Nastola on rosoinen ja rakas

Erkki Hämäläinen oli kiteyttänyt 40 vuoden aikana kuvaamansa kotiseutuvalokuvansa upeaan kuvaesitykseen. Ville Hakala

Ville Hakala

150-vuotiasta Nastolan kunnallishallintoa juhlittiin Taidekeskus Taarastissa lauantai-iltana järjestetyssä tunnelmallisessa tapahtumassa. Pimeässä ja märässä illassa ilahduttavan moni nastolalainen ja Nastolan ystävä oli löytänyt tiensä Taarastin ulkolavan katettuun katsomoon.

Tilaisuuden avasi Hannu Lehtonen puhaltamalla ilmoille juhlavan fanfaarin. Tämän jälkeen Nastolan Mieskuoro kajautti Laulun Suomelle ja harvoin julkisesti esitetyn Kalevi Niemen säveltämän ja kirjailija Anni Kasteen sanoittaman Nastolan laulun.

Juhlapuheen 150-vuotiaalle Nastolalle piti parhaillaan Nastolan historiateoksen parissa työskentelevä Sini Ojala.

Ojala kertoi Erstan kansakoulun opettajatar Suoma Kanervion syksyllä 1917 kirjoittamasta postikortista, johon tämä oli kirjoittanut: "Kuten kuvassa näkyy, on täällä Nastolassakin kauniita paikkoja".

– Miksi hän kirjoitti niin? Eikä Nastolassa voisi olla kauniita paikkoja? Miltä Nastola näyttää? Oman kuvauksensa Nastolasta on sanalliseen muotoon pukenut äsken kuullussa laulussa Laulu Nastolalle tekstissä kirjailija Anni Kaste. Hän nostaa esille sekä ylväät harjanteet että järviketjujen kimmeltävät veet, Ojala kertoi.

Hänen mukaansa kuvaukset rakentavat tarinaa siitä, millainen Nastola on 150 vuoden aikana ollut.

– Rosoinen ja rakas, Suomen nopeimmin teollistunut maalaiskunta. Teollisuudessaan ja luonnossaan voimakas, nuorekas Nastola.

Ojala nosti esiin myös Nastolan toisen puolen.

– Mitä arvoa on betonibrutalismilla, kallioiset mäet leikkaavilla valtateillä, harjussa ammottavilla soranottokuopilla? Miltä näyttää tyhjentynyt liiketila, hakattu metsä, purettu koulu? Tämäkin on myönnettävä; Nastola ei ole aina "nasta ostola", Ojala pohdiskeli.

Samaan hengenvetoon hän muistutti, että myös rumuudesta voi löytää kauneutta, ja näin ovat tehneet monet Nastolaa vuosikymmenten varrella kuvanneet valokuvaat kuten Anselm Kaste 1930-luvulla, Jaakko Syrjälä 1960-luvulla ja vuodesta 1976 lähtien monelle nastolalaiselle tuttu Erkki Hämäläinen, joka oli valmistellut lauantaiksi puolituntisen kuvakoosteen Nastolan 150 vuodesta.

Hämäläinen kiitti tilaisuudessa nastolalaisia siitä, että nämä auttaneet aktiivisesti Nastolan historiateoksen teossa muistelemalla tapahtuneita ja luovuttamalla valokuvia työryhmän käyttöön.

– Kirjan teon rinnalla olen työstänyt tätä 150 vuotta Nastolaa -kuvasarjaa, joka voisi näin epävirallisesti olla Nastolan historia osa 5, lyhyt tiivistelmä koko ajanjaksosta. Materiaalin runsaus aiheutti valinnan vaikeutta tässäkin hommassa. Aineistosta saisi pitkänkin esityksen, mutta ajattelin myös teitä tällä tänään ulkona, Hämäläinen pohjusti

Keskustelu