Hiilijalanjälki pienemmäksi

Sanna Sydänmaanlakka ja Janne Ristolainen etsivät pelin avulla keinoja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. "En hetkeäkään epäile, etteivätkö nänä tavoitteet olisi mahdollisia, mutta tiedän senkin, että niiden saavuttaminen vaikuttaa omaan arkeen", Ristolainen tuumaa. Ville Hakala

Ville Hakala

Asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksittäiset vaikuttajat kotitalouksien hiilijalanjäljessä.

Viime viikon tiistaina Hollolan kunnanvirastolla kokoontui hiilijalanjäljestään kiinnostuneita kuntalaisia, jotka elämäntapatestin jälkeen pohtivat keinoja, joilla hiilijalanjälkeä saisi pienemmäksi.

Tiistainen testi-ilta liittyi löyhästi viiden kunnan ilmastohankkeeseen, jossa halutaan vaikuttaa kuntalaisten, kuntaorganisaation työntekijöiden ja päättäjien ilmastoasenteisiin. Päijät-Hämeen liiton koordinoiman, kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on konkretisoida ilmastoasioita ja sitouttaa päättäjiä nykyistä vahvemmin ilmastotyöhön.

Mukana olevissa kunnissa toteutetaan kolmen kuukauden 1,5-asteen elämäntapakokeilu erilaisissa elämänvaiheissa ja ympäristöissä.

– Yhteensä elämäntapakokeiluun osallistuu 70 perhettä, joista kuusi on Hollolasta. Kokeilujakso kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen katsotaan, miten hiilijalanjäljen pieneneminen on onnistunut, kertoo Maarit Virtanen Päijät-Hämeen liitosta.

Viime viikon tiistain kokoontuminen oli kuitenkin järjestetty varta vasten niille, jotka olivat jääneet varsinaisen kokeilujakson ulkopuolelle.

Hollolan testi-iltaan osallistuneet Sanna Sydänmaanlakka ja Janne Ristolainen tulivat hakemaan uusia vinkkejä ja vaihtoehtoja vähähiilisemmille elämäntavoille. Näitä etsittiin lautapelin avulla, jossa oli tarjolla isompia ja pienempiä arjen tekoja. Ja jotain perhe oli jo tehnytkin.

– Itse esimerkiksi luovuin kuukausi sitten autosta, mikä on tietysti muuttanut arkea aika tavalla. Bussilla töissäkäynti ja hevosharrastukseen matkaaminen on vähän haastavampaa, Sydänmaanlakka tuumasi.

Myös ruokavalioon on perheessä kiinnitetty huomiota. Muutosta ruokapöytään on tullut Ristolaisen teini-ikäisten lasten kautta.

– Siinä missä me aikuiset kasvatamme lapsia, niin se toimii myös toiseen suuntaan. Heillä on esimerkiksi kavereita jotka ovat vegaaneja, niin sitten on itsekin pitänyt opetella, mitä se tarkoittaa. Meidänkin perheessämme punaisen lihan käyttö vähentynyt aika tavalla, ja pöytään on tullut kanaa ja kasvisproteiineja, Ristolainen sanoo.

Pian lautapelin ehdottama ”Kuivaa pyykit narulla” -kortti saa Sydänmaanlakan ja Ristolaisen repeämään nauruun.

Sydänmaanlakka on nimittäin haaveillut kuivaus­rummun hankkimisesta perheeseen.

– In your face!, Ristolainen nauraa.

– Tämän perusteella se vissiin jää hankkimatta, Sydänmaanlakka hymähtää.

Elämäntavat

Uhka vai mahdollisuus?

Oman elämäntavan voi testata Sitran sivuilla osoitteessa elamantapatesti.sitra.fi.

Pikatesti kertoo, ovatko omat elämäntavat ympäristön puolella vai sitä vastaan.

Suomessa keskimääräinen elämäntapojen vuotuinen hiilijalanjälki oli vuonna 2017 henkeä kohden laskettuna 10,4 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2e).

Päästövähennysskenaarioiden pohjalta esitetään, että henkeä kohden lasketun kulutukseen perustuvan hiilijalanjäljen tavoitetaso olisi 2,5 tonnia CO2e vuoteen 2030 mennessä.

Keskustelu