Lappilan Arbeit macht frei -kyltistä kantelu yhdenvertaisuusvaltuutetulle

Lappilan Tankkibaarin sisäänkäynnin yläpuolelle kiinnitetystä Arbeit macht frei -kyltistä on tehty kantelu yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Seutu4 uutisoi kyltistä ensimmäisenä 4. marraskuuta.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston erityisasiantuntija Robin Harmsin mukaan lappilalaisbaarin kyltin esillä pitäminen rinnastuu tapaukseen, jossa henkilö oli vuonna 2016 pitänyt natsi-Saksan hakaristilippua ja Japanin keisarikunnan toisen maailmansodan aikaista sotalippua vuokraamansa opiskelija-asunnon ikkunassa.

Tuolloin yhdenvertaisuusvaltuutettu piti lippujen pitämistä näkyvillä yhdenvertaisuuslain vastaisena häirintänä.

Yhdenvertaisuuslaissa säädetään, että henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukkaava käyttäytyminen on häirintää. Käyttäytyminen arvioidaan ihmisarvoa loukkaavaksi esimerkiksi silloin, kun sillä osoitetaan perustavanlaatuista kunnioituksen puutetta yksilöä kohtaan esimerkiksi etnisen alkuperän, uskonnon tai vammaisuuden vuoksi. Valtuutetun käsityksen mukaan hakaristilipputapauksen olosuhteissa häirinnän tunnusmerkit täyttyivät selvästi.

– Tämä on periaatteellisesti tärkeä tapaus ajassa jolloin vihapuhe ja vihamielisen ilmapiirin luominen tuntuu vain lisääntyvän. Haluamme, ettei rasismiin ja syrjintään yllyttäviä symboleja levitetä julkisesti Suomessa, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä totesi tuolloin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tulkitsi häirinnän syntyvän siitä, että pitämällä natsilippua esillä julkisesti, luotiin vihamielinen ilmapiiri tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.

Tuolloin yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaa kieltämään natsilipun pitämisen esillä ikkunassa.

Lippujen poistamisen vaatiminen tai niiden poistaminen tarvittaessa laillista pakkoa käyttäen ei loukannut lippujen esille panijan sananvapautta. Sananvapaudella ei suojata vihapuhetta tai muita mielenilmaisuja, jotka syvästi loukkaavat toisten henkilöiden ihmisarvoa.

Sama pätee erityisasiantuntija Robin Harmsin mukaan myös Arbeit macht frei -kyltin julkiseen esillä pitämiseen.

Lappilaisbaarin kohua herättänyt kyltti on aiheuttanut myös kansainvälisiä reaktioita, ja esimerkiksi Auschwitz-Birkenau-keskitysleirimuseo totesi Twitter-tilillään olevan tuskallista nähdä kyltin tämänkaltaista väärinkäyttöä.

Natsi-saksa murhasi toisen maailmansodan aikana pelkästään Auschwitzissa yli miljoona ihmistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut