Orvot siilit pelastuivat Nastolassa

Pelastetuille siileille maistuu kissan märkäruoka. -

Tuomas Räihä

Nastolalainen Henttosen perhe sai kesäänsä uudenlaista ohjelmaa, kun heistä tuli hetkeksi sijaisperhe emonsa menettäneille siilinpoikasille. Perheen mummi oli nähnyt heinäkuun alussa Elementintien varressa kuolleen siilin. Muutama päivä myöhemmin hän näki samassa paikassa siilinpoikasia.

Kolmella eri tarkastuskerralla lähistöltä löytyi yhteensä seitsemän siilinpoikasta, jotka tuotiin Henttosten omakotitalon pihaan.

– Me rakensimme niille aitauksen ja pesän ja hirveästi otimme netistä tietoa siileistä. Hirmu pieniänhän ne olivat. Sitten tuli mieleen, että johonkin tahoon täytyy ottaa yhteyttä, ei niitä itse osaa välttämättä oikein hoitaa, perheen äiti Jenni Henttonen kertoo.

Heinolan lintutarhan kautta löytyi ruokintaneuvoja ja Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen hoitopaikan yhteystiedot. Hoitopaikassa hoidetaan luonnonvaraisia eläimiä.

– Me punnitsimme poikaset ja hoitopaikasta sanottiin, että ne ovat niin pieniä, että niiden vientiä hoitolaan suositellaan.

Poikaset olivatkin pari kuukautta hoitolassa keräämässä painoa.

– Ne olivat alle 200-grammaisia kun ne meillä olivat ja 800 grammaa niiden täytyy painaa, että ne voi päästää takaisin luontoon.

Viikonloppuna siilit tuotiin Nastolaan takaisin, jossa ne päästettiin taas Henttosten pihamaalle.

– Ne kun ovat luonnonvaraisia eläimiä, niin ne täytyy palauttaa sinne paikkakunnalle, mistä ne ovat lähtöisinkin, että kanta säilyisi.

Aluksi siilit majailevat aitauksessa ja niille on rakennettu myös talvipesät. Ruokaakin siileille tarjotaan vielä ainakin syksyn mittaan, koska emättömänä kasvaneet poikaset eivät välttämättä osaa vielä hankkia itse ruokaa. Asiantuntijat ovat arvelleet, että pikku hiljaa siilit lähtevät uusille alueille.

– Varmasti muutamia jää meidänkin alueelle, mutta osa lähtee omille teilleen ja ne kulkevat aika pitkiäkin matkoja. Tuskin kaikki jäävät meille talvehtimaan.

Kokonaisuudessaan siiliprojekti on ollut Henttosen perheelle mielenkiintoinen. Varsinkin perheen kolme tyttöä on ollut innoissaan ja esimerkiksi keskimmäinen tytär on ahkerasti päivittänyt siilien kuulumisia esikouluryhmälleen. Projekti tuli myös laajempaan tietoisuuteen, kun Jenni Henttonen laittoi viime viikolla Facebookiin päivityksen siilien tilanteesta ja pyysi muun muassa rakennustarvikkeita ja ruokaa siilejä varten. Lahjoituksia tulikin jopa enemmän kuin tarpeeksi.

– Ihan älytön määrä on ollut ihmisiä mukana tässä. Hirveän hienosti ihmiset lähtivät mukaan.  

Jenni Henttonen uskoo, että perheen lapsille siilien vapauttaminen voi olla haikeaa, mutta toisaalta projekti on saamassa onnellisen lopun.

– Omalla tavallaan tämä on haikeaa, mutta omalla tavallaan odottaa, että ne pääsevät luontoon tutkailemaan, sinnehän ne kuuluu.

Henttonen kehottaa muitakin olemaan tarkkana, jos vaikka alkukesästä huomaa auton alle jääneen aikuisen siilin.

– Sen alueen voisi tarkistaa, onko poikasia jäänyt sinne. Sillä tavalla niitä pystyisi pelastamaan. Paikkoja on olemassa, johon niitä voi hoitoon viedä.

Keskustelu