Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Partiossa oppii solmuja ja selviytymistä

60-vuotias Nastapartio porskuttaa, vaikka vetäjiä saisikin olla enemmän.

Kun 11-vuotiailta Jade Tammelalta ja Elsa Varjoselta kysyy, mikä on parasta partioharrastuksessa, vastaukset tulevat empimättä.

– Leirit! Ja kun saa olla ulkona kavereitten kanssa. Teltassa on kiva nukkua.

Myös se, että saa opetella erilaisia kädentaitoja, on heistä kivaa. He kehuvat hallitsevansa jo aika hyvin esimerkiksi puukon käytön.

– Ja solmut, ne on hauskoja, Jade lisää.

Myös luonnontuntemus on karttunut, tytöt kertovat tunnistavansa lintujakin. He uskovat, että taidoista on apua, jos vaikka eksyy.

– Ja osataan sytyttää tuli, suunnistaa ja kerran tehtiin A-pukkiköytös, jolla pääsee ison ojan yli.

– Tulusten käyttöä olisi kiva opetella, Elsa tuumaa.

 Tulusten käyttöä olisi kiva opetella.

Elsa Varjonen

Kokoontumisia on kerran viikossa ja siihen päälle leirit, jollainen järjestetään myös tänä viikonloppuna Luomaniemessä Nastapartion 60-vuotisjuhlan yhteydessä. Heinä-elokuussa on vielä lippukunnan kesäleirikin.

Toiminnallisten harjoitusten lisäksi he ovat päässeet suorittamaan erilaisia taitomerkkejä.

– Merimerkki ja kelluntamerkki ainakin, he listaavat.

He aloittivat partioharrastuksen 7-vuotiaana, omien perheenjäsenten innostamana. He suosittelevatkin partiota uutta harrastusta kaipaaville.

– Siellä saa kavereita ja oppii uusia asioita.

Kansainvälisillä suurleireillä he ovat tutustuneet myös ulkomaisiin partiolaisiin, joiden kanssa juteltiin englanniksi. Kumpikin uskoo, että partioharrastus jatkuu vielä aikuisenakin.

Nastapartiossa on parisataa jäsentä, ja se onkin yksi suurimmista lippukunnista Lahden seudulla.

– Luonto, retkeily, monipuolinen tekeminen ja kaverit, listaa lippukunnan johtaja Juha Istukaissaari partion vetovoimatekijöitä.

– Partiossa tulee tärkeitä arvoja, opitaan kunnioittamaan luontoa. Opetellaan myös esimerkiksi kierrätystä, erätaitoja ja ensiapuakin, kuvailee hän toiminnan sisältöjä. Esimerkiksi metsäleirien jälkeen leiripaikka jätetään aina siihen kuntoon kuin se oli ennen telttojen pystytystä.

Perhepartioon pääsevät mukaan taaperotkin vanhemman seurassa, sudenpennuissa aloitetaan 7-vuotiaana. Vetäjistä on ajoittain ollut pulaa.

– Esimerkiksi viime syksynä ei alkanut uutta ryhmää, kun ei ollut vetäjää.

Nastapartion taustayhteisö on Nastolan seurakunta, jonka tiloissa kokoonnutaan Suppalassa, Luomaniemessä ja seurakuntatalolla.

Nastapartion 60-vuotisjuhla alkaa Luomaniemessä lauantaina 27.5. kello 12, mukaan toivotaan niin nykyisiä kuin entisiäkin partiolaisia sekä muita partion ystäviä. Luvassa on leikkejä, lauluja, sketsejä ja vanhoja lippukunnanjohtajien haastatteluja. Ja Istukaissaari lupaa, että juhlavieraatkin viedään metsään.

– Ajatus on, että kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan partiotoimintaan kiertämällä leiriläisten rastiradan.