Asikkalan Yhteismartat heittävät haasteen muille yhdistyksille

Asikkalan Yhteismarttojen ensimmäisessä kokoontumisessa Oltermannissa, jossa ovet olivat avoinna myös ikäihmisille, vieraili kunnan hyvinvointijohtaja Matti Kettunen. Minna Pettinen

Tuomas Räihä

Asikkalan kunta tukee nykyään yhdistystoimintaa antamalla yhdistyksille tiloja säännölliseen käyttöön ilmaiseksi. Aikaisemmin kunta on tarjonnut ilmaiseksi liikuntatiloja, mutta syksystä lähtien myös muut tilat ovat olleet maksuttomia.

Asikkalan Yhteismartat päättivät hyödyntää tilojen maksuttomuutta varaamalla itselleen viikoittaisiin kokoontumisiin Paimen-kabinetin Oltermannin palvelukeskuksesta. Ensimmäinen kokoontuminen oli viime keskiviikkona, ja jatkossakin on tarkoitus kokoontua keskiviikkoisin kello 18.

– Meillä on viisi aktiivista Marttayhdistystä Asikkalassa, ja ongelma kaikilla tahtoo olla se, että meillä ei ole vakituisia tiloja missään, vaan aina tavataan jonkun kotona. Nyt tämä helpottaa meidän tilannetta, Länsi-Asikkalan Martat ry:n puheenjohtaja Minna Pettinen kertoo.

Uuden kokoontumispaikan keskeinen sijainti herätti Marttojen kesken ajatuksen, että kokoontumisten ovet voisi avata laajemminkin, aluksi ainakin kaikille ikäihmisille.

– Osittain tämä liittyy siihen, että hyvinvointiyhtymältä ikäihmisten päivätoiminta loppuu Asikkalassa kokonaan ja siirtyy kunnan tehtäväksi. Kun tiedetään, että kunnalla ei ole hirveästi varattu tähän rahoja, niin me mietimme, kuinka yhdistykset ja eri toimijat voisivat olla siinä apuna, Pettinen kertoo.

Kun idea avustaa kuntaa vanhusten palvelujen tarjoamisessa oli syntynyt, sitä päätettiin jalostaa hieman pidemmälle.

– Mietimme, että kun tuo tila on niin hyvällä paikalla, niin mitä jos haastaisimme muitakin mukaan tähän, että tilasta saataisiin ainakin iltaisin ja iltapäivisin aktiivinen tila, mihin ikäihmiset olisivat aina tervetulleita.

Martojen toiveissa on siis, että muutkin yhdistykset hyödyntäisivät Oltermannin tilaa ja avaisivat myös ovensa ikäihmisille. Toiminnan ei tarvitsisi Pettisen mukaan olla mitään ihmeellistä, vaan tilaa voisi hyödyntää vaikka vain kohtaamispaikkanakin.

– Meillä on kunnassa hyvin paljon aktiivisia yhdistyksiä, joiden toiminta ei kokonaisuudessaan ole sellaista neljän seinän sisällä toimimista. Mutta kerran viikossa voisi olla paikka, jossa voitaisiin keskustella ja kohdata muita ihmisiä.

Minna Pettinen pohtii, että useampikin yhdistys voisi hyvinkin hyödyntää Oltermannin tilaa, kunhan tieto tilojen maksuttomuudesta saavuttaa kaikki toimijat.

– Jotenkin on iskostunut kaikille, että ilmaiset tilat yhdistyksille tarkoittaa vain liikuntatiloja, mutta nyt on tarkoitus aktivoida myös muita.

Keskustelu