HC Giantsin uudistunut joukkue sai itäeurooppalaisia mausteita

Kyle Moore (edessä) on Giantsin 28-vuotias ikänestori ja saa Suomessa tapaamansa vaimon kanssa syksyllä. Juniorikaarti, Viktor Kastel, Michal Zak ja Zoltan Nagy, kutsuu häntä jo lempinimellä "Grandpa" eli isoisä. Aatu Raninen

Aatu Raninen

HC Giantsin Kyle Moore ei enää ole Jättien ainoa ulkomaalaispelaaja.

Amerikkalainen on saanut kavereikseen viitisentoista uutta pelaajaa, mukaan lukien serbialainen Viktor Kastel, slovakialainen Michal Zak sekä unkarilainen Zoltán Nagy, jotka saapuivat Heinsuolle elokuussa. Joukkue pyrkii kirkastamaan viime kauden toiseksi viimeistä sijaa Suomi-sarjassa.

– Nyt ympärillä on enemmän nuoria, joilla on paljon näytettävää. Neljä tasaista kentällistä, ja kovalla työnteolla voimme nousta sarjan keskivaiheille, 28-vuotias Moore pureksii tavoitetta, joka vaatisi Giantsilta 19 sarjapisteen tuplaamista, vähintään.

– Viime vuonna emme täysin tienneet, mitä kovempi sarjataso tuo tullessaan, kun hypätään suoraan töistä harjoituksiin ja peleihin.

– Nyt tähtäämme ylempään jatkosarjaan, Moore tarkoittaa 16 joukkueen sarjassa vähintään 8. sijaa.

Suomi-sarjassa pelaa vuosittain pari-kolmekymmentä ulkomaalaista, mikä on samaa luokkaa kuin Mestiksessä, mutta selvästi vähemmän kuin SM-liigan 70–80 tuontipelaajaa.

Giantsin itäeurooppalainen kolmikko saapui Lahden seudulle kehittymään urheilijoina, eikä valinta lopulta ole ihme: Suomi on aikuisten ja nuorten hallitseva maailmanmestari, Giants-luotsi Jesper Jalonen mestarivalmentaja Jukka Jalosen poika, ja Lahden Pelicans toimii jo kansainvälisenä kiekkoveturina.

Zak on ehtinyt pelata pari juniorikautta Kanadassa, Kastel puolestaan vietti osan viime kaudesta Tanskassa, joten kiekkoelämä ulkomailla on jo kaikille tuttua.

– Kaukalo on täällä pienempi, mutta asunto on isompi, 20-vuotias Kastel kertoo hymyillen ensimmäisistä havainnoistaan.

– Skandinaviassa pelaajat ovat taitavampia, Serbiassa pelataan lähinnä fyysisesti. Pelin taso on täällä paljon korkeampi, joten tämä on minulle hyvää kokemusta, hän lisää.

– Suomessa pelistä ajatellaan eri tavalla kuin olen tottunut. Valmentaja odottaa vähemmän syöttöjä ja suoraviivaisempaa peliä, Zak kuvailee.

Kastel asuu vuotta nuoremman Zakin kanssa kimppakämpässä Prisman kupeessa ja Moore samassa naapurustossa. Nagyn majapaikka on ”vähän Lidlistä eteenpäin”.

– Hollola on ainakin rauhallinen paikka, täällä elämä on hitaampaa ja ei niin meluisaa, Belgradin miljoonakaupungista kotoisin oleva Kastel toteaa.

– Täällähän viisi autoa on jo iso liikenneruuhka, Moore naurattaa porukkaa.

– Ajaisittepa Budapestin liikenteessä! Nagy muistuttaa kotikaupungistaan.

– Itse tykkään Suomen luonnosta, ja siitä, että ihmiset puhuvat vain kun on asiaa, Moore lisää.

Zoltán Nagy on Mooren tavoin pelannut Suomessa jo vuosia muun muassa Jyväskylän ja Espoon seudun juniorijoukkueissa, ja nousee nyt aikuisten sarjaan.

– En olisi ollut täällä näin pitkään, ellen viihtyisi. Haluan jatkaa kehittymistä pelaajana, 22-vuotias Nagy sanoo.

Hän opiskelee kotimaassaan jääkiekkovalmennusta.

– Sitten joskus kun pelaajaura päättyy, haluan jatkaa rakastamani lajin parissa valmentajana, Nagy paljastaa.

Englannin kieli sujuu kolmikolta varovasti, mutta ymmärrettävästi. Parhaillaan on vielä haussa pelaamisen oheen sopivaa osa-aikatyötä Kastelille ja Zakille sekä tuskastuttavan paperisodan läpikäyneelle Moorelle.

– On ollut henkisesti rankkaa olla vain kotona ja odotella viisumia. Aamupäivisin meillä olisi hyvää aikaa tehdä vaikkapa rakennusalan töitä, Moore sanoo.

Ainakin joulutauolla kolmikko aikoo suunnata käymään kotikonnuillaan. Kastel odottaa myös paria muuta visiittiä Serbian maajoukkueeseen, joka osallistuu olympiakarsintoihin.

– Yritän vanhempana jätkänä vähän katsoa näiden perään, etteivät he tee mitään typerää, Moore päättää.

HC Giants kokoaa joukkueensa ensisijaisesti kotimaisista pelaajista, mutta nyt päätettiin valita ulkomaiden tarjokkaitakin.

– Joka kesä tulee kymmeniä tarjouksia agenteilta tai suoraan pelaajilta. Ei ollut välttämätöntä tarvetta, mutta ei siinä mitään menetäkään, toteaa päävalmentaja Jesper Jalonen.

Hyökkääjät Viktor Kastel ja Zoltan Nagy sekä puolustaja Michal Zak lunastivat nopeasti paikkansa, joskin valmentaja näkee heissä parantamisen varaa lähinnä hyökkäyspelaamisen taidoissa, näkemyksessä ja rohkeudessa.

– Pyrimme löytämään sitotuneita ja kehittymishaluisia pelaajia. He ovat aina paikalla harjoituksissa, ja hyvällä asenteella, mikä motivoi muitakin.

Kolmikon kielitaito on riittävä kiekkoenglantiin, eikä Jalonen poissulje tuontipelaajia jatkossakaan.

– Varmasti lisääkin voidaan ottaa, se riippuu vähän kulloisesta valmentajastakin.

Keskustelu