Ei tullut Salpis-Cityä, vaan lentopalloseura

Tältä näytti Salpiksen lentopalloilu mustavalkoaikana. Seuran 50 vuoden merkkipaalua juhlistetaan lauantaina ottelun ja iltajuhlan merkeissä.

Aatu Raninen

Tiesitkös tätä?

Kun Salpakangasta alettiin rakentaa joskus 60-luvun puolivälissä, alettiin puhua Salpis-Citystä.

Tällainenkin yksityiskohta sisältyy vuonna 1969 perustetun lentopalloseura Hollolan Salpiksen syntyvaiheisiin, joita Seppo Heimala on kirjoittanut ylös.

Salpis-City ei koskaan vakiintunut Hollolan kunta­keskuksen nimeksi, mutta urheiluseura sai lyhennettyä siitä napakan nimen itselleen, ja tulevana lauantaina menneitä muistellaan Salpiksen 50-vuotisjuhlissa.

Vuonna 2014 kirjoittamissaan Salpis-muisteloissa Heimala kertoo, kuinka lentopallon peluu alkoi ensin Salpakangas-seuran urheilujaostossa, kunnes kotiseutuyhdistyksessä alettiin katsoa nenänvartta pitkin urheilijoiden lisääntyvää rahankäyttöä.

Niinpä muun muassa Heimala, Esko Nieminen ja Aimo Saarinen pitivät Salpiksen perustavan kokouksen Pulla-Poikien kabinetissa, ja seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi pyydettiin Laaksosen Kutomon Heikki Laaksonen.

Lentopallon lisäksi Salpiksessa viriteltiin aluksi myös jalkapallon, jääkiekon ja pingiksen pelaamista, mutta vain lentopallo vakiintui, ilmenee Heimalan muutaman arkin mittaisista muistiinpanoista.

Miesten lentopallojoukkue pelasi alkuvuodet alasarjoissa, ylimmillään 2-sarjassa, kuten myös 1973 joukkueensa aloittaneet naiset. Juuri 2-sarjassa molemmat joukkueet myös valmistautuvat parhaillaan aloittamaan 50-vuotisjuhlakauden.

Historiatietoja on arkistoitu Salpiksesta vaihtelevasti, ei läheskään aukottomasti, toteaa seuran nykyinen puheenjohtaja Timo Korkalainen.

– Esimerkiksi Jukka Pohja on tehnyt siinä arvokasta taustatyötä. 70- ja 80-luku olivat tietynlaista kulta-aikaa, jolloin Hollolassa pelattiin kylien ja asuin­alueiden välisiä lentopallosarjoja, Korkalainen mainitsee.

Tuoreempia merkkipaa­luja ovat esimerkiksi vuonna 2006 ansaittu Nuoren Suomen Sinettiseura-tunnustus, sekä ennätysmäisen suuren Power Cup -junioriturnauksen järjestäminen Lahdessa. Salpiksen juniorijoukkueet ovat voittaneet Suomen mestaruuksiakin.

Salpis on yhä vireä seura, jolla on kymmenkunta juniorijoukkuetta, aktiiviset naisten ja miesten edustusjoukkueet, ja aikuisharrastajienkin määrä on viime aikoina kasvanut.

– Laji on monissa perheissä kulkeutunut vanhemmilta lapsille, ja Hollola on pysynyt vahvana lentopallopitäjänä, Korkalainen toteaa.

Lauantaina seuran sekä nykyiset että entiset pelaajat, valmentajat, talkoolaiset ja muut seura-aktiivit on kutsuttu Salpiksen 50-vuotisjuhliin, jotka pidetään Möysän Musaklubilla. Korkalaisen mukaan paikalle on tulossa ainakin 130 salpislaista.

– Haluamme nyt muistaa niitä ihmisiä jotka seurassa ovat toimineet menneinä vuosikymmeninä, Korkalainen ilmoittaa.

Aiemmin päivällä pelataan miesten 2-sarjan avausottelu Salpis vastaan jyväskyläläinen JyväsLentis. Talven varallekin löytyy vielä yksi mahdollinen kohokohta.

– Suunnitelmissa on tuoda Suomen lentopallomaajoukkue Hollolaan ja järjestää harjoitusmaaottelu Salpishallissa, paljastaa puheenjohtaja Korkalainen.

Keskustelu