Vääksyn jäähallilla riittää käyttäjiä

Jani Rantanen Asikkalan Tekojäärata oy:stä kertoo, että yksityisen jäähallin ylläpitämisessä on omat hyvät ja huonot puolensa. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Vääksyn jäähalli lähenee jo kahdenkymmenen vuoden ikää. Vääksyn halli on poikkeus yleensä kuntaomisteisten jäähallien joukossa, sillä se rakennettiin pääosin talkoovoimin ja hallia pyörittää yksityinen taho.

– Kun hallia rakennettiin, niin moni sitä epäili, että se on viisi vuotta ja halli on kunnan sylissä, mutta nyt tässä on 20 vuotta porskutettu ja taisteltu. Aika näyttää, mitä tulevaisuus on, Jani Rantanen hallin toimintoja pyörittävästä Asikkalan Tekojäärata oy:stä toteaa.

Tällä hetkellä hallilla riittää käyttäjiä ja niin sanotut prime time -ajat eli ilta- ja viikonloppuvuorot ovat lähes 100-prosenttisesti varattuja.

– Oikeastaan viidestä kymmeneen kaikki vuorot ovat arkipäivisin käytössä ja viikonloppuisin lauantaina kahdeksasta kuuteen ja sunnuntaina yhdeksästä puoli kymmeneen, Rantanen kertoo.

Suurin osa jäähallin käyttäjistä on joko nuoria tai vanhempia jääkiekkoilijoita. Hallissa pelataan myös curlingia, ja viime vuonna järjestettiin lapsille taitoluistelua, joka mahdollisesti toteutuu myös tänä vuonna.

– Lisäksi koululaisliikunta alkaa varmaan taas marraskuussa, joka täyttää hallin päiväsaikaan. Muutenhan tänne on päiväsaikaan tosi vaikea saada ketään, Rantanen sanoo.

Lähes 20 vuoden ikä alkaa jo hallissa näkyä ja korjauksia on tehty. Muun muassa viime kesänä uusittiin kattopalkki, aikaisemmin on uusittu pukuhuoneita ja valaistus. EU-direktiivien takia kylmäaine jouduttiin vaihtamaan hallissa ympäristöystävällisempään.

– Meillä oli rahat varattu siihen, että katettaisiin kahvio ja tehtäisiin se lämpimäksi, mutta sitten tuli nämä kaikki muut. Se jäi vielä tekemättä, mutta se olisi iso toive, että saataisiin katsojille vähän viihtyisyyttä.

Rantalan mukaan yksityisen hallin haasteet liittyvätkin juuri rahoitukseen, kun takana ei ole esimerkiksi kunnan budjettia.

– Toisaalta olemme aika vapaita keksimään ja tekemään mitä vaan, kun ei ole byrokratiaakaan mukana.

Yksi Vääksyn jäähallin säännöllisistä käyttäjistä on Asikkalan jäähalliyhtiön pyörittämä AHL eli Asikkalan Hockey League, jossa pelataan harrastekiekkoa.

– Se perustettiin aikaan sen takia, että ne vuorot, joita junioreilta jää käyttämättä, saadaan sitä kautta täytettyä. Se on elinehto tälle jäähallille, että viikonloppuvuorot saadaan käyttöön, Jani Rantanen sanoo.

AHL on osoittanut vuosien varrella suosionsa: parhaimmillaan mukana on ollut 18 joukkuetta, ja tällä kaudella mukana on 15 joukkuetta.

– Jos laskee, että jokaisessa joukkueessa on noin 20 aikuispelaajaa, niin se tekee jo yhteensä monta sataa pelaajaa.

Vastaavat aikuisten harrastesarjat ovat harvinaisia. Niinpä AHL kerää kovia nimiä, muun muassa entisiä sm-liigakiekkoilijoita, joukkueisiin.

– Esimerkiksi Pulicansissa on Tommi ­Satosaari, Marko Jantunen, ­Jonni Vauhkonen. TommiPaakkolanvaarakin pelaa yhdessä joukkueessa, Rantanen luettelee jääkiekkoyleisölle tuttuja nimiä.

Keskustelu