Kärkölän moottoripajalla ei peukalo ole keskellä kämmentä.
Kärkölän moottoripajalla touhu tuntuu miltei ammattimaiselta. Tehokkuudessa saattaa hävitä moni paja. Kolme nuorta, Aleksi Wahlberg, Matias Mäntylä ja Atte Koskinen, tietävät täysin mitä tekevät. Etsivä nuorisotyöntekijä Tero Heikkisen ei tarvitse juurikaan töihin puuttua.
Kun sitten yksi pultti on niin jumissa, ettei nuorison voima riitä sitä aukaisemaan, Heikkinen käyttää miehistä voimaa.
Kolmen nuoren käsissä valmistuu maastopyörän ja mönkijän yhdistelmä, jossa on polkupyörän tanko ja runko, mutta mönkijän moottori. Yhdistelmällä voi ajaa ainoastaan pelloilla, tieliikenteeseen se ei missään tapauksessa sovellu.
– Työnsimme mönkijän meiltä kotoa tänne pajalle. Mönkijä on pieni, eikä sillä ole kukaan oikein enää ajellut, Mäntylä kertoo.
Vajaassa kahdessa tunnissa mönkijästä on irrotettu moottori ja taka-akseli renkaineen. Maastopyörästä on irrotettu tankoa ja pyörät. Seuraavaksi pitää katkaista pyörän runko sopivasta paikasta ja istuttaa siihen mönkijän taka-akseli ja moottori.
– Tämä paja on tosi mukava, kun saa tehdä hommia lämpimässä sisällä sateelta suojassa. Pihalla tätä ei ehkä tulisi tehtyä. Näimme netistä ja päätimme rakentaa samanlaisen. Ei meillä mitään piirustuksia ole, pojat kertovat.
Moottoripajalla nuoret voivat korjailla vaikka omia mopojaan.
Etsivä nuorisotyöntekijä Tero Heikkinen

Kolmikolla on kokemusta erilaisten kulkuneuvojen rakentamisista ja korjailuista.
Isän kanssa olen moottoreita korjaillut, Mäntylä kertoo.
Heikkisen ei illan aikana juurikaan tarvinnut kuin olla se miehinen voima.
– Muuten olen saanut oikeastaan vain seurata poikien hommia. Sen verran niihin piti puuttua, että parin tunnin päästä minun oli ilmoitettava, että aika olisi tältä päivältä täysi, naurahtaa Heikkinen.
Kärkölän Moottoripaja avattiin huhtikuun puolivälissä.
– Olemme tätä pajaa jo pari vuotta miettineet, mutta viime vuonna teimme yhteistyösopimuksen Lasten ja nuorten keskuksen kanssa tälle toiminnalle. Kärkölässä ei ole ollut aikaisemmin tällaista pajaa. Saimme kunnalta erittäin hyvät tilat Opintien autotallista, Heikkinen kiittelee.
Kunta myös rahoitti perustyökalut.
– Meillä on kaksi ryhmää. Nuorempien 11–14-vuotiaiden pajassa on tarkoitus harrastaa rc-autoilua, mikä tarkoittaa radio-ohjattavilla autoilla ajelua. Isompien kanssa voimme kunnostaa moottoreita ja rakentaa erilaisia vekottimia vähän sen mukaan, mitä nuoret haluavat. Moottoripajalla nuoret voivat korjailla vaikka omia mopojaan. Meillä on myös hitsausvälineet, ja itse suoritin tulityökortin tätä pajaa varten, Heikkinen jatkaa.
Moottoripajatoiminta on Lasten ja nuorten keskuksen keskeisiä ulkopuolisuuden ehkäisyn toimintamalleja. Vahvuutenaan maantieteellinen kattavuus ja nuorilähtöisyys moottoripajoista on tullut tärkeä osa useiden nuorten arkea ympäri Suomea.
Moottoripajat ovat Suomen evankelisluterilaisten seurakuntien, kuntien ja yhdistysten harjoittamaa diakonia- ja kasvatustyötä, jota Lasten ja nuorten keskus valtakunnallisesti koordinoi. Moottoripajojen ytimessä pysyvät vuodesta toiseen nuorten ulkopuolisuuden ehkäisy, kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen.
Koska toiminta perustuu mopojen ja autojen parissa harrastamiseen, pajoilla opastetaan myös liikenneturvallisuudessa. Suomessa oli yhteensä kaikkiaan 45 moottoripajaa, joita on Lahdessa, Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Orimattilassa.
– Pajojen kesken järjestetään myös kilpailuja eri lajeissa, vaikkapa rc-autoilussa. Pajan kautta saattaa jollekin nuorelle syttyä kipinä kouluttautua alalle, Tero Heikkinen tietää.
Kärkölän moottoripaja on avoinna torstaisin, 11–14-vuotiaille kello 14–16 ja 15–18-vuotiaille kello 16–18.