Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aki Samuli rakentaa haaveidensa maatilaa Pukkilaan

Marko ja Jukka tepastelevat ylväinä pitkin maatilan pihamaata ja seuraavat uteliaina Kaijan, Saijan, Eijan, Kirsin, Mervin, Erikan, Maritan, Arjan, Johannan ja Maria kotkotuksia.

Vaikka maalaisidyllin esiintyjien nimet ovatkin Seinäjoen Tangomarkkinoilta tuttuja, niin todellisuudessa tepastelijat ovat vuoden 2015 Tangokuninkaan Aki Samulin kukko- ja kanalauma.

Eivätkä neli- ja kaksijalkaiset siihen lopu. Myös hevoset Kauko ja Susanna, pässit Kyösti ja Saska, lampaat Heidi, Tiina ja Taina sekä kissat Aino ja Saana ovat saaneet nimensä tangokuninkaallisilta. Jossain päin pihaa temmeltävät lisäksi rescue-koira Erkki sekä sen kaverit Sylvi ja Rico.

Täytynee selvittää, mitä ennen Nastolan Villähteellä asunut Tangokuningas tekee Pukkilassa tällaisen kotieläinlauman kanssa.

– Niin kauan, kun olen osannut puhua, olen sanonut, että joskus minulla on oma maatila ja siellä maatilan eläimiä. Pitkäaikainen haaveeni nytkähti askeleen lähemmäs syntymäpäivänäni kesäkuussa, kun allekirjoitin kauppakirjan tästä maatilasta, 37-vuotias Aki Samuli kertoo.

Aki Samuli etsi uutta ko­tiaan pitkään. Pukkila on sopivan lähellä Nastolaa, missä hän on kasvanut ja asunut pitkään.

– En aluksi halunnut tulla edes katsomaan tätä kohdetta, sillä täällä ei ole navettaa, jota pidin yhtenä tärkeimmistä kriteereistä. Kävin katsomassa toista kohdetta täällä Pukkilassa ja päätin sitten kuitenkin piipahtaa myös täällä. Ajoin 2,5 kilometriä pientä hiekkatietä ja heti, kun tulin tähän pihapiirin tiesin, että tässä on uusi kotini. Tämä maisema ja nämä rakennukset hurmasivat saman tien. Kauppaa väännettiin pitkään, mutta vihdoin se saatiin maaliin ja minusta tuli pukkilalainen.

Aki Samulin maatila – kuninkaan valtakunta – on lohkottu 37 hehtaarin maatilasta. Kolmen hehtaarin alueeseen kuuluu peltoa, vähän metsää, vanha hirsinen päärakennus ja talousrakennuksia. Kesä on kulunut remontoidessa sekä aitojen ja pihaton rakentamisessa.

– Olkkarista olen kaivanut vanhat hirret näkyviin ja vessa on valmis, mutta keittiön saan vasta parin viikon kuluttua. Päärakennuksen remontti piti jättää kesken, kun hevoset tulivat tilalle ja niille piti alkaa tehdä laitumia. Kaikki valmistuu aikanaan tärkeysjärjestyksessä. Sisätöitä ehtii tehdä, kun vesisateet ja talvi tulee.

Aki Samuli ei myönnä stressaavansa. Eikä tarvitsekaan, sillä hänellä on vuorokaudessa 25 tuntia. Ja täytyy ollakin, että mies ehtii tehdä päivässä kaiken, mitä miehen täytyy.

Remonttitöihin hän ei kuitenkaan osallistu.

– En ole ollenkaan kätevä käsistäni, olen kätevä vain suustani. Jokainen tehköön sitä, missä on hyvä. Toiveeni rakennetaan muiden kä­sien kautta. Mutta olen kyllä kova siivoamaan remonttien jälkiä sekä luomaan oikeaa paskaa, hyväntuulinen maatilallinen nauraa.

Lantalapioon tarttuminen ei ole laulajalle vierasta.

– Mummolan naapurissa oli maatila, jossa kävin aina kesäisin iltalypsyllä. Isäni oli kauppias ja hänen työntekijällään oli puolestaan liha- ja karjatila. Päivät paiskin töitä kaupassa ja illat maatilalla, Aki Samuli kertoo taustastaan.

– Verenperintönä en tätä innostustani ole saanut. Kuudesta sisaruksestani kukaan muu ei ole maalaisihminen. Olenkin aina ihmetellyt, miksi en ole syntynyt maalaistaloon.

Tulevaisuudessa Aki Samuli haluaisi olla omavarainen myös kasvisten ja vihannesten suhteen.

– Tässä olisi vielä mahdollisuus ostaa 16 hehtaaria maata, jos pankki olisi myötämielinen. Nykyiset pellot menevät laitumiksi eläimille. Mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Keikkojen aikana tilaa hoitaa hyvä lapsuudenystävä, sillä Aki Samuli ha­luaa, etteivät eläimet joudu olemaan keikkamatkojen aikana yksin.

– Tosin melko pitkästäkin matkasta ajan usein kotiin. Monta kertaa olen ehtinyt aamukuuden, seitsemän aikaan ruokkimaan eläimiä.