Pyörätuoli ei estä tanssimista

Seija Parkkinen (vas.) tanssitti osaavasti pyörätuolitansseihin saapuneita musiikin ja tanssin ystäviä. Tässä tanssikaverina Irene. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Palvelukeskus Linnunlaulussa järjestettiin viime viikon tiistaina kaikille avoimet pyörätuolitanssit. Paikan päälle oli saapunut noin 30 tanssijaa ja tanssittajaa.

Tansseissa kuultiin perinteistä, suomalaisilta tanssilavoilta tuttua musiikkia ja tanssilattialla pyörähteli parhaimmillaan yli kymmenen pyörätuolia. Pyörätuolitanssit olivat jatkoa Linnunlaulun ja Wellamo-opiston yhteistyössä järjestämälle teoriaohjaukselle asiaan.

Linnunlaulussa avoimen päivätoiminnan ohjaajana toimiva Seija Parkkinen kertoi palvelukeskuksessa järjestettävän päivätansseja kerran kuukaudessa. Pyörätuolitanssimisen kynnystä haluttiin madaltaa ja toimintaa kehittää. Terapeuttista näkökulmaa tanssimiseen lähdettiin avaamaan yhteistyössä Wellamo-opiston kanssa.

– Tanssi on ihan mahtavaa, se musiikki ja toisen ihmisen läheisyys saavat kaikki hyvää oloa aikaan. Ja mikä parasta, samalla saa äärimmäisen hyvää tasapainoharjoitusta. Tanssi vie muistoihin ja sitä on todella palkitsevaa katsella, Parkkinen kertoi.

– Olemme tuoneet tansseihin myös ylimääräisiä pyörätuoleja, jotta kuka tahansa saattaa istua niihin ja kokeilla, miltä se tuntuu, kun toinen sitten tanssittaa.

Wellamo-opiston Virtaa Vellamosta -hankkeen kautta toimintaa ohjaamaan oli saapunut Anna Halla.

– Täällä tanssitaan perinteistä, suomalaista tanssilavoilta tuttua musiikkia, joka tuo monille mukavia muistoja mieleen, Halla kertoi.

Linnunlauluun järjestettiin kaksi ohjauksellista tanssikertaa. Ensimmäisellä kerralla Halla tutustutti Linnunlaulun väkeä asiaan sekä teorian että itse toiminnan eli tanssin kautta.

Teoriaosuudessa käsiteltiin tanssin vaikutusta terveyteen, erityisesti aivojen toimintakykyyn. Sen jälkeen talon asukkaat pääsivät ihan käytännössä kokeilemaan pyörätuolissa tanssimista ja tanssittamista. Toisella kerralla keskityttiin ainoastaan itse asiaan eli pyörätuolitanssimiseen.

Ohjattujen kertojen tavoitteena oli, että niiden jälkeen työntekijät ja vapaaehtoiset rohkaistuisivat tanssittamaan pyörätuolissa olevaa ja että häntä vietäisiin tanssilattialla oikein päin eli kasvotusten. Seija Parkkinen oli ohjattuihin kertoihin hyvin tyytyväinen ja totesi, että vapaaehtoisilla ja työntekijöillä on ohjauksen myötä matalampi kynnys lähteä tanssittamaan pyörätuolissa olevaa henkilöä. Ohjauksen jälkeen on turvallisempi ja helpompi toimia ja tansseja voidaan järjestää vastedes omin voimin enemmänkin.

Musiikista tansseissa vastasi Viljo Kalevi. Tansseihin oli saapunut talon asukkaiden lisäksi väkeä myös avoimen päivätoiminnan puolelta ympäri Nastolaa.

Vapaaehtoisia oli mukana ilahduttavan paljon. Heitä oli saapunut ainakin Lahden lähimmäispalveluiden, Linnunlaulun omien vapaaehtoisten ja senioritanssijoiden riveistä.

Kommentoi