Yhteisselfie kruunasi piispan vierailun

Piispa Matti Repo nappasi lounaan jälkeen yhteiskuvaan emerituskirkkoherra Matti Piispasen ja Nastolan nykyisen kirkkoherran Kari Eskelisen. Marjaana Kontu

Marjaana Kontu

Tampereen hiippakunnan piispan Matti Revon mielestä keskustelussa kirkon ja koulun yhteistoiminnasta tulisi ”laittaa jäitä hattuun”.

– Toivottavasti se yhteistyö voi Nastolassakin jatkua. Minun puolestani koulut voisivat pitää joulu- tai kevätjuhlansa kirkkotilassa ihan ikiomalla ohjelmallakin, seurakunnan osuutta siinä ei tarvita, pohdiskeli Nastolassa piispantarkastuksella käynyt Repo, joka uskoi, että kaikkia tyydyttävä ratkaisu on löydettävissä sopuisasti.

– Nyt on tullut turhaa arkuutta kuntien puolella ja on äkkiä tehty linjauksia eduskunnan apulais­oikeusasiamiehen kannanoton perustella.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies linjasi hiljattain, että koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista.

Piispa Revon viimeinen piispantarkastus Nastolan seurakunnassa päättyi leppoisiin tunnelmiin Luomaniemessä sunnuntaina.

Repo kertoi olevansa tyytyväinen käytyihin keskusteluihin.

– Hyvä mieli on ollut tätä katsellessa! Nastolassa on hyvät ja motivoituneet työntekijät ja luottamushenkilöt, jotka haluavat antaa omaa aikaansa toimintaan.

Nastolanseurakunta siirtyy Mikkelin hiippakuntaan vuoden vaihteessa, mutta piispan havaintojen mukaan sitä ei Nastolassa surra.

– Vähemmän kuin luulinkaan, ilmeisesti koska se on enemmän hallinnollinen muutos, joka ei vaikuta seurakuntalaisten elämään.

Repoa kiinnosti enemmän, miten Nastolassa on kuntaliitoksen jälkeen orientoiduttu uuteen.

– Sen olen huomannut, että Nastola on selvästi on yksikkönsä, jolla on oma erityislaatunsa. Seurakuntalaisuus on vähän erilaista eri paikoissa, esimerkiksi Villähteellä odotukset seurakuntaa kohtaan ovat toisenlaisia, koska siellä on enemmän nuoria perheitä ja lapsia.

Se ilahdutti, että kaupungin toimijoilla on halu tehdä yhteistyötä seurakuntien kanssa.

– Erityisesti nuorten asia nousi esiin tapaamisessa kaupungin edustajien kanssa, että seurakunnat kiinnittäisivät huomiota esimerkiksi päihdevalistukseen ja syrjäytymisen torjuntaan.

Piispasta seurakunnan tuleekin pyrkiä pitkäjänteisesti vaikuttamaan nuorten hyvinvointiin ja kasvattajien tukemiseen.

– Hyväksyminen ja rakastetuksi kokeminen antaa lapselle elämän rohkeutta ja turvallisuutta.

Repo huomautti, että piispantarkastuksen idea ei suinkaan ole valkoisin hansikkain syynätä, onko ovenkamanoissa pölyä.

– Vierailu tämä enemmän on, käyntini liittyy seurakunnan toiminnan kehittämiseen. Tämä on luottamushenkilöille ja työntekijöille hetki pysähtyä miettimään, mitä seurakunnassa olisi syytä tehdä.

Kirkkoherra Kari Eskelinen olikin vierailun antiin tyytyväinen.

– Olemme saaneet paljon uutta ajateltavaa siinä, miten olemme entistä enemmän mukana ihmisten arjessa.

Piispantarkastus päättyi piispanmessun jälkeen keittolounaaseen ja päiväjuhlaan Luomaniemen toimintakeskuksessa, missä musiikista vastasi muun muassa Symbaali-kuoro.

Keskustelu