Hollolan uusin retkeilyreitti avataan tänään – Järvien kierros alkaa aivan keskustan kupeesta

Järvien kierros alkaa Vähä-Tiilijärven uimarannalta ja etelärinteeltä (kuvassa), kiertäen veden ympäri kohti muita Tiilijärviä ja Tiirismaata. Aktiivisesti liikkuvan käyttäjäkunnan ansiosta retkeilypolkujen uskotaan pysyvän avoinna talvellakin ilman erityistä kunnossapitoa. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Hollolan kunta vastaa retkeilyreittien kasvavaan kysyntään avaamalla 7,5 kilometrin mittaisen Järvien kierroksen. Lenkki esittelee Tiilijärvet pienimmästä suurimpaan, ja sen patikoiminen kestää noin kaksi tuntia.

Avajaisia vietetään Ympäristöviikon merkeissä keskiviikkona 18.9. reitin lähtöpisteessä Vähä-Tiilijärven uimarannalla. Järvien kierros kulkee 7,5 kilometrin matkan vaihtelevissa maastoissa ja maisemissa kolmen järven ympäri.

– Sinne on tehty viitoitus ja maalimerkintöjä, sekä lisätty yksi penkki. Muuten hyödynnetään jo olemassa olevia polkuja, niitä vain muutetaan asukasystävällisemmäksi, kertoo Hollolan kunnan työnsuunnittelija Annariina Keto.

Uuden reitin valinnalla on haluttu varmistaa saavutettavuus mahdollisimman suurelle kohdeyleisölle.

– Paikalliset ovat tykänneet ja kehuneet, mikä on kiva, koska lähialueella liikkumista yritetään edistää.

Järvien kierros vastaa myös kasvavaan luontoretkeilyn kysyntään. Hollolan kunnan mukaan retkeilijät toivovat helposti saavutettavia ja opastettuja luontoreittejä ja ovat valmiita tulemaan kaukaakin luonnon rauhaa etsimään.

Viime vuonna avattu 4,5 kilometrin Tiirismaan kierros on Kedon mukaan ollut suosittu.

– Se näkyy palautteissa ja sosiaalisessa mediassa, mutta myös reitin kulumisessa.

Sitä pyritään tasaamaan luomalla Hollolaan luontoreittien verkostoa.

– Opastettuja kierroksia tarvitaan lisää, jotta niiden kuormitus vähenee, kun on vaihtoehtoja. Reiteillä on myös se tarkoitus, että vaikka yksi kohta kuluu, niin samalla ohjataan pois jostain muualta.

– Reittiverkostossa voi tehdä pidempiä päiväretkiä, eikä ole vain yksittäisiä kohteita siellä täällä, Keto perustelee.

Keskivaativaksi luonnehdittu Järvien kierros on Kedon mukaan helpompi kuin Tiirismaan kierros. Alustana on tasaista pururatapohjaa, mutkittelevia polkuja ja juurakkoisiakin kohtia sekä suon ylittävät pitkospuut.

– Kalliokivikkoisia kohtia ei ole. Haasteena ovat lähinnä Tiirismaan etelärinteen todella jyrkät mäet.

Tällä osuudella Ison-Tiilijärven ympäri uudet reitit kulkevat kilometrin verran rinnakkain, ja nousua lähtötasosta tulee lähes 40 metriä. Vaiva palkitaan Tilkin kurkistukseksi ristityllä näköalatasanteella.

Kysyntää riittää Kedon mukaan myös talvella kävelyyn ja pyöräilyyn.

– Järvien kierrokselle tulee talvikävelyreitti, joka kiertää Vähä- ja Keski-Tiilijärven. Siihen ei tule talvikunnossapitoa, mutta alueella on niin aktiivinen käyttäjäkunta, että polut ovat varmasti talvellakin auki.

Taukohetkiä varten reitiltä löytyy muun muassa pöytä-penkkiyhdistelmät Keski-Tiilijärveltä. Kesä­aikaan Vähä-Tiilijärven rannalla palvelee kesäkahvila ja wc. Esteettömiä osuuksia löytyy jokaisen järven rannalta. – Matkan varrella on tietotauluja ja karttoja. Niiden ja järvien avulla voi suunnistaa lyhempiäkin lenkkejä, Keto mainitsee.

Avajaisissa esitellään uuden reitin lisäksi myös Vesijärvisäätiön Vähä-Tiilijärven vesienhoitohanketta, Ruokahukka ruotuun – katse vesistöihin -hanketta, sekä Salpausselkä Geopark -projektia.

Avajaisten tarjoiluista vastaa Vähä-Tiilijärven kesäkahvila, eli 4H:n kesäkioski yrittäjineen. Jaossa on Jär­vien kierroksen uusia karttoja ja esitteitä.

Järvien kierros -retkeilyreitin avajaisia vietetään keskiviikkona 18.9. kello 17-20 Vähä-Tiilijärven uimarannalla (Vähä-Tiilijärvenkuja).

Keskustelu