuksen kanssa yhteistyössä toteutettavan hankkeen kuluista Asikkalan kunta maksaa 60 prosenttia ja ely-keskus 40 prosenttia.

Urakka hidastaa paikoitellen liikennettä. Alueella on poikkeavia liikennejärjestelyjä, joista on liikenteelle pientä haittaa. Järjestely toteutetaan päivittäin kello 7–18. Järjestely kestää arviolta 18.9.2023 asti.

– Työmaa-alueella on madallettu nopeusrajoituksia. Ruuhka-aikoina kello 7–9 ja 15–17 pyrimme minimoimaan mahdolliset häiriötekijät, Tiihonen kertoo.

Kunta suosittelee kevyen liikenteen käyttäjiä siirtymään vaihtoehtoisille reiteille arkisin kello 7–18.

Helatorstain jälkeen tiepätkällä on tehty kuivatusrakenteita, jakavaa kerrosta, kaapeliputkitusta ja vesihuoltolinjan eristystä.

Lentotieltä Vierumäen Matkakeitaalle ulottuvan pätkän suunnittelu on jo käynnissä.

– Tiesuunnittelu on pitkällä. Suunnitelmat alkavat olla siinä vaiheessa, että niitä esitellään toukokuun lopussa asukkaille. Asukkaiden kommenttien jälkeen suunnitelmaa viimeistellään. Kesän jälkeen suunnitelma varmaankin lähtee virallisesti nähtäville, Mari Ahonen arvioi.

Seuraavan pätkän rakennusaikataulu ei ole vielä selvillä.

– En osaa sanoa aikataulusta. Valtion näkökulmasta tämä ei ole kiireellisimpien hankkeiden joukossa. Tämän suunnitelman ovat tilanneet yhdessä Asikkalan kunta ja Heinolan kaupunki, ja he myös rahoittavat hankkeen lähes kokonaan. Valtio osallistuu moottoritien ylittävän kevyen liikenteen sillan rakentamiseen 50 prosentin osuudella. Vielä se ei ole meilläkään missään budjetissa, ja aikataulusta ei ole meillä käyty keskustelua.

Seuraavasta vaiheesta järjestetään kaksi yleisötilaisuutta.

Ensimmäinen on Matkakeitaalla 23. toukokuuta ja toinen pidetään Vesivehmaan nuorisoseurantalolla 25. toukokuuta.

Ensimmäisen välin urakoitsijana toimii Erkkiheikkilä oy ja valvojana Insinööritoimisto Lepistö oy. Asikkalan kunta tekee urakassa yhteistyötä Uudenmaan ely-keskuksen, Lahti Energian ja Aurinkovuoren Vesi oy:n kanssa.