Kotiseutuelokuva siivitti Hämeenkosken joulunavausta

Ystävänkulman vapaaehtoiset, Leena Kähärä, Taimi Fellman ja Eija Seppä vastaanottivat kunniakirjan Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivolalta. Ville Hakala

Ville Hakala

Sunnuntaina vietetty Hämeenkosken joulunavaustapahtuma sai tavanomaista juhlavamman alun, kun Seuralassa sai ensiesityksensä Hämeenkosken pitäjän tarina -kotiseutuelokuva. Koski-seuran 60-vuotisjuhlavuodeksi valmistunut kotiseutuvideo on tehty talkootyönä, sillä julkista rahoitusta se ei saanut, vaikka sellaista sitä varten haettiin Suomen kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolta ja Museovirastolta.

Se ei koskelaisia kotiseutuaktiiveja kuitenkaan pysäyttänyt, vaan erityisesti Mauri ja Sirkku Kalima sekä heidän yrityksensä Studio Kalima otti elokuvan tekemisen sydämen asiakseen. Mauri Kalima on vuoden aikana kiertänyt aktiivisesti Hämeenkosken kyliä ja tapahtumia sekä kuvannut upeasti muun muassa hämeenkoskelaisia ihmisiä, eläimiä ja luontoa.

Elokuvassa on myös Mauri Kaliman aikaisemmin kuvaamaa kotiseutumateriaalia. Varsinkin elokuvan historiaosuudessa on hyödynnetty Koski-seuran aineistoa. Elokuvan kertojana on Sirkku Kalima.

Elokuvan työryhmää täydensivät omalla panoksellaan myös muun muassa Sirpa Selonen ja Tero Heinonen. Tauno Heléniltä saatiin tärkeitä kommentteja Hämeenkosken historiasta.

– Video ei ole kuitenkaan syntynyt ilmaiseksi. Se on vaatinut liikkumista ympäri pitäjää ja kalustoa, jonka ylläpito-, materiaali- ja tarvikekulut sekä kaluston korvaushankintakustannukset ovat olleet merkittäviä. Mauri ja Sirkku ovat tehneet tätä talkootyönä huomattavan määrän omaa aikaansa käyttäen. Kulujen kattamiseksi edes pieneltä osin toivomme mahdollisimman monen pitäjäläisen ja Hämeenkoskesta kiinnostuneen hankkivan tämän elokuvan omakseen, Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola toivoi.

Dvd:n voi ostaa Koski-seuran toimistolta Seuralasta perjantaisin kello 10–13 ja Seuralan joulumyyjäisistä 14.12. Dvd on mahdollisesti tulossa myyntiin myös kirjastoihin.

Koski-seura julkisti sunnuntaina myös Kunnon hämeenkoskelaisen. Titteli meni tällä kertaa Ystävänkulman vapaaehtoisille, jotka ovat jo yli 20 vuoden ajan toimineet nykyisessä huoneistossa Ykköskulmassa.

– Te olette toiminnallanne luoneet Ystävänkulmasta kaikille avoimen tilan, joka tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tapaamisiin ja yhteisiin hetkiin. Lämmin ilmapiiri ja henki heijastuvat sekä säännölliselle kävijälle että satunnaiselle vierailijalle. Kodikas ja välitön tunnelma sekä maistuvat tarjoamiset tekevät vierailusta juhlahetken, Kari Kaivola perusteli valintaa.

Perustelujen mukaan Ystävänkulma tarjoaa yksinäisyyttä tuntevalle ja ikääntyvälle ihmiselle tärkeää tukea arkipäivän hetkiin. Jotkut Ystävänkulman aktiiveista toimivat lisäksi myös yksittäisten avun tarpeessa olevien ihmisten henkilökohtaisena tukena heidän jokapäiväisessä elämässään.

– Jotkut teistä autatte myös nykyisen Koskettaren ikäihmisten asumispalveluyksikön asukkaita ulkoilussa, Kaivola kiitteli.

Kunnon hämeenkoskelaisen kunniakirjan ottivat vastaan koko Ystävänkulman väen puolesta Taimi Fellman, Leena Kähäri ja Eija Seppä.

Keskustelu