Vielä ehtii puristamaan omenoista mehua

Jaakkolan tilan kakkosluokan omenoista tehdään mehua. Mehustukseen voi tuoda myös omia omenoitaan. ”Omenat kannattaisi tuoda puolikypsänä”, Kimmo Järvinen vinkkaa. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Omenasato on tänä vuonna jäänyt Asikkalan seudulla monella paikkaa heikoksi, mutta Jaakkolan omenatilalla Viitailassa tilanne on toinen.

– Meillä oli viime vuonna huonompi sato ja tänä vuonna parempi. Se on ihan hyvä, kun kysyntääkin on tänä vuonna, tilan isäntä Kimmo Järvinen kertoo.

Olosuhteet ovat Järvisen mukaan olleet tänä vuonna omenoille kohtalaisen hyvät, ainoastaan keskikesän kuiva jakso vähän pelotti.

Lähialueiden heikohkon sadon Järvinen arvelee johtuvan luonnollisesta vaihtelusta.

– Viime vuonna ne puut ovat notkuneet ja ratkeilleet omenoiden painosta, niin seuraavan vuoden puu huilaa. Se on nyt jonkin aikaa jo mennyt syklissä, että joka toinen vuosi omenaa on paljon ja joka toinen vuosi hyvin vähän.

Jaakkolan tilan omenat menevät enimmäkseen torille ja Lahden seudun kauppoihin. Jonkin verran tilalta myydään omenaa myös suoraan asiakkaille. Kakkosluokan omenoista tehdään mehua.

– Ihan kaikista ei saa mehua tehtyä, mutta suurimmasta osasta. Koitetaan, että se hukkaomena jäisi aika vähiin, Järvinen sanoo.

Tilan mehulinjastoa voivat hyödyntää myös muut omien omenoidensa mehustamiseen. Monin paikoin heikompi sato on näkynyt myös mehuasemalla.

– Viime vuonna teimme kuuttakin pitkää päivää viikossa ja nyt käy ihmisiä kahtena päivänä, eivätkä nekään ole täysiä päiviä. Huomaa, että sitä omenaa on vähän.

Nyt onkin mahdollista päästä mehustamaan omenoitaan lyhyellä varoitusajalla siinä missä viime vuonna odotusajat venyivät jopa kahteen viikkoon. Omenoita mehustamiseen tuotaessa on hyvä ottaa huomioon muutama seikka.

– Kaikki lajikkeet käy, mutta monesti on se ongelma, että kesälajikkeet niin kuin huvitus tai valkea kuulas tuodaan liian myöhään. Ne on sitten jo pehmeitä, eikä mehua tule paljon, vaan sakkaa tulee paljon.

– Omenat kannattaisi tuoda puolikypsänä, niin niistä lähtisi parhaiten mehua. Moni ajattelee, että tulee paremmin mehua, kun omena on kypsä, mutta se on harhaluulo, Järvinen opastaa.

Keskustelu