Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Natsiviittaus baarin ovella herättää huomiota Lappilassa

Lappilan kyläbaarin sisäänkäynnin yläpuolelle hiljattain ilmestynyt Arbeit macht frei -kyltti on herättänyt ihmettelyä ja närkästystäkin ohikulkijoissa. Saksankielinen fraasi, joka merkitsee ”työ vapauttaa” tai ”työ tuo vapauden” yhdistyy suoraan Natsi-Saksan keskitys- ja tuhoamisleireihin, joissa natsihallinto murhasi satoja tuhansia ihmisiä.

Baarin ja kiinteistön omistava Juha Koskinen kertoo, että kyltti laitettiin oven päälle kuukausi, pari sitten, ja hän itse on saanut siitä palautetta yhden kirjeen verran.

– Ihan huvikseen ja piruuttaan se on sinne laitettu. En ole uus- enkä vanha natsi, ja onhan meillä paljon muutakin sotahistoriallista tavaraa ja kuvastoa täällä baarissa. Kyllä tuosta pihan telahaupitsistakin tuli aikanaan palautetta, Koskinen toteaa.

Koskisen mukaan kyltti pysyy jatkossakin paikallaan, eikä hän tai baari viestitä kyltillä mitään erityistä.

– Täällä tehdään aamusta iltaan töitä. Enkä mä sitä mihinkään sirppiin ja vasarankaan ole vaihtamassa. Ja jos joku asiakas, joka käy täällä sen kaksi kertaa vuodessa kaljalla, siitä närkästyy, niin saa juoda kaljansa sitten muualla, Koskinen lataa.

Koskista ei itseään häiritse, että Auschwitzin pääportin kyltin jäljitelmä viittaa suoraan natsien keskitys- ja tuhoamisleireihin.

– Ikäviähän asioitahan ne ovat, ja kyllä niitä on syytäkin muistaa, Juha Koskinen sanoo.

Pelkästään Puolassa sijainneessa Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirikompleksissa murhattiin vuosina 1941–45 arviolta 1,1–1,5 miljoona ihmistä.