Kesällä Kiveä kaksin kappalein

”Kuin oravat, niinpä kiipesimme nopeasti ylös”, lausuu Juhani Seitsemässä veljeksessä kun veljekset pakenevat härkälaumaa hiidenkivelle. Kenties tuo ja ainakin paljon muita Aleksis Kiven lauseita kuullaan ensi kesänä Päijät-Hämeessä, kun Tapani Kalliomäki (vas.) ohjaa Orimattilassa Seitsemän veljestä ja Petri Liski Nastolassa Nummisuutarit. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Viime viikolla vietettiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Samana päivänä Nastolan Pisarateatterin ja Orimattilan teatterin kesänäytelmän ohjaajat Petri Liski ja Tapani Kalliomäki kertoivat tulevan kesän ohjauksistaan; molemmissa teattereissa näytellään Aleksis Kiven tekstejä.

Pisarateatterin ohjelmistossa on ensi kesänä Kiven kenties suosituin näytelmä Nummisuutarit. Orimattilan Jätinpesässä nähdään puolestaan sovitus Kiven ainoasta romaanista Seitsemästä veljeksestä. Vaikka Liski ja Kalliomäki ovat hyviä kavereita keskenään, Kiven tekstien valitseminen tulevan kesän ohjelmistoon oli puhtaasti sattumaa.

– Kiven kaikki tekstit ovat pyörineet rakkaina mielessä siitä lähtien kun näitä hommia on tehnyt. Isona asiana on se, millaista Kiven kieli on. Se on kaunista suomen kieltä, runoutta, ja siinä maalaillaan asioita. Ja se miten niissä puhutaan luonnosta ja ihmisestä, ovat koskettaneet minua syvästi, Tapani Kalliomäki kertoo näytelmän valinnasta.

Liski kertoo, että hänellä on samat lähtökohdat valintaan kuin Kalliomäellä.

– Rakkaus Kiven kieleen on syntynyt jo silloin, kun koulussa luettiin Kiven tekstejä. Muistan kun vähän toisella kymmenellä kikatin lukiessani yöllä peiton alla, ja vanhemmat olivat vihaisia, kun eivät saaneet nukuttua.

Molemmilla pitkän uran tehneillä näyttelijöillä ammatillinen kosketus Kiveen on jäänyt ennen tätä kohtalaisen ohueksi. Kalliomäki on näytellyt Aapoa Lahden kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä vuonna 2002. Liskin kohdalle ei ole osunut roolia sen paremmin Nummisuutareissa kuin Veljeksissäkään.

Molemmat ovat pyöritelleet mielessään jo aikaisemmissa kesäteatteritöissään mahdollisuutta ohjata Kiven näytelmiä, mutta ne ovat kaatuneet porukan pienuuteen. Viime kesänä ensimmäistä kertaa Nastolassa ja Orimattilassa puikoissa olleet Liski ja Kalliomäki tajusivat, että nykyisellä porukalla Kiven näytelmien toteuttaminen olisi viimein mahdollista.

Miltä se sitten tuntui, kun kuulitte, että naapurikunnassa esitetään myös Kiveä?

– Vahinko alkuun kylmäsi, mutta sitten hyvin nopeasti se kääntyi siihen, että tämä on voitto. Tämä on myös aika ainutlaatuista, että teemme Kiven isot teokset näin lähekkäin. Sitten kun me olemme vielä siviilissä hyviä kavereita, niin tämä on lahja, Kalliomäki toteaa.

Voimia on tarkoitus yhdistää esimerkiksi markkinoinnissa ja voi olla, että jotakin yhteistä nähdään myös esimerkiksi lavasteissa joko vahingossa tai tarkoituksellisesti.

– Meillä on yhteinen lavastaja, eli Amadeu Vives on mukana tekemässä kumpaakin. Hän kysyi minulta juuri, että haluatko samanlaista kuin Seitsemässä veljeksessä. Sanoin, että mieluummin kiitos ei. Jos sattumalta tulee samanlaisia elementtejä, niin sille ei voi mitään, jos hän Kiven maailmasta sellaisia ammentaa, Liski kertoo nauraen.

– Ehkä meidän pitää joku pieni silmänisku sinne ottaa, Kalliomäki jatkaa pilke silmässään.

Itse näytelmät ovat tietysti lähes kaikkien tuntemia ja runsaasti esitettyjä. Se ei ohjaajia huoleta.

– Kaikkia näytelmiä on maailmassa esitetty ihan puhki asti. Sitten on niitä klassikoita, jotka eivät koskaan kulu ja nämä kaksi ovat kyllä sellaisia, Kalliomäki sanoo.

– Ne kestää eri tulkinnat, mutta tietysti siinä on haastetta, että niistä tulee omannäköisiä. Mutta se haaste on aina kaikessa, Liski täydentää.

Alkuperäisteoksiin on tulossa jonkin verran muutoksia, sillä Kalliomäki tekee Seitsemästä veljeksestä uuden sovituksen, josta ei vielä suostu paljastamaan mitään.

– Teksti on tekstiä, se mitä alkaa näyttämöllä tapahtumaan on tässä vaiheessa aika tyhjä taulu.

Liskillä on puolestaan tiedossa tiivistämisurakka.

– Kyllä minulla on lähes sama urakka, ei varmaan yhtä kova kuin Tapsalla Seitsemässä veljeksessä, koska Nummisuutarit on alunperin kirjoitettu näytelmäksi ja siinä on valmiit vuorosanat kaikilla näyttelijöillä. Se tulisi kuitenkin täysmittaisena kestämään neljä tuntia, joten tiukka tiivistäminen tässä on edessä.

– On myöskin mielessä kasvattaa naisroolien osuutta näytelmässä jonkun verran, ihan työryhmän koostumuksen vuoksi.

Keskustelu