Taarastin kausi päättyy elämän väreihin

Valokuvia ja elämän värejä -näyttelyn valokuvataitelijat ovat Veronica Lounge (vas.), Soile Ukkonen, Juha Tanhua, Tarmo Valmela ja Mikaela Holmberg. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Taidekeskus Taarastin kauden päättää valokuvanäyttely Valokuvia ja elämän värejä. Näyttely on viiden valokuvataiteilijan ja -ammattilaisen Juha Tanhuan, Tarmo Valmelan, Soile Ukkosen, Mikaela Holmbergin ja Veronica Loungen yhteinen. Näyttelyn avajaisia vietettiin viime torstaina, ja se on nähtävillä lokakuun loppuun asti.

Lahtelainen valokuvaaja Soile Ukkonen on ollut näyttelyn kasaava voima. Oman valokuvastudionsa lisäksi Ukkonen työskentelee osa-aikaisesti Taarastissa.

– Kasasin tämän näyttelyn aika nopeassa syklissä ja olen todella ylpeä siitä, että olen saanut näin hienot tyypit tähän mukaan, Ukkonen sanoo.

– Olen ihaillut monien näiden taiteilijoiden ja ammattilaisten töitä ja koen, että se ei ole mitenkään omasta tekemisestäni pois, kun haluan tuoda näitä ihmisiä ja heidän töitään julki.

Näyttelyyn ei ollut valmista teemaa, eikä sitä ollut tarkoitus rajata liikaa.

– Näyttelyn järjestämisestä minulla ei ollut kokemusta, mutta Taarastin ihanien ihmisten ansiosta sain siihen nyt mahdollisuuden, Ukkonen iloitsee.

Ukkosen teossarjan Naiseuden voiman, kuvat kertovat tarinaa erilaisista naisista, ja valokuvaaja peilaa niiden kautta sekä vahvuutta että herkkyyttä.

– Taarastissa nähdään jatkossa mahdollisesti enemmän valokuvanäyttelyitä, sillä se on yksi erittäin tärkeä taiteenmuoto. Jos minä olen vielä remmissä mukana ensi vuonna, niin ihan varmasti tulee vielä joku aika päräyttävä näyttely, Ukkonen lupaa.

Kansainvälisestikin palkitun muotokuvaajan Mikaela Holmbergin retrospektiivisten teosten sarja Retrospective Journey jakaantuu kolmeen kokeelliseen sarjaan vuosilta 2015–2018. Teoksia luodessaan taiteilija löysi uudelleen luomisen ja tekemisen ilon, jotka luuli jo menettäneensä.

Muoti- ja lifestyle valokuvaaja Veronica Loungen teokset tuovat näyttelyyn muotimaailman glamouria ja naiskauneutta taiteen keinoin. Taarastissa nähdään 11 Loungen teosta.

Nastolalaiselle Tarmo Valmelalle Taarastin näyttely on ensimmäinen yhteisnäyttely. Valmelalta näyttelyssä on esillä Flowers-valokuvateossarja, joka sai alkunsa Valmelan pihalla kasvaneesta syyshortensiasta vuonna 2013.

– Kysyin vaimolta, että nyt lähti meidän syyshortensiat, että sopiiko? Jonka jälkeen jo soitinkin mallille, että nyt on tämmöinen idea, lähdetkö mukaan, Valmela taustoittaa valokuvasarjan syntyä.

Teosten ytimessä on kukka ja siihen sommiteltu nainen, joka kasvaa maljakosta kuin kukka itsekin. Jokainen kasvi toi Valmelan mieleen tietynmallisen naisen; hentoisen, runsaan, lihaksikkaan, tummaihoisen tai supersäkkärähiuksisen.

– Kultapiisku oli ihan selkeä: se vaati ehdottomasti tummaihoisen mallin ja sitten studiolla, kun aloin sommittelemaan mallia ja kukkia, niin sehän oli just sitä, mitä lähdin siitä teoksesta hakemaan, Valmela kertoo.

Kultapiiskun ja syyshortensian lisäksi Valmela kuvasi syreenin, vuohenputken, lupiinin, maitohorsman ja alppiruusun asetelmissa naisten kanssa.

– Rhodoja halusin kuvassa olevan runsaasti ja keräsin niitä ympäri Lahtea kavereiden pihoilta, ja kun sekään ei riittänyt, painelin vielä yhden vanhan omakotitaloalueen ovikelloja soittamaan, Valmela kertoo hymyillen.

– Apurahan turvin sain kuvat vedostettua juuri sellaiselle materiaalille kuin halusin. Näissä käytetty ChromaLuxe Metal Print saa kuvien värit ja sävyt niin älyttömän hienosti esiin.

Kauempaa katsottuna kuvasarja saakin lähes kolmiulotteisia sävyjä.

Myös Juha Tanhua maalaa kuvillaan muotoja ja värejä, vaikka Tanhuan teokset ovatkin yhteisnäyttelyn ainoita, joissa ei nähdä naishahmoja. Malleina Tanhuan teoksissa toimivat puunkarahkat ja -rungot sekä öljyläikät.

Metsämonumentit ja Hubble? No! Satellite? No! -sarjat yhteisnäyttelyyn tuonut Tanhua on hiljattain kotiutunut takaisin juurilleen Lappiin ja on sen jäkeen viettänyt lähimetsissä ja -vaaroissa satoja tunteja ammentaen samalla teoksiinsa.

Keskustelu