Asikkalan seurakuntakoti sai kirkkovaltuuston siunauksen

Asikkalan kirkkovaltuusto kävi kokouksessaan keskustelua seurakuntakodista ennen kuin hyväksyi rakennuksen kustannusarvion. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Asikkalan seurakunnan kirkkovaltuusto kokoontui viime viikolla päättämään seurakuntakotihankkeesta. Seurakunta on rakentamassa vajaan 1 000 neliön hirsirakennuksen vanhan seurakuntakodin ­tontille. Kirkkovaltuusto päätti kokouk­sessaan hyväksyä hankkeen noin 3,5 miljoonan euron budjetin. Hankkeen valmistusajankohdaksi on arvioitu vuotta 2021.

Aikaisemmin hankkeen yhteydessä oli puhuttu 1,6 miljoonan kustannuksista, joka oli myös kirjattu vuoden 2019 investointisuunnitelmaan. Seurakunnan talouspäällikkö Pinja Halme kuitenkin muistutti, että 1,6 miljoonaa ei ollut missään vaiheessa varsinainen kustannusarvio.

– Me emme ole tehneet tälle hankkeella missään vaiheessa kustannusarviota. 2014 seurakuntakodille on tehty kustannusarvio, joka oli silloin noin 4 miljoonaa.

– Tampereelle oli rakennettu vastaava rakennushanke ja sen kustannusarvio oli 2,9 miljoonaa. Siitä lähti puhe, että me emme maksa niin paljoa, vaan teemme 1,6 miljoonalla sen rakennuksen. Se ei kuitenkaan ollut kustannusarvio.

Rakennustyöryhmään kuuluva kirkkovaltuutettu Oskar Breilin kertoi valtuustolle, että rakennustyöryhmässä todettiin, että hanke on seurakunnalle kallis.

– Se on kuitenkin tarpeellinen ja sitä on toivottu. Nyt olemme sen verran pitkällä, että haluamme viedä hankkeen eteenpäin.

Seurakunta joutuu ottamaan seurakuntakodin rakentamista varten lainaa, mutta osa kustannuksista pystytään kattamaan purkamalla seurakunnan talletuksia ja omaisuuden myynnillä. Myyntiin ovat tulevaisuudessa menossa Kivirinteen seurakuntakoti ja seurakunnan omistuksessa olevat kolme osakehuoneistoa. Myös seurakuntakodin tontin puolikas saatetaan tulevaisuudessa myydä tai vuokrata, koska se jää tyhjäksi tilaksi uuden seurakuntakodin valmistuttua. Seurakuntakodin tontista valtuusto linjasi keskustelevansa tulevaisuudessa tarkemmin.

– Henkilöstön irtisanomiset ja toiminnan vähentäminen eivät ole ensisijaisia ajatuksia, joista lähdettäisiin liikkeelle. Totta kai niitä mietitään järkevyyden mukaan, Breilin kertoi rakennustyöryhmän ajatuksista kustannusten kattamisten suhteen.

Valtuustossa hankkeen 3,5 miljoonan kustannusarvion hyväksyminen sai laajalti kannatusta, vaikka moni tunnustikin, että investointi on seurakunnalle suuri.

– Me tarvitsemme tähän seurakuntaan seurakuntakodin. Sitä on kauan tarvittu ja väkeä on jo paljon lähtenyt muualla sen takia, ettei meillä ole luontevaa paikkaa toimia, joka toisi yhteisöllisyyttä toimintaan, Sari Kolsi sanoi ja moni valtuutetuista tuntui olevan samoilla linjoilla.

Kriittisempiäkin puheenvuoroja kuultiin. Veikko Leppälä totesi itsekin olevansa uuden seurakuntakodin kannalla. Hän myös sanoi, että hanke ei sinällään ole kallis.

– Mutta Asikkalan seurakunnan taloudellinen tilanne huomioon ottaen minun täytyy sanoa, että kun yli- ja alijäämäsarakkeita tulkitsin ja visioin muutamia vuosia eteenpäin, niin alijäämän ja vuosikatteen suhde on järkyttävä. Mitä se on sitten, kun mennään eteenpäin viisi, kymmenen tai kaksikymmentä vuotta eteenpäin.

Leppälä esittikin, että seurakuntakoti rakennettaisiin suunniteltua pienempänä. Leppälän muutosesitys ei kuitenkaan saanut kannatusta, joten lopulta kirkkovaltuusto siunasi hankkeen 3,5 miljoonan euron budjetin.

Keskustelu