Hollolan halleihin riittää tunkua

Kuvan Salpahalli ja Heinsuon koulun Heinishalli houkuttavat käyttäjiä kunnan ulkopuoleltakin, muun muassa salibandyseura LASB:n liigamiehistö harjoittelee Hollolassa torstaisin.

Aatu Raninen

Parin vuoden ajan Hollolassa kokeiltiin maksuttomia liikuntasalivuoroja kunnan omille harrastajille ja junioriryhmille. Kokeilusta on muodostunut pysyvä käytäntö, mikä kerää kiitosta paikallisilta urheiluseuroilta.

– 2000-luvulla salivuorojen hintojen nousu oli järkyttävää, ne kasvoivat moninkertaisesti. Maksoimme niistä enimmillään 40 000 euroa, nyt enää neljästä viiteen tuhatta, kuvailee Hollolan Salpiksen puheenjohtaja Timo Korkalainen lentopallon osalta.

Lasten, aikuisten ja yhdistysten harrastuksiin tai muihin tilaisuuksiin tarjotaan siis maksutta käyttöön koulujen liikuntatiloja tai vaikkapa auditoriota.

Ulkopuolelle on rajattu kilpaurheiluksi ja liiketoiminnaksi tulkittavat tapahtumat, sekä kalliimpaa ylläpitoa vaativien uimahallin ja jäähallin käyttö.

– Kun otetaan huomioon kunnan rahallinen avustus, pystytään näin kausimaksuja pitämään alhaisina, ja mahdollistamaan harrastus mahdollisimman monelle, Korkalainen kiittelee.

Liikkumista vauhdittavat modernit olosuhteet, eli vuonna 2013 valmistunut Salpahalli ja kaksi vuotta sitten avattu Heinishalli.

Niiden varauskalenterit ovat etenkin arkisin lähes täynnä, mutta kunnan avokätinen tarjous vaatisi ehkä vielä hieman markkinointia, tuumii Hollolan hyvinvointivaliokunnan jäsen Aki Markkola, joka on mukana myös Kosken Dynamon salibandytoiminnassa.

– Maksuttomuus ei välttämättä ole ihan selvää kaikille kuntalaisille, kun vuoroja on jäänyt yli ulkopaikkakuntalaisillekin, Markkola sanoo.

– Lahdessa isot seurat ovat hyvinkin kiinnostuneita Hollolan vuoroista.

Useampaan kuntaan Lahden ja Hämeenlinnan välillä verkostoituneella salibandyseura LASB:lla on tällä viikolla Heinishallissa lähes 30 harjoitusvuoroa parhaaseen aikaan kello 17–21 välillä.

Yksi niistä on torstaisin Hollolassa pistäytyvällä miesten liigajoukkueella, joka normaalisti pelaa Lahden Suurhallissa.

Tämä salivuoro on määritelmän mukaisesti maksullinen.

– Hollolasta haettiin rauhallista ympäristöä, koska Suurhalli on laajana tilana vähän levoton paikka, sanoo valmentaja Kalle Tyrkäs.

Harrastajamäärien kasvaessa hallikapasiteettia tarvittaisiin tällä seudulla Tyrkäksen mielestä ylipäätään enemmän.

– Iltaisin vuoroja on jo lyhennetty tuntiin ja varttiin, jotta saataisiin yksi lisävuoro mahtumaan.

Hollolalaisen joukkueen määrittäminen ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteistä, eikä siihen soittokierroksella tullut täyttä selvyyttä.

– Ymmärtääkseni se tarkoittaa ainakin enemmistöä (hollolalaisia pelaajia), ei kuitenkaan kaikkia, Tyrkäs sanoo.

Juuri näihin määritelmiin ja salivuorojen jakoperusteisiin kaivataan paikallisissa seuroissa selvyyttä, toteavat Korkalainen sekä toiminnanjohtaja Jari Koskinen Pelicans SB:stä, joka on perustanut Hollolaan oman yhdistyksensä. Pelicans aloittaa kerhotoiminnan Salpishallissa, Kalliolassa ja Paimelassa.

Heidän mielestään parantamisen varaa on ollut vuorojaon avoimuudessa ja hollolaisten asettamisessa etusijalle. Osittain on myös epätietoisuutta siitä ovatko Hollolan hallien parhaatkin vuorot tasapuolisesti kaikkien saatavilla.

– Pelisäännöt tarkistetaan syksyn aikana, sen valmistelu on vähän kesken. Nämä asiat ovat joskus harmaata aluetta, kun seurat toimivat useammassa kunnassa, ja salibandyliitossa vielä Sisä-Suomen ja Kaakkois-Suomen piiriraja menee Hollolan ja Hämeenlinnan rajalla, Aki Markkola taustoittaa.

Keskustelu