Asikkalan vuoden yrittäjiksi Tomi Ahonen ja Pekka Jaakkola

Tomi Ahonen ja Pekka Jaakkola perustivat Plastvon vuonna 2002. Seuraavana vuonna yritys muutti Asikkalaan. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Asikkalan Yrittäjät valitsi Asikkalan vuoden 2019 yrittäjiksi Plastvo Oy:n Tomi Ahosen ja Pekka Jaakkolan. Plastvo Oy valmistaa muovituotteita ja niiden sovellutuksia kuten säiliöitä, altaita, putkistoja ja muovipinnoituksia. Yhtiö on perustettu vuonna 2002 ja aluksi se toimi Lahdessa. Vuonna 2003 yritys muutti omiin tiloihinsa Asikkalan Loukkuharjuun.

– Jalkasen Petri, joka oli silloin kunnassa elinkeinoasiamiehenä, oli niin aktiivinen, niin hän sai meidät houkuteltua tänne, Plastvon toimitusjohtaja Ahonen kertoo.

Asikkala onkin osoittautunut firmalle oikeaksi valinnaksi.

– Logistisesti tämä on todella hyvä paikka. Kun tuotteita menee ympäri Suomea ja Maailmaa, niin tästä on joka suuntaan isot tiet, Ahonen sanoo.

Plastvo myy tuotteitaan Suomeen, mutta asiakkaat vievät niitä eteen päin ympäri Maailmaa.

– Slovakiaan lähtee kohta yksi säiliö ja Brasiliaankin lähtee. Maanantaina lähti Afrikkaan. Niitä on mennyt myös Pohjois-Amerikkaan, Kiinaan, Tanskaan ja Englantiin. Ympäri maailmaa kyllä menee, Ahonen ja toinen yrittäjä, projekteista ja tarjouslaskennasta vastaava Jaakkola luettelevat.

Plastvon asiakkaina ovat muun muassa kunnat, kaupungit ja teollisuus. Lähes kaikki tilaukset tehdään mittatilaustyönä.

– Ostamme muovia levymuodossa Saksasta ja Itävallasta ja siitä jalostamme tuotteemme, Jaakkola sanoo.

Yrittäjät arvioivat, että samankaltaisia tuotteita tekeviä yrityksiä on Suomessa alle viisi. Plastvo kuitenkin erottuu monesta muusta.

– Tällaista konekantaa ei ole kenelläkään muulla, Ahonen toteaa.

Plastvolla on tällä hetkellä noin 6–7 omaa työntekijää ja lisäksi yhtiö on työllistänyt pitkäaikaisia alihankkijoita. Työntekijöitä on muun muassa Asikkalasta, Padasjoelta, Hollolasta ja Lahdesta. Henkilöstön rekrytoiminen on hankalaa, vaikka yritys tarjoaa työntekijöilleen koulutuksen. Valmiita osaajia ei löydy.

– Reipas ja rehti nuori voi hakeutua loppuelämäkseen töihin. Meillä on ollut vuoden jo vuokrafirman kautta haku päällä, mutta ei ole löytynyt, Ahonen harmittelee.

Asikkalan Yrittäjien perusteluissa Plastvoa kiiteltiin muun muassa tasaisesta kasvusta. Yrittäjät kuitenkin kertovat, että vaihteluakin on ollut, vaikka suuria notkahduksia ei olekaan tapahtunut.

– Tämä on vähän erikoinen ala, että meillä ei ole sellaista lamaa ollut koskaan. Joku vuosi on enemmän töitä ja joku vuosi vähän vähemmän, Jaakkola sanoo.

Nopeaa tai hallitsematonta kasvua Ahonen ja Jaakkola eivät tavoittele.

– Ei kannata liian isoksi paisuttaa. Tämä on näin helpommin hallittavissa. Jos menee liian isoksi, niin tarvitaan lisää työntekijöitä ja konttoriin porukkaa. Silloin kuluja tulee äkkiä lisää niin paljon, että kasvusta ei ole hyötyä, Jaakkola pohtii.

Sen sijaan pieni kasvu on tervetullutta. Muutama työntekijä mahtuisi vielä nykyisiin tiloihin, sen jälkeen pitäisi suunnitella laajentamista.

– Ei pidä innostua liikaa, muuten käy äkkiä hassusti. Siitä on monta esimerkkiä, Jaakkola päättää.

Lue muiden levikkialueemme kuntien vuoden yrittäjistä ensi viikon Seutu4-lehdistä.

Keskustelu